Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.09.2019

На Хмельниччині судитимуть чотирьох членів організованої злочинної групи, які незаконно утримували людей в псевдореабілітаційному центрі

Відділом нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Хмельницької області затверджено та спрямовано до суду обвинувальний акт відносно чотирьох  членів організованої злочинної групи, які під виглядом надання платних медичних послуг з лікування від наркотичної та алкогольної залежності організували псевдореабілітаційний центр.
 

Про це повідомив начальник відділу прокуратури області Валерій Мушинський.
 

Досудовим розслідуванням, яке здійснювалось слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області за процесуального керівництва галузевого відділу прокуратури області, встановлено, що організатор злочинного угрупування, вирішив незаконно збагатитись за рахунок людей, які страждають на алко- та наркозалежність.
 

Для отримання стабільних незаконних прибутків, він розробив план протиправного збагачення шляхом функціонування так званого реабілітаційного центру, «лікування» в якому було платним.
 

До складу групи 34-річний хмельничанин залучив ще трьох осіб, які раніше страждали на наркотичну та алкогольну залежність.
 

Зловмисники незаконно позбавляли людей волі та поміщали до орендованого на території Хмельницького району домоволодіння, де незаконно утримували проти власної волі.
 

Фактично жодні медичні послуги або кваліфікована допомога цим людям не надавалася.
 

Водночас правопорушники забезпечували потерпілих мінімальними запасами продуктів харчування, спостерігали за ними, обмежували в телефонному зв’язку з їхніми родичами та навіть контролювали зміст розмов, аби не допустити витік інформації про реальні умови псевдолікування.
 

Застосовуючи психологічний тиск та фізичну силу, спільники примушували потерпілих підписувати заяви про нібито добровільне перебування у реабілітаційному центрі. Самі ж потерпілі не могли вільно покинути приміщення та територію зазначеного закладу.
 

Вказана організована злочинна група діяла упродовж вересня 2018 – квітня 2019 року, за цей час у так званому реабілітаційному центрі утримувалось 11 осіб.
 

Обвинувальний акт відносно чотирьох членів злочинної групи за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі та викрадання людей, здійснювані протягом тривалого часу, вчинені з корисливих мотивів, організованою групою) направлено для розгляду до Хмельницького міськрайонного суду.
 


Довідково: санкція статті інкримінованого злочину передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1657