Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2022

Напередодні Дня працівників прокуратури Олексій Олійник розповів про роботу відомства в умовах воєнного стану (ФОТО)

Сьогодні, 30 листопада, у Хмельницькій обласній прокуратурі відбулась пресконференція керівника.  
 
Очільник відомства Олексій Олійник розповів як працюють органи прокуратури в умовах воєнного стану, про пріоритети у роботі та про найвагоміші результати.
 
«Дякуючи нашим захисникам, ми маємо можливість працювати і виконувати завдання, які нам доручила держава. Цінуємо це та своєю роботою забезпечуємо законність в регіоні», – зазначив керівник.
Завдяки спільним зусиллям правоохоронців в області на 13 % зменшилась кількість кримінальних правопорушень.
 
«З метою забезпечення невідворотності покарання за вчинення злочинів ми підтримуємо публічне обвинувачення у судах. У цьому році за результатами цієї роботи уже ухвалено 1122 вироки», - додав прокурор.
 
З початку року заявлено позови на суму майже 7 мільярдів гривень. Виконано рішень судів на 1 мільярд гривень, повернуто 1600 га землі.
 
Керівник обласної прокуратури окремо зупинився на протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із збройною агресію проти нашої країни.
 
Правоохоронцями області розслідуються кримінальні провадження за фактами обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури, незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, незаконного переправлення громадян через державний кордон, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, державної зради, вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, колабораційної діяльності.
 
У ряді таких проваджень оголошено про підозри та обвинувальні акти уже скеровано до суду.
 
До прикладу, обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 65 кримінальних провадженнях за фактами вчинення 65 депутатами Державної Думи РФ кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110 КК України. Вони ініціювали та 22.02.2022 своїм голосуванням підтримали ратифікацію договорів про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу між РФ і так званими ЛНР та ДНР. Це призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків.
 
Всіх 65 підозрюваних депутатів оголошено в міжнародний розшук, їм обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою. Зроблено запити щодо розшуку їх майна з метою накладення арешту.
 
Наразі у 35 таких кримінальних провадженнях уже отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування та обвинувальні акти спрямовано до суду.
 
Позовами прокуратура відстоює доступ громадян до укриттів.
 
Олексій Олійник розповів про виявлені порушення: «Частина таких захисних споруд цивільного захисту свого часу неправомірно перейшла у приватну власність, частина наявних укриттів не готова для експлуатації за призначенням».
 
«На такі порушення ми відреагували заявленими до суду позовами. Позовною роботою охоплено більше 90 укриттів, що можуть вмістити майже 37 тисяч людей», - додав він.
 
Також керівник прокуратури відповів на питання журналістів.
 
 
 

кількість переглядів: 1283