Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.08.2014

З хмельничан поки що не братимуть плату за гаражі, бо «вступилася» прокуратура

Рішення Хмельницької міської ради щодо плати за встановлення та користування гаражами обурило власників споруд. Люди звернулися до прокуратури, яка виявила порушення Земельного кодексу України. У разі, якщо міськрада не визнає два свої рішення недійсними, прокуратура подасть до суду.
Скандальна історія, яка вже декілька місяців не сходить з вуст жителів різних мікрорайонах Хмельницького, набула ще більшого резонансу.  Люди,  яких  обурила вимога влади сплатити за гаражі, встановлені самостійно, по дві з половиною тисячі гривень, звернулися в прокуратуру.
Нагадаємо,  власників гаражів зобов’язали з’явитися до комунального підприємства по організації роботи міського комунального транспорту. Людям потрібно надати оригінали дозвільних документів для включення їх у загальний реєстр. Якщо ж людина не прийде, підприємство обіцяє демонтувати гараж та перевезти його на штраф-майданчик, при тому не беручи на себе відповідальність за збереження речей, які знаходяться всередині.  Почали комунальники з Гречан. Після цього власники гаражів вже навідалися до чиновників
- Ми створили ініціативну групу  власників гаражів, бо хочемо вести діалог з владою. Але після рішення тридцять шостої сесії міської ради власники металевих конструкцій зібралися в мікрорайоні Гречани й прийняли рішення, що вони не згідні з такими умовами, - розповідає член ініціативної групи власників гаражів Борис Новак. - Були зібрані підписи під зверненням до прокуратури.  
Прокуратура міста  провела перевірку та виявила порушення.
Так, рішення тридцятої сесії Хмельницької міської ради від  5 березня 2014 року «Про впорядкування встановлених на території мста тимчасових конструкцій для господарських потреб ( гаражів)» дало згоду  людям використовувати земельні ділянки без оформлення правовстановлюючих документів та без державної реєстрації.
 -Ми відреагували на два рішення сесій - про порядок користування тимчасовими конструкціями та про затвердження вартості послуг на оформлення та переоформлення гаражів, - каже заступник прокурора міста Хмельницького Павло Маслюк. - Перше рішення, на нашу думку, є незаконним, бо по суті це є використання земельних ділянок територіальної громади міста. А для одержання земельної ділянки є певна процедура.  Потрібно мати дозвіл на розробку документації по цій земельній ділянці. Потім цей дозвіл треба затвердити міською радою, а вже після того  вирішувати чи передавати землю у власність, чи в оренду. При передачі землі в оренду  також  є своя методика розрахунку вартості за її використання. На нашу думку, приймаючи такі рішення, в березні міська рада надала квоту на використання громадянами земельних ділянок без оформлення правовстановлюючих документів і державної реєстрації.
Ще одне рішення сесії стосувалося вартості послуг оформлення, переоформлення на іншого власника встановлених тимчасових конструкцій, а також на продовження терміну дії договору про надання послуг із забезпечення користування тимчасовими конструкціями. Згідно з рішенням сесії, займатися укладанням таких договорів має комунальне підприємство  по організації роботи міського пасажирського транспорту. Втім, за словами прокурора, дане підприємство взагалі не має право укладати такого види договори, мовляв, цього не передбачено у їхньому статуті.
- Вони (КП по організації роботи міського пасажирського транспорту, - прим.авт.)  розробили калькуляцію однієї вартості для всіх. Але вартість має бути різна для всіх в залежності від квадратури, яку займає ця тимчасова конструкція.  Тоді б людина платила за оренду враховуючи площу земельної ділянки.
Прокуратура внесла подання на розгляд сесії Хмельницької міської ради про скасування своїх же рішень.  Втім, міська рада, як колегіальний орган, не може й не прийняти такого рішення. Тоді справа дійде до суду.
Сам же директор КП по організації  організації роботи міського пасажирського транспорту  ще не знає про рішення прокуратури, принаймні  про це він сказав журналісту «ВСІМ» по телефону.
- Особисто я не бачив  рішення прокуратури, - каже директор комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту Володимир  Богачук. - До мене ще рішення не дійшло з прокуратури, тому я не можу це прокоментувати.
 
"ВСІМ" http://vsim.ua/Podii/z-hmel-nichan-poki-sho-ne-bratimut-platu-za-gharazhi-bo-%C2%ABvstupilasya%C2%BB--10409777.html

кількість переглядів: 1870