Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.02.2019

У прокуратурі області відбулась спільна нарада представників територіальних органів та державних установ Міністерства юстиції України, органів влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органів Хмельниччини з питань реалізації прав в’язнів на охорону здоров’я (ФОТО)

Сьогодні, 18 лютого, у прокуратурі Хмельницької області проведено спільну нараду за участі представників територіальних органів та державних установ Міністерства юстиції України, органів влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органів області з питань додержання прав затриманих, узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я.


Як зазначив перший заступник прокурора області Сергій Ромась, в регіоні в цілому забезпечено дотримання прав ув’язнених та засуджених осіб на охорону здоров’я.


Разом з тим, існують певні проблеми із вказаних питань.


Так, не вирішеним залишається питання кадрового укомплектування медичних частин філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України». На сьогодні їх штат заповнено лише на 83 %.


Триває процес передачі з виправних колоній до медичних частин відповідного обладнання, вирішується питання щодо передачі з балансу виправних колоній та слідчого ізолятора приміщень колишніх медичних частин на баланс філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».


Незважаючи на реагування прокурорів, установами не завжди дотримуються вимоги щодо медико-санітарного забезпечення взятих під варту і засуджених осіб, а окремі порушення усуваються вкрай повільно.


Так, досі вищевказаними медичними частинами не отримано ліцензій на право займатися медичною діяльністю та не пройдено акредитацію.


У виправних колоніях допускаються порушення при зберіганні та обліку медикаментів, здійсненні диспансерного нагляду за особами з алкогольною та наркотичною залежністю, не всі засуджені проходять профілактичні флюорографічні огляди. Також потребує покращення стан забезпечення медичним обладнанням, інструментами та медпрепаратами.


Минулоріч у виправних установах області та СІЗО померло 15 засуджених та ув’язнених (у 2017 – 11).


Незабезпечення належних умов утримання та лікування, як підкреслив Сергій Ромась, є підставою для звернення громадян до Європейського суду з прав людини і, як наслідок, державний бюджет несе чималі збитки.


Крім того, хворі на небезпечні хвороби особи, які звільняються з місць позбавлення волі, подекуди можуть нести загрозу для здоров’я інших людей.


За результатами наради її учасниками розроблено спільні заходи, спрямовані на забезпечення належних умов перебування та лікування в’язнів у місцях несвободи.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1994