Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2020

На Хмельниччині засуджено членів організованої злочинної групи, які, перебуваючи в слідчому ізоляторі, ошукали мешканців області на суму близько третини мільйона гривень

Відділом нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Хмельницької області у суді доведено вину членів організованої групи, які шляхом шахрайства незаконно заволоділи майном мешканців Хмельницької області та обласного центру на загальну суму третини мільйона гривень.
 

Встановлено, що неодноразово судимий за майнові злочини 27-річний мешканець Ярмолинецького району, будучи підсудним у кримінальному провадженні за фактом вчинення корисливих злочинів та перебуваючи під вартою у слідчому ізоляторі, з метою швидкого збагачення вирішив продовжити свою злочинну діяльність.
 

 Розуміючи, що в силу обставин він не зможе реалізувати свій план самостійно, до кримінально-караної діяльності як співучасників зловмисник залучив ще двох утримуваних в установі попереднього ув’язнення чоловіків та двох знайомих, які перебували на волі.
 

В процесі протиправної діяльності учасники групи розділили злочинні ролі, узгодили спеціальні правила поведінки та розробили план незаконного заволодіння майном громадян.
 

Організатор угрупування, дізнавшись через мережу Інтернет про продаж громадянами певного товару, телефонував до потерпілих та, представляючись ймовірним покупцем, повідомляв про намір придбати товар. 
 

Далі, діючи по злочинному плану, зловмисник говорив, що знаходиться в іншому місті, а кошти за товар, по який приїде його родич чи знайомий, пропонував перерахувати на банківську карту продавця.
 

Коли ж одні члени організованої групи, оглядали товар і повідомляли про його належну якість, ті, що перебували під вартою, відправляли на номер продавців неправдиві смс-повідомлення про зарахування на їх банківські рахунки коштів.
 

У випадку, коли кмітливі власники майна перевіряли надходження коштів на банківські рахунки та з’ясовували, що їх там немає, їм пропонували зателефонувати на номер, з якого надійшло повідомлення. Під час розмови так званий «оператор» запевняв потерпілих про збільшення часу обробки інформації у зв’язку з технічним збоєм та дійсність надходження коштів на рахунок.
 

Таким чином, члени злочинної групи ошукали 30 мешканців міста Хмельницького та області, а також вінничанина, та заволоділи їхнім майном на суму понад 300 тис грн.
 

Стороною обвинувачення в суді повністю доведено винуватість вказаних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.
 

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Валерій Мушинський, вироком Хмельницького міськрайонного суду організатора угрупування засуджено до 8 років позбавлення волі, його спільників – до 6 років 11 місяців, 6 років 10 місяців та 6 років 6 місяців позбавлення волі відповідно.
 

Окрім того до засуджених застосовано додаткове покарання у виді конфіскації майна.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1925