Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.08.2023

За надання «хабара» поліцейському передбачена кримінальна відповідальність

Для багатьох людей хабар – прийнятний спосіб розв’язання певних проблем. Однак, за такі дії несе покарання як той, хто бере його, так і той, хто пропонує!
 
Діяння, передбачені ч. 1 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) караються щонайменше штрафом у сумі від 17000 до 68000 гривень, а максимальне покарання — до 4 років позбавлення волі.
 
Дії ж, передбачені ч.ч. 2-4 ст. 369 КК України, караються виключно позбавленням волі!
 
До прикладу, за сім місяців поточного року правоохоронцями зареєстровано 41 кримінальне провадження за ст. 369 КК України. Левова частина з них - за намагання уникнути відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. 33 провадження вже скеровано до суду. 9 правопорушників отримали вироки.
 
Лише у серпні двох громадян покарали штрафами у розмірі 17 000 та 20 400 грн за пропозицію надання неправомірної вигоди працівникам поліції, щоб уникнути відповідальності за п’яне водіння.
 
Крім притягнення до кримінальної відповідальності та сплати чималого штрафу, правопорушники понесли ще й адміністративну відповідальність, адже дані факти поліцейські теж задокументували належним чином.
 
На подібні випадки правоохоронці завжди реагують. Тому наголошуємо - перш ніж пропонувати «хабар», подумайте, чи вартує це того, щоб бути притягнутим не тільки до адміністративної, а й до кримінальної відповідальності!
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1376