Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2023

Викрито жителя Хмельниччини, який створив «вірус» для викрадення даних користувачів комп’ютерних систем (ФОТО)

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури слідчими СУ ГУНП в Хмельницькій області, спільно із працівниками відділу протидії кіберзлочинам у Хмельницькій області, викрито 25-річного жителя Хмельниччини, який створив «вірус» для викрадення даних користувачів комп’ютерних систем.
 
Чоловік розробив вірусне програмне забезпечення, яке позиціонував як додатки до комп’ютерних ігор.
 
Потрапивши на пристрої користувачів, програма давала йому можливість завантажувати та відвантажувати файли, встановлювати й видаляти програми, робити скріншоти з віддаленого екрана, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер.
 
Зібравши дані, зловмисник опрацьовував їх для подальшого викрадення облікових записів або виведення електронних коштів.
 
Таким чином він отримав доступ до більш як 10 тисяч комп’ютерів. 
 
У ході здійснення санкціонованого обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці вилучили техніку, яка використовувалася у протиправній діяльності.
 
Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинені під час воєнного стану). Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі.
 
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1058