Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2023

Заробили 7 мільйонів гривень на оформленні фіктивних медичних документів - на Хмельниччині викрито злочинну групу лікарів (ФОТО)

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури слідчими СУ ГУНП в Хмельницькій області, спільно із працівниками УСР в Хмельницькій області ДСР НП України та Управління СБУ в області, викрито злочинну схему з підробки документів та медичних довідок для осіб, зокрема і для громадян, які підлягають мобілізації, організовану головою лікарської комісії одного з медзакладів регіону.
 
За даними слідства, до схеми причетні голова комісії, керівництво лікарні, різні лікарі за фахом та пособники.
 
Відповідно до розробленого плану фігуранти за певну винагороду поставили на потік виготовлення документів, зокрема і тих, що надавали можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон. Пропонували «послуги» з підготовки та видачі медичних документів, оформлення фіктивних історій хвороб та сприяння в отриманні груп інвалідності.
 
Суми винагороди коливалися від 2 000 до 5 000 доларів США в залежності від пакета документів.
 
Довірені особи медпрацівників підшукували «клієнтів» та збирали їхні особисті документи для подальшої передачі «в роботу». Посередником між лікарями та пособниками виступала медсестра. За 100 доларів США в день вона реєструвала отримані документи, відповідала за отримання та передачу грошей організатору «схеми».
 
20 квітня правоохоронці викрили голову лікарської комісії, медсестру та одну з довірених осіб одразу після отримання та розподілу 4 600 доларів США. Всіх затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.
 
За результатами обшуків в службових кабінетах, за місцем проживання фігурантів та у їх авто вилучили гроші в національній та іноземній валюті загальною сумою понад 7 млн грн.
 
Затриманим особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).
 
Вирішується питання про обрання запобіжних заходів підозрюваним та повідомлення про підозру іншим учасникам злочинної групи.
 
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1780