Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2019

Заходами представницького характеру прокуратура Хмельницької області вимагає збільшення розміру орендної плати за використання земель комунальної власності на 4,5 млн грн

Прокуратурою Хмельницької області активно вживаються заходи щодо приведення у відповідність до вимог закону розміру орендної плати за використання суб’єктами господарювання земель комунальної власності.
 

До прикладу, встановлено, що на території міста Хмельницького поширеними є випадки ухилення орендарів від обґрунтованих пропозицій міської ради щодо внесення змін до раніше укладених договорів в частині збільшення розміру плати за землю.
 

Місцевий бюджет у зв’язку із такими діями втрачає мільйонні надходження.
 

До прикладу, з’ясовано, що одне із товариств для виробничих цілей використовує земельну ділянку площею понад 3 га із нормативною грошовою оцінкою, яка не відповідає її розміру на даний час.
 

На усунення цих порушень прокуратурою області в інтересах міської ради пред’явлено позов про внесення змін до відповідного договору оренди земельної ділянки, який господарським судом Хмельницької області задоволено. Розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки збільшено з 6,6 млн. грн. до 22,8 млн. грн. а щорічний розмір орендної плати – з 280 тис. грн. до 1 млн. 22 тис. грн.
 

Таким чином, завдяки реагуванню прокуратури, розмір надходжень до місцевого бюджету за використання лише цієї ділянки збільшено на 741 тис. грн. в рік.
 

З метою усунення аналогічних порушень у березні минулого року в інтересах міської ради прокуратурою області пред’явлено позов про внесення змін до договору оренди земельної ділянки площею 1,7 га, укладеного із товариством з обмеженою відповідальністю.
 

Рішенням господарського суду області, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції, позов прокуратури області задоволено.
 

Нормативну грошову оцінку цієї земельної ділянки збільшено із 2,9 млн. грн. до 15,2 млн. грн., а щорічний розмір орендної плати до місцевого бюджету з 97 тис. грн. до 515 тис. грн.
 

"Загалом минулоріч органами прокуратури області до судів пред’явлено 24 позови з вимогами про збільшення надходження до бюджетів на 4,5 млн. грн. щорічно", - повідомив начальник управління представництва інтересів держави в суді прокуратури області Андрій Гаврилик.
 

На сьогодні, завдяки вжитим заходам реагування, на підставі рішень судів та у зв’язку із добровільним усуненням порушень під час розгляду справ у судах надходження до місцевих бюджетів уже збільшено на 1,9 млн. грн. у рік.
 

Окрім цього, за реагування прокурорів на понад 1,2 млн. грн. збільшено надходження до місцевих бюджетів області після вжиття органами місцевого самоврядування заходів досудового врегулювання спорів.  
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2060