Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.07.2020

Шепетівчанина, який повідомив правоохоронців про надання неправомірної вигоди поліцейському, звільнено від кримінальної відповідальності

Наприкінці минулого року підприємець з м. Шепетівка надав неправомірну вигоду в розмірі 8 тис грн керівнику сектору територіального відділу поліції Головного управління Національної поліції в області.
 

В подальшому про вчинене чоловік повідомив територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Хмельницькому, яким за вказаним фактом розпочато досудове розслідування кримінального провадження, в межах якого працівника поліції викрито у вчиненні корупційного правопорушення.
 

Так, встановлено, що, використовуючи своє службове становище, правоохоронець, після отримання 8 тис грн, за неправомірну вигоду в розмірі ще 1500 доларів США обіцяв підприємцю здійснити вплив на прийняття рішення про повернення вилученого майна та подальшого безперешкодного здійснення діяльності щодо реалізації піротехніки.
 

Згодом зловмисник зменшив суму неправомірної вигоди до 1200 доларів США та після одержання чергової частини коштів у розмірі 500 доларів США його було викрито.
 

За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом), його засуджено до покарання у виді штрафу в розмірі 17 тис грн з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах та посади, пов’язані з владними повноваженнями, строком на 2 роки, а також спеціальною конфіскацією у власність держави коштів одержаної неправомірної вигоди.
 

Відповідно до положень КК України, у разі якщо особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 369 КК України, тобто надала неправомірну вигоду, самостійно повідомить про це орган, уповноважений здійснювати досудове розслідування за таким фактом, до моменту отримання ним цієї інформації з інших джерел та активно сприятиме розкриттю злочину, вона звільняється від кримінальної відповідальності.
 

«У зв’язку із тим, що відповідні умови було дотримано, стороною обвинувачення до суду подано клопотання про звільнення чоловіка, який надав неправомірну вигоду, від кримінальної відповідальності», - повідомив керівник місцевої прокуратури Іван Комар.
 

Рішенням Шепетівського міськрайонного суду клопотання прокурора задоволено.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1702