Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.12.2023

Насильству немає виправдання - Олексій Олійник розповів про результати реагування на факти домашнього насильства

Сьогодні, 27 грудня, у Хмельницькій обласній прокуратурі відбулась пресконференція керівника з питань протидії домашньому насильству.
 
«Домашнє насильство в умовах війни в Україні не зникло, не стало менш важливим, а пов’язані з цим проблеми залишилися такі ж, які були і в мирний час», - зауважив Олексій Олійник.
 
Керівник прокуратури розповів про притягнення кривдників до відповідальності.
 
За 11 місяців цього року до органів поліції надійшло понад 7,8 тисяч заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства, 323 з яких – про вчинення кримінальних правопорушень.
 
                    
 
У 2023 році до суду направлено 322 обвинувальних акти.
 
                    
 
Здебільшого кримінальні правопорушення вчинено на побутовому ґрунті та через вживання «оковитої».
 
Серед 323 потерпілих – 16 дітей, 255 жінок та 51 чоловік.
 
                    
 
Цьогоріч до суду скеровано 8 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях за фактами умисних вбивств та замахів на них, а також тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.
 
До прикладу, засуджено кам’янчанина, який в стані алкогольного сп’яніння вчинив вбивство своєї 86-річної матері. Він проведе у в’язниці десять з половиною років.
  
«Є випадки, коли жертви домашнього насильства зрікаються або змінюють свої показання в судовому засіданні. Однак зміна позиції потерпілої сторони не виправдовує таких дій кривдників! Правоохоронці є нетерпимими до будь-яких проявів насилля!», - підкреслив керівник прокуратури.
 
Зокрема, суд касаційної інстанції підтримав позицію прокурорів та залишив без змін рішення апеляційного суду, яким скасовано виправдувальний вирок суду першої інстанції стосовно жителя Кам’янеччини, який побив свою дружину. Апеляційний суд визнав чоловіка винним та призначив покарання у виді 5 років 6 місяців позбавлення волі.
 
Кривдник намагався довести свою невинуватість у Верховному Суді.
 
Однак недооцінив принциповість прокурорів та справедливість суду - рішення апеляції залишилось без змін.
 
Також кривдники притягуються до відповідальності і за вчинення психологічного насильства.
                    
 
До прикладу, за психологічне насилля засуджено жителя села Борщівка Городоцької ОТГ, який  систематично, протягом пів року, ображав нецензурною лайкою та погрожував матері фізичною розправою.
 
Працівниками поліції упродовж вказаного періоду складено 5 адміністративних матеріалів за ст. 173-2 КУпАП стосовно кривдника. Однак вони на поведінку чоловіка не вплинули. Суд призначив йому 4 місяці арешту.
 
У 2023 році більш ніж на половину зросла кількість неповнолітніх, які потерпіли від домашнього насильства, їх уже 16.
 
Викликає занепокоєння збільшення кількості злочинів  проти статевої свободи та статевої недоторканості щодо дітей. Цьогоріч зареєстровано 5 фактів сексуального насильства та зґвалтування неповнолітніх. Більшість із них вчинено близькими родичами (батьками, співмешканцями матерів) та раніше судимими за аналогічні дії особами.
                    
 
До прикладу, у суді перебуває провадження стосовно чоловіка, який неодноразово вчиняв дії сексуального характеру відносно доньки своєї співмешканки.
 
Забезпечено притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.
 
До 12 років позбавлення волі за ч.ч. 3, 4 ст. 152, ч. 2 ст. 156 КК України засуджено чоловіка, який ґвалтував малолітню доньку та розбещував власних дітей.
 
Відстоюють свою позицію прокурори і в суді апеляційної інстанції.
 
Так, до довічного ув’язнення засуджено жителя області, який неодноразово ґвалтував малолітню пасербицю. Раніше він вже відбув ув'язнення за зґвалтування неповнолітньої.
 
«Сподіваюсь, що інформація про вироки та реальні міри покарання за сексуальне насильство матиме для громадян профілактичний характер та попередить вчинення злочинів», - додав очільник відомства.
 
Олексій Олійник закликав потерпілих від домашнього насильства не замовчувати цю проблему та звертатися за допомогою.
                    
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 634