Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2019

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у 2018 році

Органами прокуратури Хмельницької області упродовж 2018 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
 

З метою координації діяльності з протидії злочинності у прокуратурі області проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях, а також ряд спільних нарад з правоохоронними органами з різних питань прокурорської діяльності.
 

Про суттєві порушення законів, актуальні питання в регіоні, які вимагали компетентного реагування органів влади та місцевого самоврядування, прокуратурою області систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури органам влади та місцевого самоврядування скеровано 153 таких інформації.
 

Завдяки проведеній організаційній роботі досягнуто певних позитивних результатів на основних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності.
 


І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 

Органами Національної поліції області упродовж 2018 року здійснювалось досудове розслідування у 42 544 кримінальних провадженнях.
Усього закінчено 42 % проваджень – 17 722.
 

Скеровано до суду з обвинувальними актами 3 734 кримінальних проваджень, 466 з яких  – з угодами.
 

Слідчими органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями забезпечено відшкодування 32 % завданих злочинами збитків (6,7 млн. грн. із установлених 20,7 млн. грн.), а також пред’явлено позови про стягнення 1,2 млн. грн.
 

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області із 89 кримінальних проваджень закінчено 37, з них 22 скеровано до суду з обвинувальними актами та 6 – із клопотаннями про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, ст. 45 КК України та ст. 49 КК України.
 

У направлених до суду кримінальних провадженнях цієї категорії сума заподіяних збитків складає 5,6 млн. грн., з яких 4,7 млн. грн. відшкодовано, а також пред’явлено позови про стягнення 830 тис. грн.
 

Управлінням Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 54 кримінальних провадженнях, 20 з яких розпочаті у звітному періоді.
 

Закінчено розслідування у 24 кримінальних провадженнях. Так, до суду направлено 15 обвинувальних актів, у тому числі 2 з угодою про визнання винуватості, 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності та 8 кримінальних проваджень закрито.
 

Окрім того, у 2018 році СВ УСБ України в області розпочато розслідування у 5 кримінальних провадженнях за фактами участі громадян України у складі незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», які є терористичними організаціями (ч. 1 ст. 258-3 КК України). За результатами розслідування кримінальних проваджень вказаної категорії до суду скеровано обвинувальні акти у 10 провадженнях, у яких здійснювалось спеціальне досудове розслідування.
 

Досудове розслідування у 10 кримінальних провадженнях на цей час зупинено у зв’язку з розшуком обвинувачених.
 

У минулому році вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії злочинності в регіоні, у тому числі її організованим формам.
 

Як результат, прокуратурою області скеровано до суду 7 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у складі організованих груп, досудове розслідування у 6 з яких здійснювалось слідчим управлінням Головного управління Національної поліції України в області та у одному – слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області (1 – у сфері господарської діяльності, 1 – у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку, 1 – проти життя та здоров’я, 3 – проти власності та 1 – у сфері незаконного обігу наркотичних засобів).
 

Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області вдалось забезпечити високий відсоток розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування та суду, зокрема розшукано 282 із 599 осіб вказаної категорії (47 %).
Також розшукано 178 із 305 безвісти зниклих осіб (58 %).
 


ІІ.  Протидія корупції
 

За результатами спільних заходів, вжитих працівниками органів прокуратури, поліції та служби безпеки в області, у 2018 року слідчими органами до ЄРДР внесено відомості про 56 кримінальних правопорушень про вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру.
 

Зокрема, у вчиненні корупційних правопорушень викрито працівників поліції, патрульних, адвокатів, керівництво виправної колонії, посадових осіб Державної міграційної служби України, управління з охорони праці, облдержадміністрації, голів сільських (селищних) рад, керівників навчального закладу та комунальних підприємств, працівників банку та інших.
 

У кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими органів Національної поліції, направлено до суду обвинувальні акти у 48 провадженнях вказаної категорії (у 2017 році – 27).
 

Загалом розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності: у сферах освіти, охорони здоров’я, бюджетній та земельних системах.
 

До прикладу, викрито директора коледжу, який отримав неправомірну вигоду в сумі 9 тис. грн. за сприяння у вступі до навчального закладу на денну форму навчання за державним замовленням.
 

Органами СБУ в області задокументовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди в розмірі 3 тис. доларів США начальником виправної колонії та його заступником за позитивне вирішення питання щодо дострокового звільнення з виправної установи.
 

Також викрито 2 працівників ГУНП в області на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в сумі 14 тис. грн. за ненаправлення до слідчих підрозділів поліції матеріалів про притягнення його до кримінальної відповідальності.
 

Обвинувальні акти у вказаних кримінальних провадженнях направлено до суду, судовий розгляд триває.
 

На незаконному привласненні та розтраті комунального майна викрито колишнього керівника одного з комунальних підприємств Хмельницької обласної ради, який упродовж 2013-2016 років здійснив ряд незаконних операцій із транспортними засобами підприємства, які звернув на власну користь та на користь третіх осіб, заподіявши матеріальної шкоди територіальній громаді.
 

Начальник одного з відділів Управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 1,2 тис. доларів США та 8 тис. грн. за вплив на службових осіб Державної міграційної служби України щодо пришвидшення прийняття ними рішення про видачу паспортів громадянина України для виїзду за кордон (біометричний паспорт).
 

За таких же обставин викрито посадовця Славутського районного сектору УДМС України в Хмельницькій області, який одержав неправомірну вигоду у розмірі 1,5 тис. грн. за вплив на службових осіб Державної міграційної служби України в Хмельницькій області щодо пришвидшення прийняття ними рішення про видачу паспортів громадянина України для виїзду за кордон (біометричних паспортів).
 

Голова однієї із сільських рад на Хмельниччині вимагав та одержав неправомірну вигоду в загальній сумі 10 тис. грн. за передачу підписаних актів виконання будівельних робіт та документів до них щодо реконструкції системи водопостачання трьох сіл Красилівського району.
 

Також викрито посадовців державної виконавчої служби, які вимагали неправомірну вигоду в межах виконання судових рішень про стягнення аліментів.
 

Так, старший державний виконавець одного із відділів ДВС Головного територіального управління юстиції в області вимагав 15 тис. грн. у чоловіка, з якого у примусовому порядку стягуються аліменти на утримання дитини.
 

За ці кошти він мав утриматись від винесення постанови про накладення на боржника штрафу, а також не обмежувати його у праві виїзду за межі країни.
 

Ще один державний виконавець за видачу стороні провадження довідки, що підтверджує факт несплати аліментів на утримання дитини її батьком, отримав 2 тис. грн.
 

Кримінальні провадження відносно обох зловмисників наразі перебувають на розгляді у суді.
 

Посадовця Хмельницької ОДА викрито та вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в сумі 12 тис. грн. за внесення змін до договору перевезення.
 

Обвинувальні акти у кримінальних провадженнях скеровано до суду для розгляду по суті.
 

Прокуратурою Хмельниччини спільно з іншими уповноваженими на боротьбу із корупцією органами робота з викриття корупційних правопорушень спрямована не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання.
 

За результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 369 Кримінального кодексу України, розпочатих упродовж останніх двох років, до суду направлено 13 обвинувальних актів.
 

Викритими є особи, які шляхом пропозиції, обіцянки та надання неправомірної вигоди намагались уникнути кримінальної або адміністративної відповідальності за вчинені правопорушення.
 

До прикладу, викрито 2 факти передачі неправомірної вигоди працівникам поліції за уникнення від відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ст. 164-16 КУпАП (зайняття забороненими видами господарської діяльності).
 

Зокрема, зафіксовано факт передачі працівнику Полонського ВП Шепетівського ВП ГУНП в області неправомірної вигоди з метою уникнення адміністративної відповідальності за здійснення діяльності, пов’язаної із незаконним зайняттям гральним бізнесом.
 

Окрім того, викрито 3 факти передачі неправомірної вигоди працівникам поліції за уникнення від відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння).
 

Також, після передачі неправомірної вигоди затримано особу, яка передала працівникам поліції неправомірну вигоду в сумі 3 тис. грн. за уникнення від відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).
 

Після передачі неправомірної вигоди затримано 2 особи, які передавали працівникам поліції неправомірну вигоду в сумі 300 доларів США та 2 тис. грн. відповідно за уникнення від відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 185 КК України (крадіжка).
 

Обвинувальні акти у вказаних кримінальних провадженнях скеровано до суду.
 

Окрім того, виявлялися корупційні кримінальні правопорушення у банківській сфері.
 

Так, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364-1 КК України стосовно адвоката, який, перебуваючи у 2012 році на посаді юрисконсульта в одній із банківських установ, від імені начальника відділу банку склав завідомо неправдивий офіційний документ – лист з проханням зняти заборону відчуження нерухомого майна, який підписав, завірив печаткою та надав нотаріусу. На підставі цього листа приватним нотаріусом із державних реєстрів вилучено відповідні записи.
 

В результаті таких неправомірних дій службовця банку чотирьохкімнатна квартира у м. Хмельницькому вартістю близько 1 млн. грн., яка перебувала в іпотеці банку для забезпечення виконання місцевою мешканкою та її чоловіком грошових зобов’язань за отриманими ними кредитами в розмірі понад 183 тис. доларів США, була відчужена власниками на користь третіх осіб.
 

Отриманими від реалізації майна грошовими коштами боржники розпорядилися на власний розсуд, а не для погашення заборгованості по кредитних зобов'язаннях. Унаслідок цього, через позбавлення банківської установи можливості звернути стягнення на предмет іпотеки, інтересам юридичної особи спричинено тяжкі наслідки.
 

Судовий розгляд кримінального провадження триває.
 

Також викрито факт привласнення грошових коштів з каси базового відділення іншої банківської установи начальником цього відділення на загальну суму 2,2 млн. грн.
 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного.
 

Відтак, робота на вказаному напрямі триває. Ще у 6 кримінальних провадженнях, що розслідуються, 6 особам повідомлено про підозру у вчиненні корупційних злочинів.
 

Також продовжується системна робота з  протидії адміністративним корупційним правопорушенням.
 

За 12 місяців 2018 року органами Національної поліції області складено 376  протоколів про вчинення адмінправопорушень, пов’язаних  з корупцією.
 

За результатами їх розгляду за участі прокурорів судом до відповідальності притягнуто 214 осіб, серед яких 149 депутатів місцевих рад, 21 посадовець юридичних осіб публічного права, 12 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 11 державних службовців, 8 посадових осіб інших органів державної влади, 6 працівників державної кримінально-виконавчої служби, 5 колишніх працівників органів внутрішніх справ, по 1 – судової гілки влади, органів цивільного захисту та державної фіскальної служби.
 

З числа притягнутих до відповідальності 210 – за порушення вимог фінансового контролю, 4 – вимог  щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
 

З метою встановлення причин та умов, які сприяли невиконанню вимог  Закону України «Про запобігання корупції», органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 135 подань, за результатами розгляду яких вжито заходів до усунення порушень вимог цього Закону та до дисциплінарної відповідальності притягнуто 42 посадових особи, 4 з яких звільнено із займаних посад.
 


ІІІ.    Стан законності при провадженні досудового слідства слідчими слідчого відділу прокуратури області
 

Попри законодавчі зміни, відповідно до яких розслідування злочинів, підслідних слідчим органів прокуратури, передано до інших органів досудового розслідування, слідчі прокуратури області продовжують здійснювати досудове розслідування у розпочатих раніше кримінальних провадженнях.
 

Так, за 12 місяців 2018 року в провадженні слідчого відділу перебувало 159 кримінальних  проваджень, 104 з яких  - закінчено, у тому числі 3 - направлено до суду, 101 – закрито. Досудове розслідування триває у 38 кримінальних провадженнях, з яких у 2 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру.
 

До суду скеровано 3 обвинувальні акти, 1 з яких про корупційні правопорушення.
 

Зокрема, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 2 працівників органів поліції та 1 працівника пенітенціарної служби.
 

До прикладу, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України стосовно  слідчого поліції, який шляхом зловживання своїм службовим становищем привласнив грошові кошти в сумі 1,4 тис. грн., заволодів банківськими платіжними картками ПАТ КБ «Приватбанк», з яких в подальшому було знято 16,5 тис. грн., що належали обвинуваченому у кримінальному провадженні, та підробив офіційні документи – протокол огляду та постанову про визнання предметів речовими доказами у кримінальному провадженні.
 

За закінченими кримінальними провадженнями установлено збитки на суму 58 тис. грн., з яких 54 тис. грн. відшкодовано.
 

Окрім цього, працівниками відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури до суду направлено ще 7 обвинувальних актів стосовно 8 правоохоронців у кримінальних провадженнях,  досудове розслідування у яких здійснювалося іншими органами досудового розслідування,  у тому числі 5 обвинувальних актів про корупційні правопорушення стосовно 6 осіб.
 

До прикладу, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно 2 оперуповноважених управління протидії наркозлочинності ГУНП в області, які за попередньою змовою одержали неправомірну вигоду в сумі 14 тис. грн. за неініціювання питання про притягнення особи до кримінальної відповідальності.
 

Також до суду скеровано обвинувальний акт за ч.1 ст.368 КК України стосовно поліцейського сектору реагування патрульної поліції районного відділення Хмельницького ВП ГУНП в Хмельницькій області, який одержав неправомірну вигоду в сумі 4 тис. грн. за нескладення стосовно особи протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.130 КУпАП.
 

Судами ухвалено 10 обвинувальних вироків щодо 10 осіб, якими до реальної міри покарання засуджено 3 осіб.
 

До прикладу, вироком Красилівського районного суду визнано винним та засуджено до 5 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки колишнього правоохоронця, який 13.12.2014, керуючи автомобілем «Хюндай Туксон», скоїв ДТП шляхом наїзду на пішохода,  внаслідок чого станій отримав тілесні ушкодження, які спричинили його смерть.
 


ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах.
 

Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 3230 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 2120 вироків.
 

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 167 апеляційних скарг стосовно 211 осіб, 151 апеляційну скаргу, у тому числі попереднього року, на даний час розглянуто та задоволено.
 


V.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
 

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 

За результатами розгляду 370 документів реагування до відповідальності притягнуто 189 працівників кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб.
 

У ході роботи щодо боротьби з корупційними проявами серед працівників кримінально-виконавчої служби розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.368 КК України стосовно начальника виправної колонії та його заступника.
 

Також розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 КК України за фактом внесення посадовими особами виправної колонії недостовірних відомостей до табелю обліку робочого часу працівника установи, на підставі чого останньому безпідставно нараховано та виплачено заробітну плату. На цей час провадження розглядається у суді.
 

За наслідками розгляду кримінального провадження за фактом збуту наркотичних засобів молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки однієї з виправних колоній останнього визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.307 КК України.
 

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 

Знизилась кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку (42 – у 2017 році, 34 – у 2018 році). Не допущено росту вчинення повторних злочинів засудженими вказаної категорії (40 – у 2017 році, 39 – у 2018 році).
 

Завдяки вжитим заходам покращено якість роботи оперативних підрозділів виправних установ щодо перекриття каналів надходження до охоронюваних зон заборонених предметів. Так, при спробі доставлення виявлено більше 430 грам наркотичних речовин (у 31 випадку), у той час, як на охоронюваних територіях установ у двох випадках виявлено близько 2 грам наркотичних речовин.
 


VI.  Представницька діяльність на захист інтересів держави
 

Органами прокуратури області забезпечено ефективне виконання конституційної функції представництва прокурором інтересів держави в суді.
 
Роботу вдалось зосередити на вирішенні найбільш гострих проблем та досягти позитивних реальних результатів в сферах земельних відносин, бюджету, у т.ч. державних закупівель.
 

Загалом на захист інтересів держави органами прокуратури області у 2018 році заявлено позови на суму 341 млн. грн., більшу половину з яких (на 260,2 млн. грн.) судами уже задоволено, а понад 32,7 млн. грн. відповідачами сплачено добровільно. За задоволеними позовами із державної (комунальної) власності попереджено вибуття коштів та майна на загальну суму понад 8,3 млн. грн.
 

На чверть мільйона гривень попереджено вибуття коштів та майна із державної (комунальної) власності за закритими справами.
 

Повернуто у державну власність та попереджено незаконне надання 2 724 гектарів земель, реально виконано  позовів більш як на 33 млн. грн. В ході представництва інтересів держави розпочато 83 кримінальних провадження.
 

Особливу увагу прокурорів зосереджено на виявленні порушень інтересів держави в земельній сфері, попередженні втрат та стягнення до бюджету коштів, факти ухилення від сплати яких залишились без належної уваги органів місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень.
 

Після припинення у 2016-2017 роках представницькими засобами прокурорського реагування схем неправомірного набуття в оренду великих масивів земель державної власності із використанням пільгових механізмів підтримки фермерських господарств, розповсюдження набула схема заволодіння землями шляхом неодноразового використання права безоплатної приватизації, на підставі довіреностей, як правило, під виглядом забезпечення земельними ділянками учасників АТО.  
 

З метою виявлення фактів неправомірної неодноразової приватизації громадянами земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства прокуратурою області проведено системну роботу.
 

Вже виявлено понад 300 таких фактів, внаслідок чого з державної власності вибуло майже 600 га землі вартістю більше 23 млн. грн.
 

На даний час до судів пред’явлено близько 300 позовів про скасування наказів ГУ Держгеокадастру в області щодо надання у власність земель нормативною грошовою оцінкою близько 15 млн. грн. та повернення їх до державної власності.
 

У зв’язку із такими випадками за фактами вчинення кримінальних правопорушень розпочато 18 кримінальних проваджень.
 

Використовуючи окремі недоліки правового регулювання, для заволодіння земельними ділянками державної власності зловмисниками вигадуються нові схеми, окремі з яких вирізняються особливою зухвалістю.
 

Так, на підставі копій підроблених наказів ГУ Держгеокадастру в області про начебто передачу земельних ділянок для особистого селянського господарства, державним реєстратором комунального підприємства однієї з об’єднаних територіальних громад області, яке в результаті децентралізації отримало повноваження на вчинення реєстраційних дій, протиправно здійснено реєстрацію права приватної власності на 40 земельних ділянок загальною площею 80 га нормативною грошовою оцінкою понад 2,3 млн. грн., що розташовані на території Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району та належали державі.
 

Майже одночасно 78 га з вказаних земель «новими власниками» були перепродані.
 

За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України. На земельні ділянки накладено арешт.
 

Проводиться робота спрямована на встановлення фактів неправомірного безоплатного використання земель державної та комунальної власності та стягнення до місцевих бюджетів недоотриманих коштів у зв’язку з такими порушеннями.
 

Ефективність проведення цієї роботи в значній мірі залежить від співпраці з місцевими державними адміністраціями та зацікавленості відповідних органів місцевого самоврядування.
 

Актуальним є припинення втрат бюджету, визначення та стягнення збитків за фактичне використання земельних ділянок водного фонду, стосовно яких обласною державною адміністрацією прийнято розпорядження про надання дозволів на розроблення землевпорядної документації щодо їх відведення.
 

У минулому році в інтересах органів місцевого самоврядування прокурорами до суду пред’явлено 12 позовів про стягнення з суб’єктів господарювання до бюджету коштів на суму 4,9 млн. грн. Судами розглянуто та задоволено 9 позовів (в тому числі пред’явлених з минулих років) на суму 1,7 млн. грн.
 

До прикладу, рішенням господарського суду області задоволено позов Кам'янець-Подільської місцевої прокуратури про стягнення до бюджету з приватного підприємства, яке без правовстановлюючих документів користувалось земельною ділянкою площею 18,3 тис. кв. м в м. Кам'янці – Подільському, 532 тис. грн.
 

Також у 2018 році судами задоволено 7 позовів Хмельницької місцевої прокуратури про стягнення до бюджету міста Хмельницького 820 тис. грн. збитків, завданих використанням землі без правовстановлюючих документів.
 

Не менш важливим напрямком є застосування представницьких повноважень щодо збільшення розміру орендної плати, який занижено внаслідок застосування понижуючих коефіцієнтів для визначення її розміру.
 

Прокуратурою Хмельницької області активно вживаються заходи з метою приведення у відповідність до вимог закону розміру орендної плати за використання суб’єктами господарювання земель комунальної власності.
 

Місцеві бюджети у зв’язку із такими діями втрачають мільйонні надходження.
 

До прикладу, з’ясовано, що одне із товариств для виробничих цілей використовує у м. Хмельницькому земельну ділянку площею понад 3 га, нормативна грошова оцінка якої є заниженою.
 

На усунення цих порушень прокуратурою області пред’явлено позов про внесення змін до відповідного договору оренди земельної ділянки.
 

Рішенням господарського суду позов задоволено, розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки збільшено з 6,3 млн. грн. до 22,8 млн. грн., а щорічний розмір орендної плати з 280 тис. грн. до 1 млн. 22 тис. гривень.
 

Таким чином, завдяки реагуванню прокуратури надходження до місцевого бюджету за використання лише цієї ділянки збільшено на 741 тис. грн. в рік.
 

Аналогічно, з метою усунення таких порушень, прокуратурою області у березні минулого року до господарського суду області пред’явлено позов в інтересах міської ради про внесення змін до договору оренди земельної ділянки площею 1,76 га, укладеного із товариством з обмеженою відповідальністю.
 

Рішенням господарського суду області, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції, позов прокуратури області задоволено.
 

Нормативну грошову оцінку земельної ділянки збільшено із 2,86 млн. грн. до 15,19 млн. грн., а щорічний розмір орендної плати – на 418 тис. грн.
 

Загалом органами прокуратури області до судів пред’явлено 24 позови з вимогами збільшити надходження до бюджетів на 4,5 млн. грн. щорічно.
 

На сьогодні завдяки вжитим заходам реагування надходження до місцевих бюджетів вже збільшено на 3,1 млн. грн. в рік (у тому числі на понад 1,2 млн. грн. після вжиття заходів досудового врегулювання спорів).
 

Забезпечено системне реагування представницькими засобами прокурорського реагування на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування в питанні стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів.
 

У 2018 році з метою стягнення до бюджету таких коштів прокурорами до суду заявлено 33 позови на суму понад 12 млн. грн., вимоги щодо стягнення половини з яких (5,9 млн.) вже задоволено рішеннями суду, а 1,25 млн. грн. добровільно сплачені відповідачами в ході судового розгляду.
 

До прикладу, рішенням господарського суду області за позовом Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури із одного з житлово-будівельних кооперативів стягнуто майже півмільйона збитків (упущеної вигоди), завданих внаслідок несплати до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури м. Кам’янець-Подільського.
 

Рішенням господарського суду Рівненської області за позовом Хмельницької місцевої прокуратури з одного із товариств стягнуто 1,1 млн. грн. заборгованості за договором про пайову участь у створенні і розвитку соціальної та інженерно - транспортної мережі міста. Рішенням господарського суду області за позовом прокуратури з іншого товариства стягнуто 1,6 млн. грн.
 

Активно здійснюється представницька діяльність у сфері державної та комунальної власності. Так, упродовж 2018 року заявлено позовів на суму 182,4 млн. грн., розглянуто та задоволено вимог на суму 168,6 млн. грн., понад 1,3 млн. гривень – добровільно сплачено відповідачами. Розпочато 3 кримінальних провадження.
 

Встановлено, що у 2012 році на підставі рішення Копистинської сільської ради Хмельницької області на цілісний майновий комплекс - «Богданівецький комбінат хлібопродуктів», який відноситься до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, одним із публічних акціонерних товариств незаконно оформлено право приватної власності.
 

У листопаді минулого року рішенням господарського суду Хмельницької області задоволено позовні вимоги прокуратури Хмельницької області про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, визнання недійсним свідоцтва про право власності, а також визнання права власності за державою на вказаний об’єкт вартістю 166 млн. гривень.
 

Відтак, за втручання прокуратури одне із найбільших зерносховищ західного регіону, загальна площа якого перевищує 50 тис. кв. м, підлягає поверненню у державну власність.
 

Істотно активізовано та ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.
 

Основними з виявлених прокурорами порушень є здійснення закупівлі у суб’єктів, які допускали порушення антиконкурентного законодавства, обмеження конкуренції учасників закупівлі шляхом визначення дискримінаційних умов щодо учасників чи предмета закупівлі, неналежне визначення (неконкретизація) предмету закупівлі, безпідставна його зміна, зокрема, збільшення вартості після проведення закупівлі.
 

Упродовж 2018 року органами прокуратури області до суду пред’явлено 18 позовів щодо визнання недійсними укладених за результатами незаконних державних закупівель договорів на суму 5 млн. грн.
 

До прикладу, галузевим відділом прокуратури області пред’явлено 3 позови про визнання недійсними додаткових угод про внесення змін до договорів про закупівлю пального, укладених між Хмельницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Хмельницької обласної ради та суб’єктами господарювання.
 

Встановлено, що сторонами, всупереч інтересам держави, в порушення норм Закону України «Про публічні закупівлі» та положень укладених договорів закупівлі моторного пального на суму понад 3,5 млн. грн., укладено додаткові угоди, якими суттєво зменшено обсяги пального, що закупляється, а ціну за одиницю товару безпідставно збільшено, що, в свою чергу, не відповідає вимогам тендерної документації.
 

Зазначені позови судом задоволені, попереджено незаконні втрати бюджету на суму майже 470 тис. грн.
 

Встановлено низку порушень у сфері використання бюджетних коштів, виділених на ремонт та утримання автомобільних доріг загальнодержавного та місцевого значення. Враховуючи специфіку такого роду порушень, прокурори реагували на них переважно кримінально-правовими заходами (розпочато 6 кримінальних проваджень).
 

Вкрай необхідним є забезпечення функціонування механізму попередження руйнування доріг великоваговим вантажним транспортом, стягнення до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на їх ремонт.
 

Враховуючи прогалини законодавства та ряд інших недоліків системи державного управління у зазначеній сфері, органи Укртрансбезпеки не наділені повноваженнями звертатися до суду із позовами про стягнення плати за проїзд великогабаритним транспортом внаслідок перевищення нормативів навантаження (перевантаження), тому представництво інтересів держави в суді здійснюють прокурори.
 

Завдяки цій роботі прокурорами в інтересах держави до перевізників заявлено позови про стягнення до бюджету плати за проїзд на загальну суму близько 300 тис. гривень.
 

Активно вживались заходи з оскарження судових рішень. Ініційовано перегляд в апеляційному та касаційному порядку 53 рішень судів, 17 скарг задоволено.
 

Забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених у справах за позовами прокурорів, на загальну суму близько 43 млн. грн., чому сприяла принципова позиція щодо оскарження незаконних дій та бездіяльності державних виконавців. У 2018 році задоволено 73 скарги прокурорів на незаконні дії державних виконавців.
 


VII.  Діяльність органів прокуратури у сфері ювенальної юстиції
 

Питання захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства знаходиться на особливому контролі органів прокуратури області.
 

Упродовж 2018 року на території області спостерігається значне зменшення рівня дитячої злочинності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – з 224 до 173 злочинів (питома вага становить 3,7% проти 4,8%), а також зменшення її питомої ваги у загальній структурі злочинності. Зменшилась на 3,2% кількість осіб, які вчинили кримінальні правопорушення (з 157 до 152 осіб).
 

З метою захисту інтересів держави в сфері охорони дитинства використовувались засоби представницького характеру.
 

На вказаному напрямі прокурорами до суду заявлено 56 позовів на суму 31,9 млн. грн., розглянуто та задоволено уже 28 позовів на суму 18,4 млн. грн., у добровільному порядку відшкодовано 15,8 млн. грн., реально виконано рішень судів на суму 18,1 млн. гривень. Звільнено та повернуто державі 980 га земель.
 

За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 7 кримінальних проваджень.
 

Встановлено порушення при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній та комунальній власності та надані у постійне користування навчальним закладам.
 

Так, земельні ділянки професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладів незаконно передавалися у користування комерційним суб’єктам для здійснення підприємницької діяльності шляхом укладення договорів про спільне виробництво сільгосппродукції.
 

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури області заявлено 12 позовів про визнання таких договорів недійсними та звільнення земельних ділянок загальною площею 824 га вартістю понад 29,3 млн. гривень. За результатами судового розгляду 4 позови задоволено на суму 13,5 млн. грн., 8 – виконано у добровільному порядку на суму більш як 15,8 млн. гривень.
 

Виявлялися факти порушення вимог законодавства при передачі в користування нерухомого майна освітніх закладів. Приміщення загальноосвітніх шкіл передаються приватним підприємцям для здійснення підприємницької діяльності, що не пов’язана із навчально-виховним процесом.
 

З метою відновлення законності при використанні майна навчальних закладів органами прокуратури області до суду заявлено 7 позовів на суму 2,2 млн. грн., які розглянуті та задоволені. Звільнено приміщень площею 591 кв. м.
 

Особлива увага приділяється питанню цільового використання бюджетних коштів, виділених на закупівлю товарів, робіт і послуг, та протидії неправомірним посяганням у сфері охорони дитинства.
 

Реагуючи на порушення на вказаному напрямку, зареєстровано 4 кримінальних провадження, заявлено 12 позовів про визнання недійсними договорів про закупівлю продуктів харчування для навчальних закладів та інших товарів на суму 900 тис. грн.
 

Попереджено незаконне витрачання бюджетних коштів в сумі 5,2 млн. грн.
 


VIII.  Розгляд звернень громадян
 

У 2018 році органами прокуратури області вирішено 2292 звернення громадян та юридичних осіб. Задоволено 70 звернень, що складає 3 % від вирішених.
 

Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування - 1752, з них 49 задоволено.
 

З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 85 звернень або 3,7 %, з яких задоволено 2 звернення.
 

Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генеральної прокуратури 55 % звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ. 
 

Загалом на особистому прийомі прийнято 1856 громадян, з них керівниками органів прокуратури – 236.
 

Крім того,  органами прокуратури області розглянуто 45 запитів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
 

IХ.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 

З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 2689 виступів, з них 753 - працівниками апарату.
 

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захисту економічних інтересів держави, висвітлення реальних результатів прокурорсько-слідчої діяльності.
 

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 

Діють офіційні сторінки у соціальних мережах Facebook, Twitter.
 
 

кількість переглядів: 2535