Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2021

Керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник розповів про результати роботи прокурорів щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин (ФОТО)

Сьогодні, 11 лютого, у Хмельницькій обласній прокуратурі відбувся брифінг керівника з питань діяльності органів прокуратури щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.
 

«Ця тема обрана не спроста, оскільки наша область є аграрною та входить у п’ятірку найбільших регіонів-агровиробників, і цінність землі робить її привабливим об’єктом протиправних посягань», - розпочинаючи свій виступ, акцентував Олексій Олійник.
 

Зокрема у минулому році заходами представницького характеру повернуто та попереджено незаконне надання майже 3800 гектарів земель.
 

Також розпочато та до суду направлено обвинувальні акти у ряді кримінальних проваджень, де об’єктом посягання є земля.
 

До прикладу, триває судовий розгляд у кримінальних провадженнях за фактом одержання 15 тис грн неправомірної вигоди за сприяння у виділенні землі на території Кам’янець-Подільського району, 600 доларів США – на території Шепетівського, 1,5 тис доларів США – Летичівського та 2,5 тис доларів –Теофіпольського районів.
 

Як зауважив керівник прокуратури, максимальна сума неправомірної вигоди за вирішення земельних питань, яку викрито правоохоронцями області – майже пів мільйона гривень. Її вимагав сільський голова з Ізяславського району, котрий за 15 тис доларів США обіцяв сприяти у прийнятті сесією сільської ради рішення про надання у власність п’яти земельних ділянок загальною площею майже 10 га.
 

У кримінальному провадженні завершується досудове розслідування та обвинувальний акт невдовзі буде направлено до суду.
 

Разом з протидією протиправним проявам у кримінальній площині, основним засобом ініціювання юридичної відповідальності та поновлення порушених законних інтересів держави є позов прокурора.
 

Актуальною проблемою у цій сфері є незаконна повторна безоплатна приватизація земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства. Такі факти неправомірного заволодіння земельними ділянками мали місце на території більшості районів нашої області.
 

Упродовж трьох останніх років виявлено пів тисячі таких випадків.
 

«Мова йде про землі загальною вартістю більше 30 млн грн та площею понад 900 га. Люди, приховуючи відомості про те, що держава уже виділила їм ділянку для ведення особистого селянського господарства, повторно отримували її знову.
 

Деякі умудрялись цю оборудку проводити по кілька разів, а після цього здебільшого продавали їх третім особам. В той же час інші мешканці краю своїм правом на безоплатну приватизацію землі для цих потреб скористатись не можуть», – підкреслив головуючий.
 

Усі ці факти охоплено позовною роботою. Тільки у 2020 році прокурорами заявлено позови про повернення до державної власності 400 га неправомірно відчуженої таким чином землі.
 

Як приклад, Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою пред’явлено 95 позовів про витребування з чужого незаконного володіння понад 95 земельних ділянок загальною площею 190 гектарів на території колишніх Колодіївської та Староушицької сільських рад.
 

«Вжитими заходами вдалось припинити ряд схем протиправного отримання земель в користування поза передбаченими законодавством прозорими конкурентними процедурами, укладення удаваних угод про співпрацю з державними підприємствами», - продовжив Олексій Олійник.
 

Так, за результатами розгляду позову обласної прокуратури припинено незаконне використання одним із товариств земельної ділянки державного підприємства площею 2300 га вартістю майже 140 млн гривень.
 

Встановлено, що землю передано суб’єкту господарювання для використання на підставі договору, укладеного без відповідного погодження центрального органу виконавчої влади, за відсутності на те відповідних законних підстав та повноважень, а також без проведення земельних торгів (аукціону) з продажу права їх оренди.
 

Низку порушень встановлено і у сфері ювенальної юстиції.
 

Актуальним залишається питання дотримання вимог земельного та податкового законодавства при використанні земельних ділянок комунальної власності, зважаючи на те, що значна частина бюджетів міст області формується саме за рахунок надходжень за використання земель.
 

Проведена робота органів прокуратури області засвідчує, що з метою мінімізації сплати орендних платежів суб’єкти господарювання використовують земельні ділянки не за призначенням, визначеним у договорі оренди, а для інших цілей.
 

Так, на території обласного центру виявлено непоодинокі випадки використання для комерційних цілей ділянок, наданих землекористувачам для здійснення житлової та громадської забудови. Внаслідок невідповідності коефіцієнтів, що характеризують функціональне використання землі, орендні платежі суттєво занижені та бюджет територіальної громади недоотримує значні кошти.
 

Окрім бюджетних втрат це надає окремим суб’єктам господарювання значні конкурентні переваги перед добросовісними землекористувачами.
 

Зазначене стало підставою для вжиття заходів представницького характеру щодо захисту інтересів територіальних громад у цих правовідносинах.
 

Загалом органами прокуратури області за такими фактами до судів пред’явлено позови з вимогами про збільшення надходжень до бюджетів майже на 6 млн грн щорічно. Вже на сьогодні вжитими заходами реагування представницького характеру надходження до місцевих бюджетів фактично збільшено на 3,6 млн грн на рік.
 

Прокурорами регіону проведено результативне вивчення за фактами використання земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної форм власності за договорами оренди із заниженим розміром орендної плати через невідповідність вимогам законодавства нормативної грошової оцінки.
 

Завдяки вжитим органам прокуратури заходам щорічний розмір орендних платежів у 119 договорах збільшено майже на 7 млн грн щорічно.
 

Також виявлено факти неправомірного набуття права приватної власності на земельні ділянки колишньої колективної власності, які згідно із вимогами законодавства мають передаватись у комунальну власність чи розподілятись між колишніми членами колективних сільськогосподарських підприємств.
 

До прикладу, за результатами розгляду позову Хмельницької обласної прокуратури судом прийнято рішення про скасування державної реєстрації права приватної власності на 310 га землі вартістю більше 18,6 млн. грн. у Летичівському районі.
 

Встановлено, що ці ділянки із 1995 року на праві колективної власності належали агрофірмі, яка згодом реорганізувалась у товариство.
 

Попри те, що за таких умов землі підлягають розподілу органом місцевого самоврядування між колишніми членами сільгосппідприємства або ж передаються у комунальну власність, правонаступником агрофірми зареєстровано право власності на них за собою.
 

Аналогічний факт реєстрації права приватної власності іншого суб’єкта господарювання на земельну ділянку площею 2,7 га, що розташована в рекреаційній зоні м. Хмельницького.
 

Окрім вжитих заходів представницького характеру, за вказаними фактами розпочато кримінальні провадження за ч. ч. 1, 4 ст. 190 КК України.
 

Також на розгляді у суді перебуває позов обласної прокуратури про визнання права комунальної власності Розсошанської сільської ради на земельні ділянки площею 159 га орієнтовною вартістю понад 16 млн. грн., оскільки правонаступник колективного підприємства не лише відмовляється визнавати таке право за місцевою громадою, а незаконно зареєстрував право власності на них за собою.
 

З метою захисту інтересів держави та територіальних громад, прокуратурою вивчено законність передачі у приватну власність земель, які традиційно використовувались для випасання худоби.
 

Встановлено випадки неправомірного вибуття з державної власності земель, які тривалий час використовувались місцевим населенням як громадське пасовище, уже після надання сільській раді дозволу на їх відведення для потреб громади.
 

Так, за позовом прокуратури визнано недійсними накази Головного управління Держгеокадастру в області про передачу у приватну власність 16 га землі вартістю близько 1 млн. грн., розташованої за межами населених пунктів Кустовецького старостинського округу Полонської ОТГ.
 

Також прокуратурою вживаються заходи щодо протидії протиправному виведенню з державної власності природоохоронних територій через схему передачі земель у приватну власність як земель сільськогосподарського призначення.
 

До прикладу, Хмельницькою місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі Хмельницької обласної державної адміністрації заявлено позови про зобов’язання ряду фізичних осіб повернути до державної власності 11 земельних ділянок загальною площею майже 11 га.
 
Підставою для реагування стало те, що ці землі перебувають у межах гідрологічного заказника місцевого значення «Божиковецький» та в прибережній захисній смузі р. Ровець, однак неправомірно передані у приватну власність начебто для ведення особистого селянського господарства.
 

Керівник обласної прокуратури закликав громадян та жителів нашого краю повідомляти про відомі факти порушень земельного законодавства, які будуть піддані ретельному вивченню та оцінці.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1580