Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.08.2020

За втручання прокуратури Хмельниччини до державної власності повернуто пів тисячі гектарів землі вартістю понад 6 млн грн

Завдяки вжитим прокуратурою Хмельницької області заходам представницького характеру забезпечено реальне виконання рішення суду про повернення до державної власності 510 га землі.
 

Так, прокуратурою області встановлено, що Головним управлінням Держгеокадастру в області прийнято рішення про передачу мешканцю Львівщини на 25 років для ведення фермерського господарства більше пів тисячі гектарів землі сільськогосподарського призначення.
 

Виявилось, що землі передано у користування всупереч законодавчо встановленій процедурі набуття права оренди на ділянки такої категорії.
 

Посадовці формально підійшли до вирішення заяв громадянина, не пересвідчились у волевиявленні заявника створити фермерське господарство та його спроможності вести діяльність такого виду – виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатись її переробкою та реалізацією, а також у наявності необхідної техніки та інших засобів обробітку великих площ земель.
 

Крім того, всупереч вимогам Закону України «Про фермерське господарство» спірні землі передано не єдиним масивом, а шістьма окремими ділянками на території двох сільських рад Шепетівського району.
 

Дійсний намір землекористувача спрямовувався не на ведення фермерського господарства, а на штучне використання цієї процедури як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду без проведення земельних торгів.
 

Відтак, за позовом прокуратури області договори оренди землі визнано недійсними.
 

На виконання рішення Шепетівського міськрайонного суду, залишеного без змін судами апеляційної та касаційної інстанцій, право оренди на вказані земельні ділянки вартістю 6,4 млн грн скасовано.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1646