Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.02.2016

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у 2015 році

 (відповідно до статті 6 Закону України "Про прокуратуру")

 

 
    Органами прокуратури Хмельницької області вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, недопущення правопорушень проти основ національної безпеки, посилення протидії корупції.
    Зусилля правоохоронних органів області щодо боротьби зі злочинністю узгоджено на 2 координаційних нарадах.
    Важливі питання додержання законодавства, які потребували прокурорського втручання, обговорено на 3 міжвідомчих нарадах за участі керівників правоохоронних органів, державної влади та контролю.
    Застосовувалися й інші форми координаційної діяльності (спільні виїзди, аналітичні вивчення, заслуховування стану справ на окремих напрямах тощо).
    Про суттєві порушення законів, актуальні питання в регіоні, які вимагали компетентного реагування органів влади та місцевого самоврядування, прокуратурою області систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури скеровано 104 таких інформації про стан законності та заходи щодо її зміцнення.
    У межах реформування, згідно із Законом України «Про прокуратуру»,   на території Хмельницької області з 15 грудня 2015 року припинили своє функціонування 23 прокуратури міст, районів та міжрайонні, розпочали діяльність 5 місцевих прокуратур, на посади в яких призначено працівників, що успішно пройшли конкурсний відбір.
    Завдяки проведеній організаційно-практичній роботі досягнуто певних позитивних результатів на основних напрямах діяльності.
 
    І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
    Органами Національної поліції (внутрішніх справ) області упродовж 2015 року здійснювалось досудове розслідування у 35023  кримінальних провадженнях. Закінчено більше половини проваджень – 18 521 (52,9%).
    Скеровано до суду з обвинувальними актами 3360 кримінальних проваджень, з яких кожне шосте - з угодами (529).
    Слідчими органів внутрішніх справ області за закінченими кримінальними провадженнями забезпечено відшкодування 41,6% завданих злочинами збитків (8,4 млн.грн. із установлених 20 млн.грн.).
    Прокурорами надано 268 письмових вказівок в порядку нагляду за додержанням законів про оперативно-розшукову діяльність.
    За відповідними матеріалами розпочато 135 кримінальних проваджень, що становить 26 % від тих, що перебували у провадженні.
    Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби в області із 94 проваджень закінчено 60 (63,8 %), з них 17 надіслано до суду з обвинувальним актом, 2 – із клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ч.4 ст.212 КК України, 2 закрито у зв’язку із застосуванням процедури податкового компромісу.
    З числа направлених до суду кримінальних проваджень сума заподіяних збитків склала 7,6 млн. грн., які під час досудового розслідування відшкодовано. Також, під час застосування процедури податкового компромісу до бюджету відшкодовано 305 тис. гривень.
    Управлінням СБУ у Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 68 кримінальних провадженнях, у яких 24 особам повідомлено про підозру.
    Зокрема, розпочато розслідування у 8 кримінальних провадженнях за фактами участі 8 громадян України у складі незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», які є терористичним організаціями, за ч. 1 ст. 258-3 КК України. За результатами їх розслідування до суду скеровано обвинувальні акти у 3 провадженнях, в тому числі в 1 з дозволу суду розпочато спеціальне досудове розслідування та проводиться спеціальне судове провадження,  у 5 - особам повідомлено про підозру та оголошено їх у розшук.
    Стан законності у сфері боротьби з організованою злочинністю
    Вжитими організаційно-практичними заходами у минулому році активізовано роботу щодо протидії організованій злочинності. Правоохоронними органами регіону викрито 4 злочинних угрупування у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, грального бізнесу, звідництва для розпусти та проти власності.
    За результатами досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти у 4 кримінальних провадженнях, у яких 12 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів у складі організованої групи.
    Стан міжнародного співробітництва органів прокуратури області у кримінальному провадженні
    Упродовж 2015 року до прокуратури області надійшло 32 запити іноземних компетентних органів в порядку міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні.
    Органами досудового розслідування області підготовлено 7 клопотань про надання правової допомоги, які направлено запитуваним сторонам для виконання. До центральних органів України  направлено 4 запити про видачу осіб, затриманих за кордоном.
    Особи, які розшукуються іноземними державами у зв’язку із вчиненням кримінальних правопорушень за межами України, на території області не затримувались.
 
    ІІ. Стан законності у сфері запобігання корупції
    Органами досудового розслідування розпочато 53 кримінальних провадження про вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру (22 – органами прокуратури, 31 – органами внутрішніх справ (поліції)).
    Викрито у вчиненні корупційних правопорушень двох начальників районних відділів Держземагентства, начальника і спеціаліста районного сектору управління Державної міграційної служби, начальника районного сектору ГУ ДСНС в області, адвоката, начальника районного відділу освіти, головного державного інспектора Державної архітектурно-будівельної інспекції, головного спеціаліста відділу санітарно-епідеміологічного нагляду міського управління Держсанепідемінспекції, державного виконавця, керівника дитячого навчального закладу та інших.
    Загалом, 51% розпочатих кримінальних проваджень – щодо вимагання та одержання посадовцями неправомірної вигоди (від 1 тис. гривень до 14 тис. доларів США), інші переважно пов’язані із заволодінням майном шляхом зловживанням службовим становищем.
    До суду у 2015 році направлено обвинувальні акти у 49 таких провадженнях (у 2014 році – 37), 18 – слідчими органів прокуратури, 31 – слідчими органів внутрішніх справ (поліції), загалом стосовно 56 осіб.
    Загалом розслідувано ряд актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності: у сферах освіти, охорони здоров’я, транспорту, земельних відносин, бюджетній сфері.
    
    За принципової позиції прокурорів під час апеляційного оскарження вироку до реальної міри покарання судами області засуджено осіб у 4 кримінальних провадженнях.
    Вжито додаткових заходів щодо посилення протидії корупції адміністративно-правовими засобами.
    За результатами роботи  правоохоронними органами складено і направлено до суду 90 протоколів про такі адміністративні правопорушення, з них органами: прокуратури – 74, СБУ – 10, органів внутрішніх справ (поліції) – 6.
    
    Найбільше правопорушень виявлено у бюджетній сфері, у  галузях земельних правовідносин, охорони здоров’я та освіти.
    
    За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 81 корупціонера: 8 державних службовців, 5 депутатів місцевих рад, 40 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 3 працівників кримінально-виконавчої служби, по 1 працівнику органів внутрішніх справ та підрозділу цивільного захисту, 2 працівників інших державних органів, 21 посадовця юридичних осіб публічного права, на яких загалом накладено  41 тис. грн. адміністративних стягнень.
   
    Активізовано роботу щодо викриття фактів вчинення адміністративних правопорушень в діяльності державних службовців, насамперед серед високопосадовців. Правоохоронними органами області складено 3 протоколи про вчинення пов’язаних з корупцією правопорушень  посадовими особами 3 категорії, за результатами їх судового розгляду 3 особи притягнуто до відповідальності у виді штрафу та звільнено з посад.
    За порушення обмежень щодо неповідомлення про конфлікт інтересів до відповідальності притягнуто 65 посадових осіб, 4 особи притягнуто за порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунка, 9 осіб за порушення вимог щодо фінансового контролю та 2 особи за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, 1 за невжиття заходів щодо протидії корупції.
    
    Активно впроваджується виконання вимог нового Закону України «Про запобігання корупції». Органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 52 подання з метою встановлення причин та умов, які сприяли допущенню порушень цього закону.
 
    ІІІ. Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
    Діяльність слідчих органів прокуратури спрямовувалася на розслідування кримінальних правопорушень, вчинених правоохоронцями та державними службовцями найвищих категорій, забезпечення невідворотності їх покарання, додержання при цьому конституційних прав громадян, захист інтересів потерпілих від злочинних посягань.
    Слідчими забезпечено належну оперативність досудового розслідування. Із розслідуваних 235 кримінальних проваджень слідство у 160 закінчено з прийняттям відповідних рішень (питома вага 68,1%, на 7,8% вища від загальнодержавної), у тому числі 136 закрито.
   
    До суду направлено обвинувальні акти у 23 кримінальних провадженнях, їх питома вага вище загальнодержавної (14,4% проти 10,5%), при цьому 18 з них (85,7%) – про корупційні правопорушення. З них – кримінальні провадження про одержання неправомірної вигоди начальниками районних підрозділів Держземагенства у розмірі 12 та 14 тисяч доларів США, а також інспектором Державної архітектурно-будівельної інспекції у розмірі 3 тис. доларів США).
   
    Робота органів прокуратури була зосереджена на розслідуванні злочинів, вчинених  працівниками   правоохоронних  органів.  До   суду  направлено 20 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно них, у тому числі про актуальні злочини.
    Забезпечено виважений підхід до затримання правопорушників. З 17 затриманих в порядку ст. 208 КПК України підозрюваних до 16 судом застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.
 
    ІV. Стан законності у сфері кримінального судочинства
    Вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах.
    Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 4126 кримінальних провадженнях, з яких з ухваленням вироків – у 2298.
    На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 279 апеляційних скарг. 180 апеляційних скарг, у тому числі попереднього року, на даний час розглянуті та задоволені.
 
    V. Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
    Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
    За результатами розгляду 364 документів реагування до відповідальності притягнуто 316 працівників кримінально-виконавчої служби та органів внутрішніх справ. Із штрафних приміщень установ виконання покарань звільнено 4 незаконно утримувані особи.
    Крім того, органами прокуратури області складено 3 протоколи про вчинення особами начальницького та рядового складу кримінально-виконавчої служби адміністративних правопорушень, передбачених ст. 172-5 КУпАП. Незаконні дії службових осіб були пов’язані із доставленням на територію охоронюваної зони колонії заборонених предметів засудженим. Також складено 1 протокол про вчинення аналогічного правопорушення працівником органів внутрішніх справ, який доставив заборонений предмет на територію ізолятора тимчасового тримання.
    Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
    Більш як удвічі знизилась смертність серед в’язнів, що утримувались у пенітенціарних установах області (з 17 у 2014 році до 7 у 2015 році).
   
    Знизився пенітенціарний рецидив серед засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (44 злочини у 2014 році, 42 у 2015 році).
    
    Завдяки вжитим заходам умови утримання в ізоляторах тимчасового тримання територіальних підрозділів ГУНП в області (6 установ) приведено у відповідність до встановлених вимог. Діяльність решти спецустанов призупинено, ліквідовано ІТТ Полонського та Чемеровецького РВ УМВС України в області.
 
    VI. Стан законності у сфері організації представницької діяльності на захист інтересів громадянина та держави
    У 2015 році прокурорами пред’явлено позови на суму 371,6 млн. грн., судами задоволено 663 позови на суму 220,5 млн. грн., відповідачами добровільно відшкодовано за закритими справами 14 млн. гривень.
    Упродовж року вступили у законну силу судові рішення, постановлені за позовами прокурорів, на суму понад 162,3 млн. грн., забезпечено реальне виконання судових рішень, з урахуванням рішень минулих років, на суму майже 150 млн. грн., що становить 92,4 %.
    При здійсненні представницької діяльності прокурорами виявлено 77 кримінальних правопорушень.
    Особлива увага приділялась захисту бюджетної системи держави. На вказаному напрямку органами прокуратури області розпочато 37 кримінальних проваджень, до суду пред’явлено 65 позовів на суму 11 млн. грн., з яких задоволено на суму 8,2 млн. гривень. В добровільному порядку, за закритими справами відповідачами до бюджету сплачено 3 млн. гривень.
    Реагуючи на порушення при сплаті коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, органами прокуратури області зареєстровано 5 кримінальних проваджень, заявлено 13 позовів на суму 5,8 млн. грн. про стягнення заборгованості за договорами. На даний час розглянуто та задоволено 9 позовів цієї категорії на суму 3,5 млн. гривень.
    У сфері державної та комунальної власності за позовами органів прокуратури області, з вимогами про повернення (витребування) нерухомого майна загальною площею понад 38 тис.кв.м, судами відкрито провадження з початку року на загальну суму 207,4 млн. грн. Із них задоволено 224 позови на суму 83,8 млн. грн., добровільно відшкодовано 10,4 млн. гривень.
    Завдяки вжитим заходам у сфері земельних відносин попереджено незаконне надання та реально повернуто земельних ділянок площею 8,7 тис. га, судами задоволено 278 позовів на суму 145 млн. грн., перебуває на розгляді в судах 73 позови на суму 107 млн. гривень.
    У сфері охорони навколишнього природного середовища зареєстровано 2 кримінальних провадження, пред’явлено  позовів на суму 767 тис. грн., із яких розглянуто та задоволено на суму 317 тис. гривень.
    З метою відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, пред’явлено позови на загальну суму 1,2 млн. грн., задоволено  позовів  на суму понад 1,1 млн. гривень.
    Органами прокуратури області вжито заходів, спрямованих на своєчасне і реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами, заявами прокурорів.
    Позитивних результатів роботи досягнуто з питань виконання судових рішень у сфері земельних відносин, яких виконано на суму понад 116,3 млн. гривень.
    Активно вживались заходи з оскарження судових рішень. Ініційовано перегляд в апеляційному та касаційному порядку 95 рішень судів, задоволено 44 скарги.
 
    VII. Стан законності щодо захисту прав і свобод дітей
    Упродовж 2015 року органами внутрішніх справ (поліції) стосовно неповнолітніх розпочато 252 кримінальних провадження, закінчено досудове слідство у 197 провадженнях.
    До суду з обвинувальними актами направлено 145 кримінальних проваджень, з угодами про примирення та визнання винуватості - 17 обвинувальних актів.
    Органами прокуратури області вживалися дієві заходи щодо захисту прав і свобод дітей засобами представницького характеру.
    Завдяки принциповій позиції прокурорів поновлено права більше 540 дітей. В інтересах підлітків прокурорами заявлено 68 позовів на суму 1,6 млн. грн., з яких 53 позови на суму 1,2 млн.грн. розглянуто та задоволено судом. За позовами прокурорів у сфері охорони дитинства у добровільному порядку відшкодовано 403 тис. гривень.
    За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 15 кримінальних проваджень.
    У 2015 році прокурорами направлено до суду 3 протоколи про вчинення корупційного адміністративного правопорушення у сфері освіти.
    Звернуто особливу увагу на додержання вимог законодавства про забезпечення житлом дітей соціально незахищеної категорії. За результатами реагування прокурорів 10 дітей вказаної категорії поставлено на квартирний облік.
    За втручання прокуратури одному з навчальних закладів Волочиського району повернуто земельну ділянку вартістю 2,7 млн.грн. За позовами прокурорів на суму близько 0,5 млн.грн. визнано недійсними договори оренди приміщення закладів освіти та виселення приватних підприємців, які використовували їх для цілей, не пов’язаних із навчальним процесом.
 
    VIII. Додержання законності щодо звернень громадян
    У 2015 році органами прокуратури області вирішено 4599 звернень, що на 24,6% менше ніж у 2014 році. Із 279 до 95 зменшилась кількість задоволених скарг.
    Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування, а саме 2820 або 61% (36 задоволено) та з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства - 370 або 8% (задоволено 6),  з питань представництва – 218 або 4,7% (задоволено 25).
    Вирішено 160 звернень та запитів народних депутатів України (у 2014 році – 184). Із загальної кількості вирішених 1 звернення визнано обґрунтованим та задоволено, 25 депутатських документів - направлено за належністю в інші відомства. Зменшення кількості звернень народних депутатів пояснюється належним прокурорським наглядом, відповідно до покладених на органи прокуратури функцій.
    Відповідно до вимог законодавства 48% звернень (4325) спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ.
    На особистому прийомі прийнято 2736 громадян, з них керівниками органів прокуратури – 517. Прокурором області прийнято 39 громадян.
    Розглянуто 43 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», з яких 34 задоволено, на 7 надано роз’яснення, у 2 – обґрунтовано відмовлено у задоволенні запиту. Іншим розпорядникам інформації надіслано 7 запитів.
 
    IХ. Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
    З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 2574 виступи, що у порівнянні з попереднім роком більше на 20,2 відсотка.
    Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави, соціально вразливих категорій населення, реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
    Керівництвом прокуратури області проведено 9 брифінгів та прес-конференцій на актуальні теми.
    Діють офіційні сторінки у соціальних мережах Facebook,  Twitter, YouTube.
    Функціонує Консультативна рада при прокуратурі Хмельницької області, половину засідань якої проведено за участі керівництва прокуратури області.
 
Прокуратура Хмельницької області                                                   

кількість переглядів: 1712