Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2021

На Хмельниччині прокуратура виявила факти неправомірної приватизації землі вартістю 60 млн грн

Кожному громадянину України гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки.
 

Так, згідно ст.121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.
 

До прикладу, безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.
 

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
 

Упродовж трьох останніх років органами прокуратури Хмельниччини встановлено понад 500 фактів зловживання громадянами своїм конституційним правом та повторного використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства особами, які таке право уже використали.
 

У зв’язку із цим з державної та комунальної власності незаконно вибуло майже 1 тис га земель вартість понад 60 млн гривень.
 

В той же час інші мешканці краю своїм правом на безоплатну приватизацію землі для цих потреб не можуть скористатись саме через її відсутність.
 

З метою захисту інтересів держави прокуратурою вжито заходи представницького характеру щодо повернення таких ділянок їх законному власнику.
 

У 2021 році за позовами прокурорів повернуто незаконно відчужені таким чином землі вартістю 6 млн грн, а загалом упродовж трьох років – понад 750 га земель вартістю близько 45 млн грн.
 

Позовні вимоги щодо решти земельних ділянок перебувають на розгляді у суді.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1878