Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2017

Олег Синишин: «Ефективна протидія корупції та хабарництву – спільне завдання правоохоронців Хмельниччини»

Прокуратурою Хмельницької області, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться активна робота з протидії корупції та хабарництву, як особливо небезпечним злочинним проявам.
 

«Упродовж 2017 року усіма органами досудового розслідування області розпочато 45 кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру», - розповів про результати роботи у цій сфері прокурор області Олег Синишин.
 

Переважна більшість викритих корупційних правопорушень пов’язані із одержанням неправомірної вигоди, суми  якої коливаються від 2 до 135 тисяч гривень.
 

До суду цьогоріч уже направлено обвинувальні акти у 37 кримінальних провадженнях.
 

Далі керівник прокуратури зупинився на категоріях осіб, яких  викрито у вчиненні корупційних злочинів.
 

«Це  посадові особи публічного права, представники медичної сфери, освітяни, правоохоронці, працівники органів юстиції, місцевого самоврядування тощо», - зазначив він.
 

Вживались заходи щодо виявлення корупціонерів серед правоохоронців.
 

Прокуратурою області до суду скеровано обвинувальні акти стосовно оперуповноваженого відділу поліції,  інспектора поліції з дорожнього нагляду, начальника відділення однієї з виправних установ області.
 

Так, до покарання у виді 17 тис. грн. штрафу із позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 1 рік засуджено оперуповноваженого відділу національної поліції, який за винагороду в сумі 3 500 грн. обіцяв вплинути на слідчого за прийняття ним рішення про закриття кримінального провадження.
 

Визнано винним та засуджено до покарання у виді штрафу у 17 850 грн. та строком на 3 роки позбавлено права займати посади в правоохоронних органах інспектора з дорожнього нагляду одного із відділів поліції Головного управління Національної поліції в області, який за  8 тис. грн. неправомірної вигоди  обіцяв не направляти до суду адміністративні матеріали за перебування за кермом у стані сп’яніння та повернути порушнику тимчасово затриманий транспортний засіб та реєстраційні документи на нього.
 

Крім того, у липні до суду скеровано обвинувальний акт стосовно начальника відділу однієї з виправних установ області, який одержав неправомірну винагороду в сумі 15 тис. грн. за оформлення документів щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання засудженого. Кримінальне провадження розглядається судом.
 

«Викриваються прояви корупції і серед адвокатів, які при виконанні свого професійного обов’язку, пропонують своїм клієнтам «вирішити питання» не юридичним шляхом, а за гроші, для передачі ніби-то представникам судових та правоохоронних органів», - зауважив Олег Синишин.
 

У листопаді цього року слідчим відділом прокуратури Хмельницької області спільно зі співробітниками ВБКОЗ управління СБУ в області затримано адвоката, який одержав у своєї підзахисної неправомірну винагороду у розмірі 1 тис. доларів США. За цю суму він пообіцяв, що зробить усе необхідне, аби справа для розгляду потрапила «потрібному судді», з яким він за гроші «вирішить питання» про її закриття.
 

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.369-2 КК України, а адвокату повідомлено про підозру.
 

«Роботу правоохоронних органів спрямовано не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання», - наголосив керівник прокуратури і навів приклади.
 

Шепетівською місцевою прокуратурою та працівниками Управління внутрішньої безпеки у Хмельницькій області ДВБ Національної поліції України у місті Полонному викрито громадянина, який вчинив адмінправопорушення – керував транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, та з метою уникнення відповідальності хотів підкупити поліцейського, запропонувавши останньому неправомірну вигоду в розмірі 200 євро.
 

Наразі винну особу засуджено та призначено покарання у виді штрафу в сумі 8500 гривень.
 

Аналогічно, Старокостянтинівською місцевою прокуратурою спільно з Управлінням внутрішньої безпеки у Хмельницькій області ДВБ Національної поліції України у Білогір’ї викрито громадянина, який вирішив відкупитися від відбування адмінарешту та запропонував заступнику начальника Білогірського відділення поліції неправомірну вигоду в сумі 2 тис. грн. за невиконання вказаного рішення суду.
 

Зазначене кримінальне провадження перебуває на розгляді суду.
 

Олег Синишин акцентував увагу і на виявлених фактах отримання неправомірної вигоди посадовцями освітніх закладів під час вступної кампанії.
 

За процесуального керівництва прокуратури області, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області завершено досудове розслідування та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно заступника директора з науково-методичної роботи Хмельницького базового медичного коледжу, яка отримала  неправомірну вигоду в сумі 4500 доларів США за сприяння у прийнятті приймальною комісією позитивного рішення про зарахування двох абітурієнтів до навчального закладу.
 

Також, вироком Кам’янець-Подільського міськрайонного суду винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 369-2 та ч.1 ст.368 КК України, визнано декана Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, який за 5200 гривень неправомірної вигоди мав сприяти абітурієнту у вступі до ВУЗу.
 

До засудженого, в межах санкцій вказаних статей, застосовано покарання у виді штрафу в розмірі 22,1 тис. грн. та його на рік позбавлено права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.
 

Продовжують мати місце  прояви корупції і серед медичних працівників.
 

«Задокументовано працівників медичних установ, які за умов надання їм неправомірної винагороди пообіцяли сприяння в установленні діагнозів, які дають право на отримання групи інвалідності. Вимагаються гроші навіть в соціально незахищених категорій населення, що викликає неабияке обурення», – висловив занепокоєння Олег Синишин.
 

Хмельницькою місцевою прокуратурою спільно з  Управлінням захисту економіки в області викрито факт одержання неправомірної вигоди лікарем ортопедом-травматологом однієї із поліклінік міста Хмельницького.
 

Медичний працівник вимагав та одержав від мешканки обласного центру неправомірну вигоду в сумі 7 тис. грн. за надання направлення на проходження медико-соціальної експертної комісії для встановлення групи інвалідності.
 

Обвинувальний акт за ч.3 ст.368 КК України, перебуває на розгляді у суді.
 

За процесуального керівництва Шепетівської місцевої прокуратури завершено розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно головного лікаря однієї з психіатричних лікарень області, який  вимагав та отримав від жителя міста Нетішина неправомірну вигоду в сумі 5 тис. грн. за поміщення особи на стаціонарне лікування до психіатричного медичного закладу.
 

Вироком суду останнього визнано винним та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 17 тис. грн.
 

Вимагаються кошти і за працевлаштування до медичних закладів.
 

Слідчим відділом прокуратури області спільно з співробітниками Управління СБ України в Хмельницькій області задокументовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди  головним лікарем одного з районних центрів первинної медико-санітарної допомоги за працевлаштування на посаду медичної сестри.
 

За позитивне вирішення цього питання посадовець закладу одержав  хабар у сумі 500 доларів США.
 

На цей час йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  ч.3 ст.368 КК України.
 

Завдяки злагодженій роботі правоохоронців викрито випадки вимагання та одержання неправомірної вигоди представниками органів влади та місцевого самоврядування.
 

У вересні цього року задокументовано факт одержання директором державного проектно-виробничого підприємства 1,5 тис. доларів США неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення службовими особами відділу з питань регулювання земельних відносин  виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради.
 

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні перебуває на розгляді у суді.
 

У листопаді цього року правоохоронцями викрито факт вимагання та одержання заступником голови об’єднаної територіальної громади від мешканки Хмельницького району неправомірної вигоди в сумі 1,5 тис. доларів США за вплив на прийняття медико-соціальною експертною комісією рішення про встановлення групи інвалідності безстроково та сприяння у виготовленні необхідних для цього медичних документів.
 

За вказаним фактом здійснюється досудове розслідування за ч.3 ст.369-2 КК України.
 

Головний спеціаліст одного з відділів Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації за виготовлення будівельного паспорту для подальшого підключення споруди до електричних мереж вимагав від жителя одного з сіл Кам’янець-Подільського району кошти в розмірі 2 тис. грн.
 

За вказаним фактом проводиться досудове розслідування, посадовцю оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368  Кримінального кодексу України.
 

«Виявлено факти хабарництва серед працівників  органів  юстиції під час виконання судового рішення», - продовжив прокурор області.
 

У липні під час одержання неправомірної вигоди викрито начальника районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, який поставив вимогу особі, яка зберігала арештоване майно та хотіла його викупити, передати йому 3,5 тис. доларів США неправомірної вигоди за не перешкоджання цьому. В іншому випадку посадовець погрожував зняти вказане майно із торгів та передати на зберігання іншій особі.
 

Після одержання частини обумовленої суми хабара в розмірі 52 тис. грн., зловмисника викрито та затримано, а неправомірно одержані кошти вилучено.
 

Загалом сума одержаної неправомірної вигоди склала 65 тис. грн.
 

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні направлено для розгляду до суду.
 

Виявляються корупційні кримінальні правопорушення і у сфері приватного права.
 

За ч. 3 ст. 368-3 КК України до штрафу в розмірі 12750 грн. з позбавленням права обіймати певні посади строком на 1 рік засуджено директора акціонерного товариства, який отримав від представника іншої юридичної особи 80 тис. грн. неправомірної вигоди.
 

Ці кошти він одержав за погодження  документів для подальшого будівництва сміттєпереробного заводу та надання дозволу на користування автомобільною дорогою, що перебуває на балансі очолюваного ним підприємства.
 

«Робота на вказаному напрямку не згортається та активно продовжується», - підкреслив Олег Синишин.
 

У грудні цього року правоохоронцями викрито факт вимагання та одержання неправомірної вигоди головним спеціалістом одного з відділів Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.
 

За не притягнення до відповідальності за нібито самовільне зайняття земельної ділянки, не проведення перевірок та не перешкоджання підприємницькій діяльності одному з приватних підприємців Теофіпольського району посадовець отримав  хабар у сумі 10 тис. грн.
 

За цим фактом проводиться досудове розслідування, особі оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України.
 

Також, зафіксовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником відділу Управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області. За сприяння у прискореному оформленні та видачі закордонних біометричних паспортів він одержав 1,2 тис доларів США та 8 тис. грн.
 

За вказаним фактом здійснюється досудове розслідування за ч.3 ст.369-2 КК України.
 

Очільник відомства зазначив,  що органи прокуратури  у координації з іншими правоохоронними органами і надалі будуть вживати усіх наданих їм Законом повноважень для подолання корупційних проявів.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2351