Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2019

На Хмельниччині за втручання прокуратури псевдо-фермер поверне у державну власність 112 га землі вартістю понад 8 млн грн

Старокостянтинівською місцевою прокуратурою виявлено порушення вимог земельного законодавства при використанні сільськогосподарських угідь.
 
Зокрема встановлено, що у 2014 році між Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та місцевим жителем укладено 5 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих на території Великозозулинецької та Глібківської сільських рад Красилівського району.
 
Землі площею близько 112 га та орієнтовною вартістю понад 8 млн грн надано громадянину для ведення фермерського господарства.
 
Через кілька місяців орендар передав вказані земельні ділянки в суборенду місцевому сільськогосподарському товариству, в якому сам же працевлаштований.
 
Крім того, у громадянина, який отримав землю, відсутня будь-яка сільськогосподарська техніка, а фермерське господарство створено через сім місяців після подання прокурором позову до суду.
 
Це свідчить про те, що дійсний намір місцевого мешканця спрямовувався на штучне використання процедури створення фермерського господарства як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченою законодавством процедурою земельних торгів та подальшого їх використання іншим сільськогосподарським підприємством.
 
У зв’язку із цим, за позовом прокуратури Красилівським районним судом вказані накази Головного управління Держземагенства в області визнано незаконними та скасовано, а договори оренди та суборенди земельних ділянок недійсними.
 
Водночас сільськогосподарське товариство, не погодившись із вказаним рішенням районного суду, оскаржило його в апеляційному порядку.
 
Постановою Хмельницького апеляційного суду рішення районного суду залишено без змін.
 
Відтак, як повідомив керівник місцевої прокуратури Василь Сліпець, землі державної власності вартістю більш ніж 8 млн грн підлягають поверненню з незаконного користування у державну власність.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2010