Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.02.2024

Олексій Олійник розповів про протидію кримінальним правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Сьогодні, 22 лютого, у Хмельницькій обласній прокуратурі відбулась пресконференція керівника з питань протидії кримінальним правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.
 
«Проблема наркотиків існує в нашому суспільстві не один рік. Вона пронизує усі верстви населення, торкається майже усіх сфер сучасного життя», - зауважив Олексій Олійник.
 
Упродовж 2023 року кількість виявлених на території області кримінальних правопорушень у цій сфері зросла більш як удвічі.
 
Кількість виявлених фактів збуту наркотичних засобів та психотропних речовин збільшилась майже у 5 разів.
 
З обвинувальними актами до суду направлено 410 кримінальних проваджень даної категорії.
 
«На жаль, наркоторгівля є дуже прибутковим бізнесом, що дозволяє деяким людям збагачуватися за рахунок інших. Спільними зусиллями правоохоронних органів області у минулому році вдалося припинити роботу 4 нарколабораторій», - зазначив керівник.
 
До прикладу, прокурорами Хмельницької обласної прокуратури до суду направлено обвинувальний акт стосовно 5 учасників організованого злочинного угрупування, які налагодили виробництво та збут на території обласного центру амфетаміну та канабісу у великих та особливо великих розмірах. Виготовляли психотропи у квартирі одного з фігурантів. Товар підозрювані передавали покупцям особисто із рук в руки.
 
У сучасному світі широкий розвиток інформаційних технологій має відповідний вплив на сферу незаконного наркообігу. Для збуту наркотиків все частіше використовується мережа Інтернет. Найбільш вразливою категорією потенційних покупців і споживачів є підлітки, яких активно залучають до процесу збуту наркотиків.
 
Так, у минулому році до суду направлено 4 кримінальних провадження стосовно неповнолітніх, з них 2 - за ч. 2 ст. 307 КК України (незаконне придбання та зберігання з метою збуту особливо небезпечних психотропних речовин) та 2 - за ч. 1 ст. 309 КК України (незаконне придбання та зберігання з метою власного вживання наркотиків, без мети збуту).
 
Забезпечено притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.
 
Минулоріч до відповідальності притягнуто 203 особи за скоєння правопорушень даної категорії. 58 особам призначено покарання у виді позбавлення волі. Стосовно 20 осіб застосовано додаткову міру покарання – конфіскацію майна.
 
Не секрет, що наркотики розповсюджені і в закладах Державної кримінально-виконавчої служби.
 
Упродовж 2023 року правоохоронцями внесено відомості про вчинення засудженими та особами, взятими під варту, 13 кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 307 та ч. 1 ст. 309 КК України. Попереджено вчинення 102 злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків.
 
Відстоюють свою позицію прокурори і в суді апеляційної інстанції. За апеляційними скаргами прокурорів Хмельницьким апеляційним судом переглянуто 8 судових рішень у кримінальних провадженнях вказаної категорії, 4 судових рішення скасовано та змінено Верховним Судом у касаційному порядку.
 
«Наркоманія має згубний вплив на все суспільство. У вирішенні цієї проблеми повинна бути зацікавлена кожна людина», - підсумував Олексій Олійник.
 
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 197