Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.02.2020

На Хмельниччині засуджено трьох членів організованої злочинної групи, які вчиняли грабежі та розбійні напади на одиноких пенсіонерів

Відділом нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Хмельницької області у суді доведено вину членів організованої групи, які вчиняли грабежі та розбійні напади на одиноких пенсіонерів.
 

За результатами досудового розслідування, проведеного за процесуального керівництва галузевого відділу прокуратури області слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області, встановлено, що неодноразово судимий мешканець міста Вінниці після звільнення з місць позбавлення волі вирішив продовжувати вчинення злочинів проти власності. Для цього він організував діяльність злочинної групи, до складу якої залучив свого знайомого, разом з яким відбував покарання у Шепетівській виправній колонії №98 на Хмельниччині, та його товариша.
 

Своїми жертвами колишні в’язні обирали найменш захищену верству населення – пристарілих та одиноких людей, які не могли чинити їм опір.
 

Організатор злочинної групи, який працював водієм служби таксі, спілкуючись зі пасажирами, збирав та вивчав інформацію про потенційних потерпілих та їх статки. Інші члени угрупування працювали рекламними агентами, а тому мали змогу відвідувати помешкання громадян та знали де проживають одинокі люди похилого віку, які зберігають при собі грошові кошти та цінності.
 

Обравши жертву, зловмисники шляхом обману змушували її відкрити двері помешкання. Якщо це не вдавалось – проникали у житло, зламуючи  замки, та потім, з метою незаконного збагачення, застосовуючи насильство та погрози, вчиняли розбійні напади та розбої.
 

Під час нападу на мешканця Летичівського району протиправні дії розбійників були припинені правоохоронцями.
 

Загалом, від злочинних дій членів групи потерпіло п’ять осіб, серед яких мешканці Хмельниччини та вінничанин.
 

Стороною обвинувачення в суді повністю доведено винуватість вказаних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 187 (напад з метою заволодіння чужим майном, вчинений повторно особою, яка раніше вчиняла розбій, поєднаний із застосуванням насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, поєднаний з проникненням у житло, вчинений організованою групою), ч. 5 ст. 186 (відкрите викрадення чужого майна, вчинене повторно, поєднане із насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, поєднане з проникненням у житло, вчинене організованою групою) КК України.
 

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Валерій Мушинський, вироком Хмельницького міськрайонного суду двом засудженим призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 6 років, а третьому – 5 років 10 місяців.
 

Окрім того до засуджених застосовано додаткове покарання у виді конфіскації майна.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2232