Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.12.2023

Олексій Олійник розповів про діяльність органів прокуратури в умовах воєнного стану (ФОТО)

У Хмельницькій обласній прокуратурі відбулась пресконференція керівника щодо діяльності органів прокуратури в умовах воєнного стану.
 
Очільник відомства Олексій Олійник підкреслив, що пріоритет роботи органів прокуратури в цей нелегкий період – забезпечення розслідування злочинів, вчинених росією, та притягнення агресора до відповідальності.
 
«Ми – перша країна, яка розслідує воєнні злочини вже під час повномасштабної агресії, що триває. Це безпрецедентний виклик для усієї системи правосуддя. Але ми продовжуємо стабільно виконувати свою роботу – координуємо діяльність органів правопорядку, здійснюємо представництво інтересів держави в судах та, звісно, документуємо воєнні злочини», - додав керівник прокуратури.
 
З 24 лютого 2022 року слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області зареєстровано 353 воєнних злочинів.
 
У цьому році про підозру у вчиненні цих злочинів повідомлено 49 особам. До суду направлено 82 обвинувальні акти.
 
Упродовж 2023 року здійснювалось досудове розслідування у 142 кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані зі збройною агресією рф: 27 – воєнні злочини, 115 – проти основ національної безпеки.
     
        
 
У провадженні дізнавачів УСБУ в Хмельницькій області перебувало 65 кримінальних проваджень за  фактами колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України). Працівниками галузевого відділу затверджено та спрямовано до суду обвинувальні акти у 25 таких кримінальних провадженнях. Наразі судом винесено 16 обвинувальних вироків.
   
        
 
Загалом з початку повномаштабного вторгнення судами винесено 22 обвинувальні вироки за фактами вчинення злочинів проти основ національної безпеки. У цьому році до реальної міри покарання засуджено 5 осіб.
     
       
 
З початку повномасштабного вторгнення в регіоні зруйновано або пошкоджено 12 цивільних об’єктів та 7 об’єктів енергетичної інфраструктури.
     
        
 
Не залишились поза увагою і злочини щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 КК України).
 
«У поточному році правоохоронними органами в області розпочато 12 кримінальних проваджень за ст. 332 КК України. У 5 кримінальних провадженнях до суду направлено обвинувальні акти», - додав прокурор.
     
        
 
На завершення керівник розповів про ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).
 
Наразі територіальними підрозділами органів Нацполіції області розпочато 284 кримінальних проваджень за ст. 336 КК України. За наслідками досудового розслідування до суду направлено 58 обвинувальних актів, 21 особу засуджено, 5 - до реальної міри покарання.
     
        
 
Також Олексій Олійник відповів на питання журналістів, розповів про розслідування окремих кримінальних проваджень та винесені вироки.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 359