Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2020

На Хмельниччині за позовом прокуратури у державну власність повернуто 112 га землі ринковою вартістю 8 млн грн

На виконання рішення суду, винесеного за позовом Старокостянтинівської місцевої прокуратури, у державну власність повернуто 112 га землі.
 

Підставою для реагування стало порушення вимог законодавства під час передачі сільськогосподарських угідь у користування.
 

Встановлено, що у 2014 році між Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та місцевим жителем укладено 5 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих на території Великозозулинецької та Глібківської сільських рад Красилівського району.
 

Землі площею близько 112 га та ринковою вартістю 8 млн грн надано громадянину для ведення фермерського господарства.
 

Через кілька місяців орендар передав вказані земельні ділянки в суборенду місцевому сільськогосподарському товариству, в якому сам же працевлаштований.
 

Прокуратурою виявлено, що всупереч вимогам земельного законодавства, укладення цих угод відбувалось без обов’язкового затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, яка повинна бути підставою для визначення орендної плати, а ділянки для ведення фермерського господарства надані не єдиним масивом.
 

Крім того, у громадянина, який отримав землю, відсутня будь-яка сільськогосподарська техніка, а фермерське господарство створено через сім місяців після подання прокурором позову до суду.
 

Це свідчило про те, що дійсний намір місцевого мешканця спрямовувався на штучне використання процедури створення фермерського господарства як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченою законодавством процедурою земельних торгів та подальшого їх використання іншим сільськогосподарським підприємством.
 

У зв’язку із цим, за позовом прокуратури, рішенням Красилівського районного суду, залишеним без змін постановою Хмельницького апеляційного суду, вказані накази Головного управління Держземагенства в області визнано незаконними та скасовано, а договори оренди та суборенди земельних ділянок недійсними.
 

Відтак, землі державної власності ринковою вартістю 8 млн грн уже повернуто з незаконного користування у державну власність.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1817