Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2015

За наполягання прокуратури орендар поверне державі з незаконного користування землі русла річки Случ поблизу Красилова

На початку цього року засоби масової інформації повідомляли про можливе незаконне використання річки Случ, яка протікає неподалік міста Красилів, та її берегової зони.
З цього приводу прокуратура Красилівського району вивчила відповідні рішення органів місцевої влади і виявила окремі порушення земельного законодавства.  
За інформацією прокурора району Василя Сліпця, розпорядженнями Красилівської райдержадміністрації фізичній особі-підприємцю О. було надано дозвіл на розробку та затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на оренду 36 га земель водного фонду – частини русла річки Случ.
Надалі цю земельну ділянку згідно з договором та додатковою угодою до нього, укладеними між районною державною адміністрацією і фізичною особою-підприємцем, передано ФОП в оренду на 25 років для риборозведення, організації відпочинку населення та любительського вилову риби. Згодом орендарем було обмежено доступ громадян до річки, що й спричинило суспільне невдоволення.
Як встановила прокуратура, вищезазначені угоди укладені всупереч вимог законодавства. Зокрема, повноваження з надання вказаної земельної ділянки з цільовим призначенням для риборозведення належить виключно обласній державній адміністрації, передача в оренду земель водного фонду була здійснена без розроблення проекту її відведення, офіційно нормативно-грошова оцінка ділянки не проводилася та не проходила обов’язкову державну експертизу землевпорядна документація.
Відтак, прокуратура району звернулася в господарський суд області з позовом про визнання недійсними договору оренди земельної ділянки водного фонду (частини русла річки Случ) та додаткової угоди до нього. Наразі позовні вимоги судом задоволені у повному обсязі, а земельна ділянка площею 36 га орієнтовною вартістю понад 640 тис. грн. підлягає поверненню  у власність держави.
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 3162