Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2023

Захист прав дітей в умовах воєнного стану – наш пріоритет

Питання забезпечення належного захисту і дотримання прав та інтересів дітей, створення патронатних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу обговорили 20 квітня 2023 року в Хмельницькій ОВА за участі представників обласної прокуратури.
 
У роботі заходу також прийняли участь представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Хмельницькій області, Координаторка міжнародної благодійної організації Партнерство в Кожній дитині, представники служби у справах дітей та директор центру соціально-психологіної реабілітації «Подолянчик».
 
«Сьогодні значна частина дітей змушена залишити свої домівки, щоб уникнути негативних наслідків війни, тимчасової окупації, проявів насильства, порушень прав людини. Тому захист прав і гарантій внутрішньо переміщених дітей, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є основним завданням як правоохоронців так і органів державної влади та місцевого самоврядування», - зазначив начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Петро Нікітюк. 
 
Особливу увагу звернуто на необхідність захисту інтересів дітей тимчасово переміщених або евакуйованих із зон проведення активних бойових дій, так як нерідко через війну діти залишаються без супроводу батьків або близьких родичів, здебільшого перебуваючи поза полем зору органів опіки та піклування, та є вкрай вразливою категорією населення.
 
Вони стають жертвами кримінальних посягань чи у вимушених складних життєвих обставинах самі вчиняють кримінальні правопорушення.
 
Учасники зустрічі визначили шляхи і способи захисту прав дітей в умовах воєнного стану, наголосили на необхідності прийняття оперативних дієвих рішень, моніторингу дотримання соціальних стандартів та прав неповнолітніх, а також забезпечення співпраці правоохоронних органів з органами державної влади та міжнародними організаціями з цих питань.
 
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 880