Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.08.2019

Наглядова діяльність прокурорів Хмельниччини при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру, забезпечує реалізацію прав в’язнів на охорону здоров’я

Вжиття органами прокуратури низки організаційно-практичних заходів сприяє підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів Національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.
 

Прокурорами забезпечено принципове реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених. За результатами розгляду 263 документів реагування до відповідальності притягнуто 114 працівників кримінально-виконавчої служби, органів Національної поліції та інших посадових осіб.
 

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах Національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 

Особлива увага прокурорів на цьому напрямку діяльності приділяється забезпеченню дотримання прав ув’язнених та засуджених осіб на охорону здоров’я.
 

З метою комплексного підходу до вирішення проблемних питань у цій сфері, у прокуратурі у цьому році проведено нараду представників органів влади, місцевого самоврядування, територіальних органів та державних установ Кримінально-виконавчої служби України, а також інших правоохоронних органів Хмельниччини.
 

Спільні, узгоджені заходи уже дали свої результати.
 

Зокрема, оновлено ряд організаційно-розпорядчих документів, якими покращено взаємодію лікувально-профілактичних закладів області з установами виконання покарань під час надання медичної допомоги засудженим.
 

Також, з метою забезпечення прав затриманих, узятих під варту і засуджених осіб на охорону здоров’я та гідне лікування, Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Хмельницькою обласною радою розглянуто питання щодо додаткового фінансування закладів охорони здоров’я.  Зокрема у 2019 році для Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру виділено 1,3 млн. грн. для виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення реконструкції усіх лікувальних корпусів для облаштування примусовою вентиляцією, у тому числі спеціального відділення для утримання взятих під варту осіб.
 

Окрім того, за наслідками проведення у червні цього року комплексних перевірок в установах виконання покарань області прокурорами відредаговано на порушення законодавства щодо медико-санітарного забезпечення в’язнів. Документи реагування перебувають на розгляді керівництва філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України в Хмельницькій області».
 

Робота на вказаному напрямі триває.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1861