Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2021

Прокуратура оскаржує рішення про неправомірну передачу земельної ділянки вартістю 13 млн грн у власність трьох громадян

Шепетівською місцевою прокуратурою викрито незаконну схему безоплатного отримання у власність 7,8 га землі у м. Нетішин.


Так, у квітні 2019 року депутатами Нетішинської міської ради прийнято рішення про безоплатну передачу цієї ділянки для здійснення забудови обслуговуючому кооперативу.


Таке відчуження землі у приватну власність є протиправним, оскільки може відбуватись виключно на конкурентних засадах у формі аукціону.


Водночас чинним законодавством дозволена безоплатна передача земельних ділянок для вказаних цілей житлово-будівельним кооперативам, які організовуються для забезпеченням житлом їх членів.


Для таких об’єднань визначено ряд вимог. З-поміж іншого, це їх реєстрація та затвердження списку членів у кількості не менше п’яти осіб виконавчими комітетами відповідної ради, спроможність здійснювати будівництво житла та перебування учасників на квартирному обліку.


Насправді ж землю вартістю 13 млн грн передано не житлово-будівельному, а обслуговуючому кооперативу, який не відповідає жодній з перелічених умов, створювався для інших цілей, не має статутного капіталу, а його члени не перебувають на обліку осіб, котрі потребують поліпшення житлових умов.


Також встановлено очевидну невідповідність площі спірної ділянки потребам об’єднання з трьох осіб.


Реагуючи на виявлені порушення та діючи на захист інтересів держави, прокуратура у судовому порядку вимагає визнати рішення сесії міської ради незаконним та скасувати його.


Позов перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області.



                                                                           Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1713