Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.11.2020

Мешканцю Хмельниччини повідомлено про підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу в слідчому ізоляторі (ФОТО)

За ефективного процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури, працівниками слідчого управління Головного управління Національної поліції в області спільно із співробітниками управління стратегічних розслідувань в області ДСР Національної поліції України, в результаті проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій, викрито місцевого мешканця, який встановив та поширював злочинний вплив у слідчому ізоляторі.
 

Раніше засуджений за вимагання чоловік утримується під вартою у Державній установі «Хмельницький слідчий ізолятор» через обвинувачення у вчиненні грабежу та насильства щодо працівника правоохоронного органу.
 

Не бажаючи ставати на шлях виправлення та нехтуючи встановленими правилами поведінки, ув’язнений неодноразово порушував режим утримання в ізоляторі, за що піддавався заходам стягнення.
 

Цим він здобув повагу та авторитет серед інших осіб, схильних до злочинного способу життя, а тому в серпні цього року отримав статус «смотрящого» за слідчим ізолятором, тобто уповноваженим наглядати за додержанням утримуваними в ньому особами неписаних правил поведінки.
 

З метою встановлення та поширення злочинного впливу на ув’язнених та засуджених, які утримуються в установі, «смотрящий» визначив для них правила поведінки та вимагав безумовного їх дотримання.
 

Для контролю за дотриманням цих правил, він призначив з числа ув’язнених старших у окремих підрозділах ізолятора, а будь-який спротив щодо виконання таких «неписаних законів» негайно подавлявся ним особисто або іншими наближеними до нього особами. Для цього він використовував засоби зв’язку та інші заборонені предмети, які в ході обшуку було вилучено.
 

Основним завданням кримінального авторитета було наповнення грошовими коштами, майном, іншими активами так званого «злочинного общака» та його подальший розподіл серед ув’язнених та засуджених.
 

Наразі вказаній особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 255-1 КК України (умисне встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу, вчинене в слідчому ізоляторі).
 


Довідково: санкція ч. 2 ст. 255-1 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 9 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1982