Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.03.2021

Інформація щодо реагування органів прокуратури на факти шахрайського заволодіння державними землями

Під час ефіру програми «В полі зору», який відбувся 02.03.2021 за участі керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника на «Українському Радіо Радіо Поділля-Центр» (www.youtube.com/watch), слухачем піднято питання щодо реагування органів прокуратури на факти шахрайського заволодіння землями у 2010-2011 роках.
 

З огляду на це інформуємо, що за вказаними фактами прокурорами Хмельницької обласної прокуратури підтримується публічне обвинувачення у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах), ч. ч. 3, 4 ст. 358 (підроблення офіційних документів, вчинені повторно та за попередньою змовою групою осіб, а також їх використання) Кримінального кодексу України.
 

Розгляд обвинувального акта у вказаному кримінальному провадженні з березня 2016 року здійснюється Хмельницьким міськрайонним судом.
 

Обвинуваченим інкримінується заволодіння землями державної власності загальною площею понад 53 га та вартістю 20,7 млн грн, які знаходяться на території колишніх Михайлюцької сільської ради Шепетівського району, Стуфчинецької, Грузевицької, Ружичанської та Шаровечківської сільських рад Хмельницького району.
 

Під час досудового розслідування встановлено, що двоє чоловіків розробили злочинну схему заволодіння земельними ділянками, призначеними для ведення особистого селянського господарства.
 

Спільники підшукували осіб, котрі ще не використали своє конституційне право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки цієї категорії, та, вводячи останніх в оману, з використанням їх документів, оформляли за ними право власності на землі. У подальшому ці землі передавались у власність наперед визначеним у злочинній схемі особам.
 

Їх дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 190, ч. ч. 3, 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.
 

З вересня 2015 по травень 2019 обвинувачені перебували під вартою, потім судом запобіжний захід змінено на домашній арешт.
 

Ще одна обвинувачена підробила п’ять клопотань про отримання у власність для ведення особистого селянського господарства 10 га землі на території Хмельницького району.
 

Дії жінки кваліфіковано за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України, їй обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
 

Також органами прокуратури вжито заходи представницького характеру з метою повернення земельних ділянок до державної власності та заявлено позови про визнання незаконними та скасування розпоряджень райдержадміністрацій, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки, договорів про передачу їх третім особам та повернення землі у державну власність.
 

На теперішній час їх розгляд зупинено до прийняття рішення у кримінальному провадженні.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1365