Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2020

На Хмельниччині за втручання прокуратури припинено неправомірне використання землі державної власності вартістю 140 млн грн

Органи прокуратури Хмельницької області продовжують активну роботу щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.
 

В межах реалізації представницьких повноважень, Хмельницькою обласною прокуратурою виявлено порушення при використанні землі на території Полонського району.
 

Встановлено, що державному підприємству, яке наразі входить до сфери управління Фонду державного майна України, ще у 1976 році у постійне користування відведено майже 4300 га землі сільськогосподарського призначення.
 

У 2018 році між вказаним держпідприємством та одним із товариств укладено договір про проведення робіт з виробництва сільськогосподарської продукції та обробіток земельної ділянки площею 2300 га.
 

Разом з тим, правочин, яким фактично у користування приватного агровиробника передано землі державної власності вартістю близько 140 млн грн, укладено без погодження органу центральної влади, за відсутності на те відповідних підстав та повноважень, а також без проведення земельних торгів (аукціону) з продажу права їх оренди.
 

Встановлено, що насправді цей правочин є удаваним та сторонами його вчинено з метою приховування орендних відносин, що реально виникли між ними.
 

Реагуючи на виявлені порушення, з метою захисту інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з вимогами про визнання вказаного договору недійсним та звільнення земельної ділянки державної власності.
 

Під час судового розгляду справи відповідачами вказані порушення усунуто та спірний договір розірвано.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1605