Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.07.2019

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у першому півріччі 2019 року

Органами прокуратури Хмельницької області упродовж першого півріччя 2019 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
 

З метою координації діяльності з протидії злочинності у прокуратурі області проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях.
 

Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури органам влади та місцевого самоврядування скеровано 90 таких інформацій.
 

Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності.
 


І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 

Органами Національної поліції в області упродовж першого півріччя 2019 року здійснювалось досудове розслідування у 31 989  кримінальних провадженнях (за аналогічний період 2018 року – у 31 264).
 

Усього закінчено досудове розслідування у близько чверті проваджень – 7314 (22,9 %).
 

Скеровано до суду з обвинувальними актами 1884, у т.ч. з угодами - 250 кримінальних проваджень або 25,7 % (за аналогічний період 2018 року – 1794).
 

Слідчими органів Національної поліції в області за закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 19 215 тис. грн., з яких 2568 тис. грн. відшкодовано, накладено арешт на майно в розмірі 2 528 тис. грн., прокурорами пред’явлено позови про стягнення 10 765 тис. гривень.
 

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області упродовж 6 місяців 2019 року здійснювалося досудове розслідування у 64 кримінальних провадженнях.
 

Закінчено розслідування у 23 провадженнях, що становить 35,9% із загального числа розслідуваних (по державі – 30%), з яких 20 – направлено до суду, у т.ч. 11 з угодами про визнання винуватості, та 3 – з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України та ст. 49 КК України, 3 кримінальних провадження закрито.
 

До суду направлено 3 обвинувальні акти за ст. 212 КК України, з яких 1 – за ч. 3 ст. 212 КК України, та 2 обвинувальні акти за ч.ч. 1, 2, 3 ст. 204 КК України, вчинені у складі організованих злочинних груп.
 

У направлених до суду кримінальних провадженнях сума заподіяних збитків складає 10 874 тис. грн., з яких 8 669 тис. грн. відшкодовано, що складає 79,7% (по державі – 65,1%).
 

Управлінням СБУ в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 37 кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво у яких забезпечено галузевим відділом прокуратури області.
 

Закінчено розслідування у 8 кримінальних провадженнях. До суду направлено 6 обвинувальних актів, у тому числі 3 - з угодою про визнання винуватості, 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, 1 провадження закрито, 8 направлено за підслідністю.
 

У 4 провадженнях досудове розслідування зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваних.
 

У першому півріччі 2019 року СВ УСБ України в області розпочато розслідування у 3 кримінальних провадженнях за фактами участі 3 громадян України у складі незаконних збройних формуваннях «ЛНР» та «ДНР». У поточному році у провадженнях вказаної категорії надано 1 дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.
 

За наслідками судових розглядів судами ухвалено 2 обвинувальні вироки, у т.ч. 1 - на підставі угоди про визнання винуватості, та одним судовим рішенням особу звільнено від кримінальної відповідальності на підставі клопотання прокурора.
 

З початку року вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії організованій злочинності.
 

Завдяки належній координаційній діяльності у поточному році викрито 5 організованих груп.
 

До суду скеровано 5 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у складі організованих груп (2 – у сфері господарської діяльності, 2 – проти власності та 1 – у сфері незаконного обігу наркотичних засобів).
 

Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області вдалось забезпечити високий відсоток розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування та суду, зокрема, розшукано 121 із 423 осіб вказаної категорії (29 %).
 

Також розшукано 93 із 211 безвісти зниклих осіб (44 %).
 

ІІ. Протидія корупції
 

За результатами вжитих правоохоронними органами спільних заходів слідчими органів Національної поліції розпочато 31 кримінальне провадження про вчинення корупційних злочинів, у яких 32 особам повідомлено про підозру.
 

Зокрема, у вчиненні корупційних правопорушень викрито 2 адвокатів, директора будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів, директора комунального підприємства Староушицької селищної ради, бухгалтерів двох комунальних підприємств Хмельницької міської ради, лікаря Теофіпольської ЦРЛ та ряд інших.
 

Більша половина вказаних кримінальних проваджень (55 %) стосується вимагання та одержання неправомірної вигоди посадовцями, 45 % – пов’язані із заволодінням майном шляхом зловживання службовим становищем.
 

Зусилля правоохоронців та процесуальних прокурорів спрямовані на оперативне завершення досудового розслідування кримінальних проваджень про корупційні злочини.
 

До суду направлено обвинувальні акти у 31 провадженні вказаної категорії, розслідуваному слідчими органів поліції.
 

Загалом розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності: у сферах соціального захисту, охорони здоров’я, бюджетній та земельних системах, а також при використанні коштів, виділених на ремонт доріг.
 
Так, прокуратурою області направлено до суду обвинувальний акт стосовно адвоката, який вимагав та одержав неправомірну вигоду в розмірі 52 тис. грн. за вплив на прийняття рішення членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для закриття дисциплінарного провадження, відкликання з розгляду скарг, поданих до громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та успішного проходження атестації на відповідність займаній посаді судді та подальшого призначення на посаду судді.
 

Слідчим управлінням ГУНП в області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом одержання неправомірної вигоди за вплив на працівників закладу з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв та працівників сервісних центрів МВС України, за видачу ними документів, що підтверджують проходження навчання та виготовлення водійського посвідчення певної категорії. Обвинувальний акт прокуратурою області направлено до суду.
 

Хмельницькою місцевою прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно адвоката, який, перебуваючи на посаді юрисконсульта в АТ «УкрСиббанк» від імені начальника відділу банку склав завідомо неправдиві офіційні документи – листи з проханням зняти заборону відчуження нерухомого майна, які підписав, завірив печаткою та надав нотаріусам. На підставі листів приватними нотаріусами із державних реєстрів вилучено відповідні записи. В результаті таких неправомірних дій банківській установі завдано збитків на суму близько 4,7 млн. гривень.
 

Цією ж місцевою прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно головного бухгалтера одного з комунальних підприємств Хмельницької міської ради, яка упродовж 2017-2018 років привласнювала грошові кошти підприємства, виділені на будівництво, ремонт та експлуатацію доріг, на суму 89 тис. гривень.
 

Окрім цього, місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно колишнього головного бухгалтера іншого комунального підприємства Хмельницької міськради, який в період з листопада 2016 року по жовтень 2018 року привласнив кошти в сумі 1,6 млн. гривень.
 

До Старокостянтинівського районного суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом привласнення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, призначених для виплати допомоги породіллям, на загальну суму понад 1,6 млн. гривень.
 

До Хмельницького міськрайонного суду направлено обвинувальний акт відносно голови однієї із сільських рад Хмельницького району, який, зловживаючи службовим становищем та вчинивши службове підроблення, допустив одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи у вигляді частини бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт будинку культури, за роботи, фактичний обсяг яких та вартість підрядною організацією завищені, заподіявши тяжкі наслідки інтересам територіальної громади у вигляді збитків на суму близько 155 тис. гривень.
 

До Волочиського районного суду направлено обвинувальний акт відносно директора будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів, який шляхом прийняття та утримання на повному державному забезпеченні 17 громадян без путівок на поселення з Департаменту праці та захисту населення Хмельницької ОДА та інших документів, які надають право на таке утримання, а також  фіктивного оформлення до інтернату 17 громадян, заволодів бюджетними коштами на загальну суму 123 тис. грн., якими розпорядився у власних цілях.
 

Окрім цього, до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно депутата Кам’янець-Подільської районної ради, який вимагав, а потім одержав для себе від місцевої жительки неправомірну вигоду в сумі 13 тис. грн. за здійснення впливу на працівників суду з метою закриття щодо неї справи про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП.
 

Судовий розгляд у кримінальних провадженнях на сьогодні триває.
 

Роботу правоохоронних органів спрямовано не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання.
 

Зокрема, викрито 4 факти передачі неправомірної вигоди працівникам поліції за уникнення кримінальної та адміністративної відповідальності.
 

До прикладу, хмельничанин, намагаючись уникнути кримінальної відповідальності за вчинення ним крадіжки чужого майна, запропонував неправомірну вигоду у сумі 3 тис. грн. заступнику начальника слідчого відділу Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в області.
 

Інший мешканець обласного центру, шляхом надання неправомірної вигоди у сумі 1400 грн. начальнику відділення того ж слідчого відділу, намагався домогтись сприяння у вирішенні питання про закриття кримінального провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).
 

Обвинувальні акти у вказаних кримінальних провадженнях за ч. 3 ст. 369 КК України скеровано до суду.
 

Також до суду направлено обвинувальний акт відносно депутата Кам’янець-Подільської міської ради, який запропонував та передав начальнику відділу УЗЕ в Хмельницькій області ДЗЕ НП України неправомірну вигоду в сумі 500 доларів США за нескладання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.
 

Окрім того, викрито підприємця, який надав неправомірну вигоду поліцейському.
 

Встановлено, що інженер, який проводив нагляд за виконанням робіт із капітального ремонту дороги за бюджетні кошти, виконував його на підставі невідповідного для вказаного виду нагляду кваліфікаційного сертифікату.
 

Аби зберегти викритий факт у таємниці, підприємець запропонував неправомірну вигоду в розмірі 10 тис. грн. начальнику відділу УЗЕ в області ДЗЕ НП України.
 

Шепетівським міськрайонним судом винну особу засуджено за ч. 1 ст. 369 КК України.
 

На даний час триває досудове розслідування кримінальних проваджень, у яких 4 особам повідомлено про підозру у вчиненні корупційних правопорушень.
 

За принципової позиції обвинувачів в суді доведено вину 10 корупціонерів, про що судами постановлено обвинувальні вироки.
 

До реальної міри покарання у виді позбавлення волі засуджено 2 особи, у виді обмеження волі – 2, решті, в межах санкцій статей, призначено штраф та інші види покарання.
 

Органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях визначеної категорії установлено збитки, завдані корупційними правопорушеннями, на суму 6 347 тис. грн., частину з яких відшкодовано    (224 тис. грн.), а також накладено арешт на майно злочинців на загальну суму  250 тис. гривень.
 

Продовжується системна робота з  протидії адміністративним корупційним правопорушенням.
 

За 6 місяців 2019 року органами Національної поліції області складено 277  протоколів про вчинення адмінправопорушень, пов’язаних з корупцією.
 

За результатами їх розгляду за участі прокурорів судом до відповідальності притягнуто 154 особи, серед яких 120 депутатів місцевих рад, у тому числі 1 посадовець обласної ради, 8 посадовців юридичних осіб публічного права, 4 посадові особи органів місцевого самоврядування, 3 державних службовця, 4 посадових особи інших органів державної влади, 7 працівників державної кримінально-виконавчої служби, 5 колишніх працівників органів внутрішніх справ.
 

З числа притягнутих до відповідальності: 150 – за порушення вимог фінансового контролю, 4 - порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
 

З метою встановлення причин та умов, які сприяли невиконанню вимог  Закону України «Про запобігання корупції» органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 74 подання, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 70 посадових осіб  та вжито заходів до усунення порушень вимог цього Закону.



ІІІ.  Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
 

Слідчі органів прокуратури області до 20.11.2019 продовжують здійснювати досудове розслідування у розпочатих раніше ними кримінальних провадженнях, поступово зменшуючи їх залишок.
 

За 6 місяців 2019 року у провадженні слідчого відділу перебувало 56 кримінальних проваджень, 36 з яких – закінчено, у тому числі 1 – направлено до суду з клопотанням про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності, 35 – закрито, 16 кримінальних проваджень в залишку.
 

Так, працівниками галузевого відділу прокуратури області до суду скеровано 1 клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності за ч.1 ст.212 КК України стосовно головного бухгалтера виправної колонії, яка в період з 01.12.2013 по 31.12.2016 під час нарахування та сплати доходів фізичним особам за виконану роботу чи надані послуги у грошовій та негрошовій формі, діючи умисно, ухилилась від сплати податку на доходи фізичних осіб в сумі 737 тис. грн., чим завдала державі збитків у значних розмірах. Завдані збитки відшкодовуються відповідно до мирової угоди, затвердженої судом.

 

ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.
 

Прокурорами підтримано обвинувачення у 1811 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 1182 вироки.
 

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 85 апеляційних скарг стосовно 122 осіб, 94 апеляційні скарги, у тому числі подані у попередньому році, на даний час розглянуто та задоволено.
 

V.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
 

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів Національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 

За результатами розгляду 263 документів реагування до відповідальності притягнуто 114 працівників кримінально-виконавчої служби, органів Національної поліції та інших посадових осіб.
 

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах Національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 

Знизилась кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку (36 – у 2018 році, 34 – у 2019 році). Зменшилась кількість вчинених повторних злочинів засудженими вказаної категорії (14 – у 2018 році, 10 – у 2019 році).
 
 
Завдяки вжитим заходам не допущено виникнення заборгованості по заробітній платі перед засудженими, у тому числі звільненими з місць позбавлення волі.
 

Органами прокуратури області систематично проводяться перевірки стану додержання установами кримінально-виконавчої служби земельного законодавства.
 

Вжитими Шепетівською місцевою прокуратурою заходами забезпечено повернення із незаконного використання у державну власність земельної ділянки та нерухомого майна, які неправомірно перейшли у користування приватного агровиробника.
 

Так, встановлено, що між установою та товариством укладено договір підряду, згідно з яким у користування останнього перейшла земля площею майже 3 га та господарські приміщення загальною вартістю близько 1 млн. грн., надані державою установі для виконання її завдань.
 

Реагуючи на виявлені порушення, місцева прокуратура звернулась до суду з вимогами визнати договір підряду недійсним та звільнити об’єкти нерухомості.
 

На сьогодні рішення суду, яким позовні вимоги задоволено в повному обсязі, виконано, землі та майно передано законному користувачу.
 


VІ.  Представницька діяльність на захист інтересів держави
 

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури Хмельницької області у першому півріччі 2019 року заявлено позовів на суму понад 50 млн. гривень.
 

Позови на суму понад 25,5 млн. грн. уже задоволено судами, а понад 750 тис. грн. – добровільно сплачено відповідачами.
 

Повернуто та попереджено незаконне надання 503 га земель.
 

Реально виконано  позовів більш як на 236 млн. гривень.
 

 
В ході представництва інтересів держави розпочато 34 кримінальні провадження.

 
Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави у земельній сфері, виявленні, попередженні втрат та стягненні до бюджету коштів, факти ухилення від сплати яких залишились без належної уваги органів Держгеокадастру, місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень.
 

Прокуратурою області проведено системну роботу з метою виявлення випадків неодноразового використання права безоплатної приватизації на підставі довіреностей, як правило, учасників АТО (ООС) чи під виглядом осіб таких категорій, для протиправного заволодіння земельними ділянками державної власності сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства.
 

У результаті цієї роботи виявлено близько 450 таких фактів, внаслідок чого з державної власності вибуло понад 800 га землі вартістю більше 23 млн. гривень.
 

Лише у поточному році за 252 позовами прокурорів судами відкрито провадження у справах про скасування незаконних наказів ГУ Держгеокадастру в області щодо надання у власність понад 300 га земель вартістю близько 18 млн. грн. та про повернення їх до державної власності.
 

У зв’язку із такими випадками, за фактами вчинення кримінальних правопорушень розпочато 14 кримінальних проваджень.
 

Застосовувались засоби прокурорського реагування на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування в питанні стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів.
 

У поточному році з метою стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів прокурорами до суду заявлено    4 позови на суму понад 8 млн. грн., які перебувають на розгляді.
 

До прикладу, Городоцькою місцевою прокуратурою до суду заявлено позов про стягнення до бюджету смт Закупне Чемеровецького району 5,5 млн. грн. заборгованості за договором про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту. Позов перебуває на розгляді в суді.
 

Реагуючи на факти ухилення забудовників від укладення договору про пайову участь, Хмельницькою місцевою прокуратурою подано до суду позовну заяву про стягнення з товариства 2,4 млн. грн. збитків, завданих невиконанням зобов’язання щодо сплати пайової участі у розвиток інфраструктури міста. Позов перебуває на стадії судового розгляду.
 

У сфері державної та комунальної власності судами задоволено позови прокурорів на суму майже 1 млн. грн., розпочато 1 кримінальне провадження.
 

Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.
 

Прокурорами на адресу Управління Західного офісу Державної аудиторської служби в області надіслано 36 листів про можливі порушення під час закупівель на суму майже 50 млн. гривень, у яких ініційовано питання про проведення відповідних контрольних заходів, що є передумовою захисту прокурором інтересів держави у суді.
 

Після підтвердження фактів порушень та підстав для представництва прокурорами у поточному році на захист інтересів держави заявлено 4 позови.
 

До прикладу, прокуратурою області встановлено, що після проведення у жовтні 2018 року відкритих торгів, укладення договору про закупівлю за бюджетні кошти 78 тисяч літрів моторного пального – бензину марки А-92 та дизельного палива на суму 2,2 млн. грн., Хмельницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Хмельницької обласної ради та товариством всупереч вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» укладено додаткову угоду, якою без зменшення ціни договору загальні обсяги пального, що підлягають постачанню, зменшено майже на 7,5 тис. літрів.
 

Оскільки з часу проведення закупівлі та до моменту укладення додаткової угоди ціни на пальне лише зменшували, що підтверджено інформацією Торгово-промислової палати, прокуратурою області до суду подано позов про визнання зазначеної додаткової угоди до договору про закупівлю товарів недійсною, який перебуває на розгляді суду.
 

Виявлено низку порушень у сфері використання бюджетних коштів, виділених на ремонт та утримання автомобільних доріг.
 

Встановлено факти укладення органами місцевого самоврядування договорів підряду на виконання робіт з ремонту вулиць населених пунктів без включення до них умови, що передбачає гарантійні строки якості закінчених робіт. Реагуючи на вказані порушення, Старокостянтинівською місцевою прокуратурою до суду заявлено 5 позовів про зобов’язання внести зміни до договорів підряду, доповнивши їх умовами про надання підрядником гарантійного строку якості на виконані роботи. В ході судового розгляду позовні вимоги прокурора виконані відповідачами добровільно. 
 

Значний позитивний ефект у захисті інтересів держави у зазначеній сфері досягається на стадії виявлення порушень інтересів держави та витребування від суб’єктів владних повноважень документів про вжиті заходи до захисту таких інтересів, зокрема, претензійно-позовного характеру щодо виконання підрядниками за власні кошти гарантійних зобов’язань з відновлення належного стану автодоріг, ремонт яких здійснювався за бюджетні кошти.
 

До прикладу, на цій стадії без заявлення позовів та без витрачання бюджетних коштів вдалось привести у належний стан дорожнє покриття окремих ділянок автодоріг. Так, за результатами розгляду листа прокуратури області Службою автомобільних доріг в Хмельницькій області вжито заходи до усунення руйнувань дорожнього покриття за рахунок виконавця робіт на ділянці км196+550-км 197+770 автомобільної дороги державного значення Н-03 Житомир-Чернівці, де у 2017 році проведено середній поточний ремонт. 
 

Прокурори сприяють забезпеченню функціонування механізму попередження руйнування автомобільних доріг великоваговим вантажним транспортом, стягненю до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на ремонт доріг.
 

Органами прокуратури області у поточному році в інтересах держави до суду заявлено 11 позовних заяв про стягнення до бюджету плати за проїзд на загальну суму близько 200 тис. гривень.
 

Завдяки вжитим упродовж 6 місяців 2019 року заходам забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених у справах за позовами прокурорів, на загальну суму 236,7 млн. грн., що становить 72 %.
 

За наслідками вивчення виконавчих проваджень, прокурорами в порядку відомчого контролю внесено 42 скарги на неправомірні дії, рішення чи бездіяльність державних виконавців.
 


VII.  Діяльність органів прокуратури у сфері ювенальної юстиції
 

Питання захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства знаходиться на особливому контролі органів прокуратури.
 

Упродовж першого півріччя 2019 року слідчими органів поліції стосовно неповнолітніх розпочато 59 кримінальних проваджень, до суду з обвинувальними актами направлено 56.
 

З угодами про примирення до суду скеровано 2 обвинувальні акти стосовно неповнолітніх та 3 – з угодами про визнання винуватості.



Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності.
 

За наслідками перевірок в діяльності органів державної системи профілактики щодо попередження злочинності в молодіжному середовищі, вчинення підлітками рецидивних злочинів прокурорами внесено 8 вказівок.
 

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства використовувались засоби представницького характеру.
 

На вказаному напрямі прокурорами до суду заявлено 12 позовів на суму 379 тис. грн. Розглянуто та задоволено 6 позовів на суму 357 тис. гривень.

 
Встановлено порушення при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній та комунальній власності та надані у постійне користування навчальним закладам.
 

З метою встановлення підстав для захисту інтересів держави у суді спрямовано листи директорам навчальних закладів, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо усунення порушень вимог законодавства, які на цей час перебувають на розгляді.
 

Поза увагою прокурорів не залишено питання виконання органами місцевого самоврядування, на території яких встановлено дитячі майданчики, повноважень щодо проведення робіт з технічної інвентаризації, паспортизації дитячих майданчиків, обстеження і перевірки технічного стану їх конструкцій.
 

З метою усунення виявлених порушень законодавства цього року прокуратурою до Хмельницького окружного адміністративного суду заявлено  2 позови про визнання незаконною бездіяльності та зобов’язання органу місцевого самоврядування вчинити дії по розробленню та затвердженню плану технічної інвентаризації та паспортизації дитячого майданчика.
 

У зв’язку із добровільним виконанням відповідачем вимог прокурора судом закрито провадження у згаданих справах.
 

Також встановлено, що стан протипожежної безпеки у деяких дошкільних навчальних закладах області є таким, що створює потенційну загрозу життю та здоров’ю учнів.
 

Невиконання керівниками навчальних закладів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування обов’язків щодо забезпечення пожежної безпеки у будівлях і приміщеннях освітніх закладів призводить до порушення визначених законодавством інтересів держави у сфері охорони дитинства і несе загрозу життю та здоров’ю дітей, які навчаються у навчальних закладах, а також створює ризики пошкодження майна таких установ.
 

До прикладу, Городоцькою місцевою прокуратурою встановлено, що Ярмолинецький центр розвитку дитини «Калинка» Ярмолинецької селищної ради тривалий час функціонує із суттєвими порушеннями правил пожежної безпеки, водночас селищною радою до цього часу не вжито належних та дієвих заходів щодо їх усунення.
 

З метою усунення виявлених порушень до Хмельницького окружного адміністративного суду заявлено позов про визнання протиправної бездіяльності органу місцевого самоврядування та зобов’язання вжити заходів до усунення порушень, а саме виділення коштів, необхідних для усунення порушень протипожежної безпеки.
 

У зв’язку із добровільним виконанням відповідачем позовних вимог прокурора судом провадження у справі закрито.
 

Завдяки вжитим органами прокуратури заходам реагування безпечні умови для навчання і виховання забезпечено 224 дітям, які навчаються у згаданому навчальному закладі.
 

Приділяється увага питанню цільового використання бюджетних коштів, виділених на закупівлю товарів, робіт і послуг, та протидії неправомірним посяганням у сфері охорони дитинства.
 

Реагуючи на порушення на вказаному напрямку, заявлено позов про розірвання договору підряду та стягнення з суб’єкта господарювання, який зобов’язався виконати роботи по будівництву спортивного майданчика для міні-футболу, збитків в розмірі 277 тис. грн., який судом розглянутий та задоволений.
 

VIII.  Розгляд звернень громадян
 

Упродовж першого півріччя 2019 року відбулося зменшення кількості звернень до органів прокуратури області.
 

За цей період органами прокуратури області вирішено 895 звернень громадян та юридичних осіб, що на 24 % менше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 23 звернення (що складає 2,5 % від вирішених).
 

Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування - 637, з них 22 задоволено.
 

З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 56 звернень або 6,2 %. 
 

Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора 56 % звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ. 
 

Загалом на особистому прийомі прийнято 708 громадян, з них керівниками органів прокуратури – 139.
 

Крім того, органами прокуратури області розглянуто 23 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

ІХ.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 

З метою інформування суспільства про результати діяльності, працівниками органів прокуратури області здійснено 1278 виступів.
 

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави, висвітлення реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
 

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 

Діють офіційні сторінки прокуратури області у соціальних мережах Facebook та Twitter.
 

кількість переглядів: 2353