Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.06.2020

Прокуратура Хмельниччини вимагає передачі територіальній громаді 160 га землі вартістю 16 млн грн

Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, органи прокуратури продовжують активну роботу щодо забезпечення законності у сфері земельних відносин.
 

Встановлено, що після розпаювання сільськогосподарських угідь на території однієї із сільських рад Хмельницького району, на загальних зборах власників земельних часток агрофірми, яким земля належала на праві колективної власності, ще у 2010 році прийнято рішення про передачу ділянок, які не увійшли до поділу, у державну власність для користування громадою.
 

Окрім того, Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» встановлено, що з 1 січня 2019 року землі, які залишилися у колективній власності після розпаювання підлягають безоплатній передачі до комунальної власності територіальної громади, на території якої вони розташовані, яка у свою чергу може передати такі земельні ділянки в оренду.
 

Однак, незважаючи на вказане рішення та вимоги законодавства, нерозпайовані землі площею 160 га так і не перейшли у власність територіальної громади, а продовжують використовуватись агрофірмою та товариством, якому вона їх передала в оренду.
 

В свою чергу це порушує інтереси громади та спричиняє істотні збитки місцевому бюджету.
 

Реагуючи на виявлені порушення та діючи на захист інтересів держави, прокуратурою Хмельницької області до суду подано позовну заяву з вимогами про визнання права комунальної власності на землі ринковою вартістю близько 16 млн грн, а також визнання недійсними договорів оренди вказаних земель.
 

«Позов прокурора перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області», - повідомив начальник управління представництва інтересів держави у суді прокуратури області Андрій Гаврилик.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1689