Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2023

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у 2022 році

Органами прокуратури Хмельницької області у 2022 році вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення підтримання державного обвинувачення у суді, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, протидії корупції.
 
Особливу увагу зосереджено на викритті та розслідуванні кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройною агресією проти України, а також захисті інтересів держави від протиправних посягань під час воєнного стану.
 
З метою координації діяльності з протидії злочинності проведено спільну та 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів області. Такі наради проведено також окружними прокуратурами на місцях.
 
Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна військова адміністрація. Загалом органам влади та місцевого самоврядування скеровано 110 таких інформацій.
 
Наразі діяльність органів прокуратури області забезпечує 227 прокурорів.
 
Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.
 
 
І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 
Упродовж 2022 року органами прокуратури області здійснювався нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у 33473 кримінальних провадженнях.
 
До суду з обвинувальними актами скеровано 2647 кримінальних проваджень.
 
Левова частка проваджень розслідувалась органами Національної поліції області – 32 049 кримінальних проваджень.
 
За цей період закінчено досудове розслідування у третині проваджень – 12 221.
 
Скеровано до суду з обвинувальними актами 2 552 кримінальних провадження, 272 з них – з угодами.
 
Слідчими та дізнавачами органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 51,2 млн грн, з яких 8,7 млн грн відшкодовано, накладено арешт на майно вартістю 36,8 млн грн, пред’явлено позови про стягнення 19,8 млн грн.
 
Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області розшукано 199 осіб, які ухилялися від органів досудового розслідування та суду.
 
Також розшукано 279 безвісти зниклих осіб.
 
Упродовж 2022 року прокурорами обласної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 449 кримінальних провадженнях, розслідування у яких проводилось слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому.
 
За результатами розслідування до суду направлено 19 кримінальних проваджень. Серед них: провадження за фактами вчинення корупційних кримінальних правопорушень, за фактом порушення прав людини співробітником правоохоронного органу із застосуванням насильства.
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області упродовж року розслідувалось 975 кримінальних проваджень, до суду направлено 76 обвинувальних актів.
 
Так, до суду скеровано обвинувальні акти у 7 провадженнях за фактами участі громадян України у складі незаконних збройних формувань – терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».
 
Також до суду направлено обвинувальні акти за фактами вчинення військовослужбовцем державної зради та його ухилення від військової служби, щодо розповсюдження матеріалів із закликами до насильницького захоплення державної влади України, незаконного перетину державного кордону, готування до вчинення державної зради, а також за фактами вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України.
 
Вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії організованій злочинності.
 
Завдяки спільним скоординованим діям правоохоронних органів області викрито та до суду направлено обвинувальні акти стосовно 37 осіб, якими у складі 9 злочинних угруповань вчинено 47 кримінальних правопорушень.
 
Серед викритих організованих злочинних груп чотири займались збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, у тому числі на території Хмельницького слідчого ізолятора.
 
Також викрито та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно злочинної групи, яка займалася незаконною порубкою лісу, внаслідок чого навколишньому природньому середовищу та державним інтересам спричинено тяжких наслідків на суму 4,3 млн грн.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, які в складі організованої злочинної групи заволоділи понад 2 млн грн, виділеними з державного бюджету в рамках програми «Велике будівництво» на спорудження двох амбулаторій загальної практики сімейної медицини на території Шепетівського району.
 
Ще у 1 кримінальному провадженні цієї категорії, де триває досудове розслідування, про підозру повідомлено 3 учасникам злочинного угруповання.
 
У 2022 році на 6,1 % зменшився рівень злочинності серед неповнолітніх. Також на 10,6 % зменшилась кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення.
 
Шляхом застосування принципу відновного правосуддя 7 неповнолітніх звільнено від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 46, 48 КК України.
 
До суду направлено 79 кримінальних проваджень, де потерпілими є діти.
 
Найбільше неповнолітні потерпали від злочинів, пов’язаних з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту (38 дітей), проти статевої свободи та статевої недоторканості (11).
 
У кожному із виявлених випадків порушення прав та інтересів дітей забезпечено притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.
 
До прикладу, до довічного позбавлення волі засуджено жителя Шепетівського району, який неодноразово ґвалтував свою малолітню пасербицю.
 
До 12 років позбавлення волі засуджено мешканця м. Кам’янець-Подільського, який кинув в натовп, де перебувала малолітня дитина, ручну гранату «РГН».
 
За апеляційною скаргою прокурора до 15 років позбавлення волі засуджено 35-річного жителя міста Славута за вчинення сексуального насильства відносно 4 малолітніх, двом з яких було лише по 5 років.
 
 
Приділено належну увагу питанню протидії правопорушенням та забезпеченню ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів.
 
За результатами вивчення стану законності у сфері екології у 2022 році розпочато 162 кримінальних провадження, до суду спрямовано 56 кримінальних проваджень.
 
Зокрема, Шепетівською окружною прокуратурою до суду направлено кримінальне провадження відносно місцевого мешканця, який здійснив забруднення земельної ділянки шліфувальним шламом та спричинив навколишньому природному середовищу шкоду в розмірі 3,4 млн грн.
 
Під час досудового розслідування вживаються заходи щодо забезпечення передачі на потреби Збройних Сил України майна, вилученого у кримінальних провадженнях у сфері екології.
 
Так, Летичівською окружною прокуратурою ініційовано передачу на потреби Збройних Сил України речових доказів у кримінальних провадженнях за фактами незаконної порубки дерев на території лісокомунального підприємства. Частину із них – колоди дуба, передано на потреби військової частини А7034.
 
Прокурорами проводиться результативна робота щодо забезпечення комплексного реагування на факти незаконного розпорядження землями природно-заповідного фонду.
 
До прикладу, до суду направлено обвинувальний акт за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно колишньої начальниці одного із відділів Головного управління Держгеокадастру в області за фактом зловживань при погодженні передачі у приватну власність 12 га землі вартістю майже 830 тис. грн. Вказані ділянки перебувають в межах гідрологічного заказника місцевого значення.
 
Окружною прокуратурою міста Хмельницького спрямовано до суду обвинувальний акт стосовно жительки Хмельницького району за ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України. Встановлено, що жінка використала підроблений державний акт для реєстрації права власності на земельну ділянку у дендрологічному парку «Поділля» в обласному центрі. Внаслідок цього 0,15 га землі орієнтовною вартістю близько 400 тис. грн незаконно вилучено з комунальної у приватну власність.
 
 
ІІ. Кримінальні правопорушення, пов’язані зі збройною агресією проти України.
 
З початку повномасштабного вторгнення на територію України досудове розслідування та процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ, стали для органів прокуратури основним пріоритетом.
 
Так, за процесуального керівництва обласної прокуратури з 24 лютого 2022 року слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 701 кримінальному провадженні про злочини цієї категорії. З них: 321 – про воєнні злочини та 380 – проти основ національної безпеки України.
 
До прикладу, здійснювалось процесуальне керівництво у 65 кримінальних провадженнях за фактами вчинення депутатами державної думи РФ умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.
 
У вказаних кримінальних провадженнях отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування та у 46 із них обвинувальні акти скеровано до суду.
 
Крім того, здійснюється досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні за фактами обстрілів цивільної інфраструктури на території області.
 
Територіальними підрозділами органів Нацполіції області зареєстровано 959 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ. З них: 752 – за ст. 438 КК України та 207 – за ст.110 КК України. Також розпочато 455 кримінальних проваджень за ст. 115 КК України за фактами зникнення безвісти та загибелі військовослужбовців нашої області.
 
Разом з тим, у провадженні територіальних органів Національної поліції області перебувало 23 кримінальних провадження за фактами колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), за наслідками розслідування яких до суду скеровано 5 обвинувальних актів та усіх осіб засуджено.
 
До прикладу, Хмельницькою окружною прокуратурою в суді доведено вину радника міського голови однієї із місцевих рад на території області за ч. 1 ст. 111-1 КК України. У квітні минулого року під час обговорення у стінах виконавчого комітету подій, які відбуваються на території країни, чоловік публічно заперечив факт збройної агресії російської федерації проти України.
 
Ще 8 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності розслідувалось слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області. За результатами судового розгляду усіх винних осіб притягнуто до відповідальності.
 
Переважно публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора засуджені здійснювали в соціальних мережах «Однокласники» та «Фейсбук».
 
Територіальними підрозділами органів Нацполіції області розпочато 27 кримінальних проваджень за ст. 336 КК України за фактами ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За наслідками досудового розслідування до суду направлено 9 обвинувальних актів, 2 осіб засуджено.
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, здійснювалось досудове розслідування та до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 111 КК України стосовно поліцейського Управління патрульної поліції в Донецькій області, який перейшов на службу до органів поліції терористичної організації «ДНР».
 
 
ІІІ.  Протидія корупції
 
Прокуратурою в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади проводиться активна робота з протидії корупційним проявам.
 
У 2022 році за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів Хмельницькою обласною прокуратурою та окружними прокуратурами до суду направлено 66 обвинувальних актів.
 
Розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності, зокрема в бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, з питань земельних правовідносин тощо.
 
Так, Окружною прокуратурою міста Хмельницького направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 367 КК України стосовно директора комунального підприємства. Він не перевірив достовірність даних та підписав акти виконаних робіт підрядника, що спричинило зайве перерахування коштів територіальної громади Хмельницького у сумі 2,6 млн грн.
 
Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем екскерівником Головного управління Держгеокадастру в області, внаслідок чого державі заподіяно шкоду в сумі 2 млн грн.
 
Також до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 369-2 КК України стосовно фізичної особи-підприємця, яка за 5500 доларів США пообіцяла хмельничанину сприяння в оформленні необхідних документів для введення в експлуатацію об’єкта нерухомості.
 
Шепетівською окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання сільським головою у Шепетівському районі неправомірної вигоди в сумі 3000 доларів США за прийняття сесією сільської ради рішення про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 6 га для ведення особистого селянського господарства.
 
Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання селищним головою у Хмельницькому районі неправомірної вигоди у вигляді мотокоси вартістю понад 18 тис. грн за надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення трьох земельних ділянок.
 
Також направлено до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 369-2 КК України стосовно дитячого лікаря-офтальмолога одного з медичних закладів міста Кам’янець-Подільського, який вимагав та одержав 800 доларів США неправомірної вигоди за вплив на оформлення групи інвалідності для малолітньої дитини.
 
Хмельницькою окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України стосовно директора товариства, який шляхом використання підроблених документів під час будівництва зовнішніх мереж водопостачання в с. Вовча Гора Хмельницького району заволодів бюджетними коштами на суму 110 тис. грн.
 
У вчиненні корупційних правопорушень викрито правоохоронців.
 
До суду скеровано обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно начальників двох підрозділів кримінальної поліції районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, які за попередньою змовою вимагали 10 тис. доларів США неправомірної вигоди. Вони переконували хмельничанку, що її чоловік, який вже є фігурантом кримінальних проваджень, може бути причетним і до вчинення інших злочинів. За вказану суму правоохоронці обіцяли «закрити очі» та не вживати жодних заходів до їх розкриття.
 
Також до суду направлено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання 2000 доларів США неправомірної вигоди слідчим районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області. Поліцейський обіцяв підозрюваному в кримінальному провадженні не подавати до суду клопотання про накладення арешту на його майно.
 
Триває судовий розгляд кримінального провадження стосовно поліцейського сектору реагування патрульної поліції районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області за фактом незаконного заволодіння коштами чотирьох осіб у сумі понад чверть мільйона гривень. Його дії кваліфіковано за ч. 1, ч. 2 ст. 190 КК України.
 
Також у суді розглядається обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК України за фактом службової недбалості двох інспекторів одного із митних постів Хмельницької митниці ДФС.
 
За даними слідства, митники невірно визначили митну вартість нафтопродуктів, які імпортувались суб’єктом господарювання. Фактично підакцизний товар «оформили» під виглядом газового дистиляту, що не обкладається акцизним збором. Внаслідок цього державі завдано збитків більш як на 500 тис. грн.
 
Викрито правоохоронця і у вимаганні криптовалюти «Bitcoin», еквівалентній 6 тис. доларів США, за нерозповсюдження конфіденційної інформації. Згодом частину отриманих коштів в сумі 75 тис. грн він легалізував через електронні системи обміну на власну банківську карту та розпорядився на власний розсуд. Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 189, ч. 1, ч. 2 ст. 209 КК України перебуває на розгляді у суді.
 
За принципової позиції сторони обвинувачення в суді доведено вину та за вчинення корупційних правопорушень засуджено 9 осіб.
 
До прикладу, судом розглянуто обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 369-2 КК України за фактом вимагання та отримання доцентом Хмельницького університету управління і права імені Леоніда Юзькова 4000 доларів США неправомірної вигоди за позитивне вирішення питання щодо здачі іспитів, безперешкодний захист дисертації та здобуття наукового ступеня – кандидат юридичних наук. Вироком Хмельницького міськрайонного суду, в межах санкції статті, їй призначено покарання у виді штрафу в розмірі 51 тис. грн.
 
Також за ч. 3 ст. 369 КК України засуджено мешканця м. Кам’янця-Подільського, який за 500 доларів США неправомірної вигоди намагався «відкупити» сина від відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.
 
Органами досудового розслідування у корупційних кримінальних провадженнях установлено збитків на суму 15,4 млн грн, 74 тис грн з яких відшкодовано, накладено арешт на майно правопорушників загальною вартістю 12,5 млн грн, заявлено позови на загальну суму 9,1 млн грн.
 
Вживаються заходи із запобігання та протидії адміністративно караній корупції.
 
У 2022 році за результатами розгляду протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за участі прокурорів судом у 59 випадках прийнято рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
 
Як приклад, до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 172-6 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн притягнуто колишнього депутата Хмельницької міської ради.
 
У декларації особи, яка припинила діяльність, пов’язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, він не відобразив відомості про майно вартістю 850 тис. грн. 
 
Інший депутат тієї ж ради притягнутий до відповідальності за вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів. На сесії міської ради він проголосував за продовження договору оренди земельної ділянки комунальної власності із підприємством, власником якого є його мати.
 
Відповідно до ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» прокурорами внесено 15 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.
 
 
ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави.
 
Прокурорами підтримано обвинувачення у 2998 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 1736 вироків.
 
На незаконні рішення у кримінальних провадженнях подано 116 апеляційних та 22 касаційних скарг.
 
 
V.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
 
Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 
За результатами розгляду 312 документів реагування до відповідальності притягнуто 89 працівників кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб.
 
Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 
В умовах воєнного стану понад 350 в’язнів евакуйовано з пенітенціарних установ окупованих регіонів держави до установ області, 300 з яких продовжують утримуватись та відбувати покарання у них.  У зв’язку з цим вживались заходи, спрямовані на додержання прав таких осіб.
 
Знизилась кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку.
 
Викрито порушення під час використання земельних ділянок виправних установ області, на що відреаговано, у тому числі засобами кримінально-правового характеру.
 
За результатами проведеної перевірки Шепетівською окружною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 197-1 КК України за фактом самовільного зайняття субʼєктом господарювання 129 га землі державної власності, яка на праві постійного користування належать ДУ «Замкова виправна колонія (№ 58)». Наразі триває досудове розслідування.
 
За результатами заходів представницького характеру в судовому порядку визнано недійсними договори, укладені між фермерським господарством та державною установою «Замкова виправна колонія (№ 58)», щодо надання послуг та фактично незаконного розпорядження 89 га землі, належної виправній установі.
 
Упродовж 2022 року прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 752 справ, пов’язаних з виконанням вироків.
 
До прикладу, за принципової позиції прокуратури через несплату засудженим за ч. 3 ст. 229 КК України (використанні службовою особою з використанням службового становища знаків для товарів і послуг відомих світових спортивних брендів) 221 тис. грн штрафу покарання для нього замінено на 5 років позбавлення волі.
 
VІ.  Міжнародно-правове співробітництво
 
Упродовж 2022 року до обласної прокуратури надійшло 25 запитів компетентних органів іноземних держав про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях.
 
Обласною прокуратурою за кордон скеровано 7 запитів про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій.
 
За цей період до обласної прокуратури надійшло 5 клопотань про перейняття кримінального провадження від компетентних органів Республіки Польща, за результатами розгляду яких внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
Загалом органами дізнання та досудового розслідування області розслідується 4 кримінальних провадження, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття. 
 
Остаточні процесуальні рішення прийнято у 11 кримінальних провадженнях цієї категорії.
 
 
VIІ. Представницька діяльність на захист інтересів держави
 
 
В складних умовах повномасштабного вторгнення РФ на територію України органами прокуратури області спрямовано зусилля на вирішення найгостріших проблем при виконанні конституційної функції представництва інтересів держави в суді з питань земельних відносин, бюджету, у тому числі публічних закупівель, державної та комунальної власності.
 
На захист інтересів держави органами прокуратури області упродовж 2022 року заявлено позови на суму 6,7 млрд грн, задоволено позовів на суму майже 2 млд грн та добровільно відшкодовано понад 73 млн грн, попереджено вибуття коштів в сумі майже 2 млрд грн, повернуто 1 893 га незаконно наданих земель. Реально виконано рішень судів на 1,1 млрд грн. Розпочато 102 кримінальні провадження.
 
 
Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави у земельній сфері. Прокурорами регіону пред’явлено позови на загальну суму 4,1 млрд грн, задоволено – на суму 1,6 млрд грн, попереджено вибуття земель на суму майже 2 млрд грн.
 
Виявлено непоодинокі факти незаконного вибуття із державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, зокрема при проведенні інвентаризації земель державної власності та передачі їх у власність територіальних громад.
 
Так, упродовж 2022 року органами прокуратури Хмельниччини до суду подано 16 позовів у сфері охорони та захисту земель лісогосподарського призначення щодо 449 га земель вартістю понад 2,2 млрд грн, частину з них - про повернення у власність держави 433 га земель лісогосподарського призначення, уже задоволено.
 
До прикладу, за позовом обласної прокуратури в інтересах Хмельницької ОДА визнано недійсним рішення сесії Вовковинецької селищної ради та на користь держави повернуто 404 га землі лісового фонду вартістю 1,8 млрд грн.
 
Також позови з аналогічними вимогами про повернення у власність держави 18 га земель лісового фонду вартістю 66 млн грн пред’явлено Волочиською окружною прокуратурою.
 
Вживались прокурорами заходи щодо повернення у комунальну власність земель, які використовуються із порушенням закону. Так, за позовом в інтересах Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради розірвано договір оренди землі та товариство зобов’язано повернути у комунальну власність ділянку площею 40 га вартістю 888 млн грн.
 
Окрім того, рішенням Господарського суду області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Понінківської селищної ради про визнання недійсним договору спільного вирощування сільськогосподарської продукції площею понад 819 га, укладеного з товариством.
 
Продовжено роботу щодо виявлення фактів повторного використання права на безоплатну приватизацію земель сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства.
 
В 2022 році прокурорами до суду подано 34 позова зазначеної категорії про витребування 66 га земель.
 
Окрім того, триває робота щодо захисту інтересів держави у сфері використання земель водного фонду.
 
Упродовж 2022 року на вказаному напрямку пред’явлено 10 позовів, у тому числі з вимогами про повернення 63 га земель водного фонду у прибережних захисних смугах водних об’єктів.
 
До прикладу, рішенням господарського суду Хмельницької області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Розсошанської сільської ради про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути територіальній громаді 61 га землі водного фонду вартістю 238,5 млн грн.
 
Рішенням Новоушицького районного суду задоволено позов Кам’янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Новоушицької селищної ради щодо повернення з чужого незаконного володіння земельної ділянки водного фонду площею 1,25 га вартістю 5 млн грн.
 
У екологічній сфері упродовж 2022 року пред’явлено 71 позов на суму понад 936 млн грн,  задоволено позови на суму 31,5 млн грн, добровільно відшкодовано 13,5 млн. грн, реально виконано рішень судів на 15,4 млн грн, до державної та комунальної власності повернуто та попереджено незаконне надання 255 га земель. За результатами вивчення стану законності у сфері екології прокурорами в порядку представництва розпочато 21 кримінальне провадження.
 
До прикладу, за позовом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Хмельницьким апеляційним судом прийнято рішення про зобов’язання повернути з приватної власності ділянку в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Староушицький», неправомірно передану для потреб індивідуального садівництва.
 
У судовому порядку обласна прокуратура вимагає повернення 167 га ландшафтного парку «Мальованка» та визнання недійсними рішень Судилківської сільської ради про передачу в приватну власність 20 га земель для ведення особистого селянського господарства, а також про передачу 147 га земель в оренду для сінокосіння. На даний час позовні заяви щодо земель загальною вартістю понад 12 млн грн знаходяться на розгляді в суді.
 
Результативним було реагування прокурорів, спрямоване на захист та збереження правового статусу земель лісогосподарського призначення.
 
До прикладу, за реагування Шепетівської окружної прокуратури Головним управлінням Держгеокадастру в області у Державному земельному кадастрі скасовано державну реєстрацію 255 га землі. Ділянку вартістю понад 13,4 млн грн було неправомірно зареєстровано як землі сільськогосподарського призначення.
 
Вживалися результативні заходи у сфері охорони лісових ресурсів. За позовом Волочиської окружної прокуратури АТ «Укрзалізниця» сплатило до місцевих та державного бюджету понад 700 тис. грн шкоди, завданої незаконною порубкою дерев в лісосмугах залізниці.
 
За позовом Хмельницької окружної прокуратури на користь Красилівської міської та Антонінської селищної ОТГ стягнуто 600 тис. грн шкоди, заподіяної незаконною порубкою лісу. Кошти сплатило лісогосподарське підприємство, відповідальне за збереження лісу.
 
Ще 550 тис. грн за позовом обласної прокуратури зобов’язана сплатити агрофірма, яка не забезпечила збереження лісових насаджень на ділянці, що перебуває в її постійному користуванні.
 
Реагували прокурори на факти порушень вимог закону з питань охорони атмосферного повітря.
 
За позовом Волочиської окружної прокуратури на розподільчий рахунок Війтовецької селищної ради з подальшим розподілом до бюджетів усіх рівнів надійшло 342 тис. грн відшкодування збитків, завданих викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря без спеціального дозволу.
 
Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави у бюджетній сфері. Упродовж року органами прокуратури області пред’явлено 160 позовів на загальну суму 503,7 млн грн. Вартість активів, щодо яких судами постановлено рішення про задоволення позовних вимог прокурора (у т.ч. з попередженням вибуття коштів з бюджету), становить 13 млн грн.
 
Зокрема, рішенням господарського суду задоволено позов Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в особі Хмельницької міської ради, ХКП «Спецкомунтранс» про стягнення з підприємства 2,8 млн грн за товар, який не поставлений відповідно до умов договору про закупівлю пального.
 
Відреаговано на виявленні порушення вимог законодавства при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг медичного призначення для протидії коронавірусній інфекції СOVID-19.
 
За позовом Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в особі Хмельницької міської ради та КП «Хмельницька міська лікарня» Хмельницької міської ради господарським судом прийнято рішення про стягнення з товариства 153,8 тис. грн збитків, завданих завищенням вартості наданих послуг з ремонту та технічного обслуговування медичного обладнання, призначеного для запобігання поширенню COVID-19.
 
Тією ж прокуратурою до господарського суду Київської області пред’явлено позов про стягнення з іншого товариства 446 тис. грн штрафних санкцій через неналежне виконання умов договору про закупівлю КП «Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги» Хмельницької обласної ради 5 спеціалізованих автомобілів швидкої медичної допомоги CITROEN JUMPER на загальну суму 13,3 млн грн.
 
Приділяється увага захисту державних інтересів при використанні коштів, що виділяються на будівництво об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема, при реалізації президентської програми «Велике будівництво».
 
За позовом обласної прокуратури господарським судом міста Києва прийнято рішення про стягнення з підрядника на користь Кам’янець-Подільської міської ради 3,2 млн грн авансового платежу за договором про закупівлю робіт з капітального ремонту міського стадіону імені Г.А. Тонкочеєва.
 
Активно здійснюється представницька діяльність у сфері державної та комунальної власності. На захист інтересів держави з цих питань пред’явлено позови на суму понад 990 млн грн, задоволено вимог на суму 142 млн грн.
 
Приділено значну увагу захисту інтересів держави з питань управління захисними спорудами цивільного захисту.
 
Прокурорами пред’явлено 23 позови щодо 93 приміщень захисних споруд цивільного захисту площею 58,8 тис. кв. м, що вміщують майже 37 тисяч осіб.
 
Позовні вимоги полягають у визнанні недійсними рішень про списання захисних споруд з балансу, зобов’язання органів місцевого самоврядування вчинити дії по державній реєстрації такого майна, зобов’язання балансоутримувачів захисних споруд забезпечити готовність їх до використання за призначенням.
 
До прикладу, за позовом Шепетівської окружної прокуратури Нетішинську міську раду зобов’язано вчинити дії щодо державної реєстрації права комунальної власності на 8 нежитлових приміщень протирадіаційних укриттів загальною площею понад 24 тис. кв. м, місткістю 4122 особи.
 
Також виявлено факти протиправної зміни правового режиму захисних споруд цивільного захисту із державної (комунальної) власності на приватну.
 
Після реагування обласної прокуратури АТ «Укрпошта» повернуто захисну споруду в м. Хмельницькому площею 158,1 кв. м, місткістю 200 осіб.
 
Порушення при оформленні АТ «Укрпошта» права приватної власності на приміщення сховища виявлено також у смт Білогір’я Шепетівського району. За результатами розгляду листа окружної прокуратури порушення усунуто та приміщення площею 67,9 кв. м повернуто.
 
За рішеннями судів до комунальної власності територіальних громад Хмельницького району передано безхазяйного майна та відумерлої спадщини на суму понад 5,1 млн грн.
 
Органами прокуратури області значна увага приділяється збереженню об’єктів культурної спадщини. До судів пред’явлено  5 позовів у сфері захисту інтересів держави з питань управління культурною спадщиною.
 
Хмельницькою окружною прокуратурою пред’явлено адміністративний позов до Міністерства культури та інформаційної політики України про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вжити заходів для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення «Церкви-фортеці» XV-XVI ст. та «Замку» XV ст., розташованих у с. Сутківці Ярмолинецької ОТГ.
 
За результатами розгляду позову Летичівської окружної прокуратури Хмельницьким окружним адміністративним судом визнано протиправною бездіяльність Старосинявської селищної ради та зобов’язано розробити історико-архітектурний опорний план смт Стара Синява. Прокуратурою встановлено, що попри те, що селище, засноване у XVI ст., включено до Списку історичних населених місць по Хмельницькій області, історико-архітектурний опорний план не розроблений, не погоджений та не затверджений. Відсутність опорного плану створює передумови для руйнування пам’яток історії та культури, незаконної забудови та знищення історичної спадщини громади.
 
У сфері охорони дитинства ювенальними прокурорами заявлено позови на суму понад 162 млн грн.
 
Встановлено порушення при використанні земельних ділянок державної власності, наданих у постійне користування професійно-технічним та загальноосвітнім навчальним закладам – вони незаконно передавалися у користування комерційним суб’єктам для здійснення підприємницької діяльності шляхом укладення договорів про спільне виробництво сільгосппродукції. Реагуючи на такі порушення, прокурори пред’явили позови про звільнення земельних ділянок вартістю понад 155 млн грн.
 
Зокрема, за позовом Хмельницької окружної прокуратури недійсним визнано договір на спільне виконання робіт із вирощування продукції на землях ДНЗ «Старокостянтинівський аграрно-промисловий ліцей» та закладу повернуто ділянку площею 201 га вартістю 14,5 млн грн.
 
Особлива увага приділяється захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства при використанні бюджетних коштів.
 
Як приклад, за позовом Окружної прокуратури міста Хмельницького Господарським судом міста Києва прийнято рішення про повернення Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради безпідставно сплачених товариству – постачальнику пального 353 тис. грн.
 
Реагували ювенальні прокуратори на виявлені порушення у цій сфері і кримінально-правовими заходами – до суду скеровано обвинувальні акти у 5 кримінальних провадженнях.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно директора професійного ліцею та фізичної особи-підприємця за фактом розтрати майже пів мільйона гривень та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. За даними слідства, під час закупівлі обладнання вартістю 2,5 млн грн та після перерахунку підряднику коштів окремі його частини на суму 470 тис. грн ліцею так і не поставлені.
 
Також до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора аграрно-промислового ліцею за фактом зловживання службовим становищем. Підписавши акти із заниженою вартістю вирощеного на ділянці навчального закладу урожаю, він спричинив збитки на суму понад 1,2 млн грн.
 
Триває судовий розгляд обвинувального акту за фактом привласнення підрядником пів мільйона гривень, виділених на ремонт школи у м. Полонне.
VIІІ.  Розгляд звернень громадян
 
У 2022 році кількість звернень до органів прокуратури області зменшилася.
 
За цей період вирішено 1745 звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 255 звернень.
 
Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування – 909.
 
 
 
Майже половину звернень, що надійшли до органів прокуратури та розгляд яких віднесено до компетенції органів державної влади, контролю та інших установ, відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора спрямовано за належністю.
 
Крім того, органами прокуратури області розглянуто 40 запитів про доступ до публічної інформації.
 
 
IX.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 
З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено майже 3,9 тис. виступів.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на злочини, вчинені в умовах повномасштабного вторгнення на територію України РФ, питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.
 
При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 
Діють офіційні сторінки обласної прокуратури у соціальних мережах Facebook та Twitter.

кількість переглядів: 1052