Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2018

Протидія корупції на Хмельниччині – один із основних пріоритетів у роботі правоохоронців регіону

Прокуратурою Хмельниччини, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться активна робота з протидії корупції та хабарництву, як особливо небезпечним злочинним проявам.
 

«У 2018 році за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів до суду направлено  обвинувальні акти стосовно 51 особи», -  розповів про результати роботи у цій сфері прокурор області Олег Синишин.
 

Переважна більшість викритих цьогоріч корупційних правопорушень пов’язані із одержанням неправомірної вигоди, а її суми коливаються від 1,5 тис. грн. до 3 тис. доларів США.
 

Як зазначив керівник відомства, у вчиненні корупційних правопорушень викрито працівників поліції, патрульних, адвокатів, керівництво виправної колонії, посадових осіб Державної міграційної служби України, Держгеокадастру, Управління з охорони праці, облдержадміністрації, голів сільських (селищних) рад, керівників навчального закладу та комунальних підприємств, працівників банку.
 

«Найбільшу суму неправомірної вигоди серед викритих осіб вимагали керівники однієї з виправних колоній Хмельниччини», - продовжив він.
 

Так, за сприяння засудженому за умисне вбивство в заміні невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі на більш м’яке керівник установи та його заступник вимагали надати їм неправомірну вигоду в розмірі 3 тис. доларів США.
 

Наразі особи перебувають у статусі підсудних та кримінальне провадження за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України розглядається Шепетівським міськрайонним судом.
 

Корупціонерів виявлено і серед інших правоохоронців.
 

До прикладу, двоє оперуповноважених управління протидії наркозлочинності поліції Хмельниччини вимагали у місцевого мешканця неправомірну вигоду в розмірі 2 тис. доларів США. За цю суму вони пообіцяли знищити докази його причетності до вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного із збутом наркотичних речовин.
 

Після отримання частини неправомірної вигоди в розмірі 14 тис. грн. зловмисників викрито та затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.
 

Обвинувальний акт у вказану кримінальному провадженні за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України перебуває на розгляді у Хмельницькому міськрайонному суді.
 

Також задокументовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди керівником одного із відділів Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України. За неправомірну вигоду в сумі 3 тис. грн. посадовець «сприяв» суб’єктам господарювання в прискореному погодженні дозволу на рух великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами. Окрім цього, зловмисник пообіцяв організовувати супровід такого транспорту службовим автомобілем патрульної поліції.
 

Кримінальне провадження за вказаним фактом перебуває на розгляді у суді.
 

За одержання неправомірної вигоди уже засуджено поліцейського сектору реагування патрульної поліції одного з територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції в області.
 

За 4 тис. грн. працівник поліції обіцяв не складати відносно місцевого мешканця протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП.
 

У межах санкції інкримінованої статті Кримінального кодексу України поліцейського засуджено до штрафу у розмірі 25,5 тис. грн. та на 2 роки позбавлено права обіймати посади в правоохоронних органах.
 

Олег Синишин акцентував увагу і на виявлених фактах вимагання та одержання неправомірної вигоди посадовцями державної виконавчої служби.
 

«Обурює те, що гроші вимагають у межах виконання судових рішень про стягнення аліментів», - висловив занепокоєння прокурор області.
 

Так, старший державний виконавець одного із відділів ДВС Головного територіального управління юстиції в області вимагав 15 тис. грн. у чоловіка, з якого у примусовому порядку стягуються аліменти на утримання дитини.
 

За ці кошти він мав утриматись від винесення постанови  про накладення на боржника штрафу, а також не вживати захід у виді тимчасового обмеження у праві виїзду за межі країни.
 

Ще один державний виконавець за видачу стороні провадження довідки, що підтверджує факт несплати аліментів на утримання дитини її батьком, отримав 2 тис. грн.
 

Кримінальні провадження відносно обох зловмисників наразі перебувають на розгляді у суді.
 

За результатами спільних скоординованих дій правоохоронців викрито факт вимагання та одержання неправомірної вигоди головним спеціалістом одного з департаментів Хмельницької обласної державної адміністрації.
 

В результаті проведених негласних слідчих (розшукових) дій задокументовано факт вимагання та одержання вказаним посадовцем неправомірної вигоди від представника товариства, яке здійснює діяльність у сфері пасажирських перевезень.
 

За позитивне вирішення заяви приватного перевізника про внесення змін до розкладу руху його автобусів зловмисник, кримінальне провадження відносно якого перебуває на розгляді у суді, вимагав 12 тис. грн.
 

У іншого підприємця неправомірну вигоду вимагав головний державний інспектор Управління Держпраці в області. За нереагування на виявлені під час перевірки порушення законодавства він одержав 5 тис. грн. Посадовець також перебуває у статусі підсудного.
 

До суду також направлено обвинувальні акти відносно колишнього директора одного із комунальних підприємств Хмельницької обласної ради, який підозрюється у вчиненні ряду корупційних правопорушень.
 

З метою особистого збагачення, у 2013 році зловмисник привласнив службовий транспортний засіб марки «ВАЗ», який у подальшому продав за 1 тис. доларів США. Не зупиняючись на цьому, він також здійснив розтрату транспортного засобу марки «ГАЗ».
 

Того ж року комунальним підприємством придбано транспортний засіб іноземного виробництва марки «RENAULT» моделі «KENGO», який використовувався керівником для службових цілей.
 

Уже у 2016 році, з метою особистого збагачення, правопорушник, зловживаючи службовим становищем та використовуючи завідомо підроблений документ, зареєстрував право власності на вказаний транспортний засіб вартістю майже 80 тис. грн. на своє ім’я.
 

Той же директор комунального підприємства заволодів коштами обласного бюджету, призначеними на ремонт приміщення загальноосвітньої школи-інтернату.
 

Так, у вересні 2014 року керівник підприємства підрядника уклав із директором школи договір про проведення капітального ремонту банно-прального корпусу. Згідно домовленостей ремонтні роботи, визначені кошторисною документацією, мали бути виконані за 711 тис. грн.
 

Аби заволодіти бюджетними коштами, до актів приймання виконаних будівельних робіт директор комунального підприємства вніс відомості, що частково не відповідають дійсності, внаслідок чого завищив їх вартість на суму 167 тис. грн.
 

У подальшому, шляхом зловживання службовим становищем, зловмисник заволодів вказаними грошовими коштами.
 

Обвинувальні акти у вказаних кримінальних провадженнях перебувають на розгляді у суді.
 

Поруч із корисливими мотивами чиновників, які отримують неправомірну вигоду, одним із факторів, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень, є бажання громадян отримати для себе певні вигоди не правовим шляхом.
 

Тому прокуратурою Хмельниччини спільно з іншими уповноваженими на боротьбу із корупцією органами робота з викриття корупційних правопорушень, спрямована не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання.
 

Як повідомив прокурор області, за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 369 Кримінального кодексу України, у цьому році до суду направлено 13 обвинувальних актів.
 

Викритими є особи, які шляхом пропозиції, обіцянки та надання неправомірної вигоди намагались уникнути кримінальної або адміністративної відповідальності за вчинені правопорушення.
 

Не припиняється робота правоохоронців Хмельниччини і з протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією.
 

З початку року правоохоронними органами області складено та направлено до суду 348 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
 

За результатами судового розгляду, проведеного за участі прокурорів, на 193 осіб уже накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму понад 190 тис. грн.
 

Найбільше серед притягнутих до відповідальності осіб депутатів місцевих рад (133 особи), посадовців юридичних осіб публічного права (24), органів місцевого самоврядування (10) та державних службовців (7). Також, винними у вчиненні правопорушень цієї категорії визнано працівників державної кримінально-виконавчої служби та інших органів державної влади, поліції, державної податкової служби та судової гілки влади.
 

Найпоширенішим правопорушенням, пов’язаним з корупцією, є порушення вимог фінансового контролю через несвоєчасне подання посадовцями е-декларацій та неповідомлення про суттєві зміни у майновому стані.
 

З метою встановлення причин та умов, які сприяли невиконанню вимог  Закону України «Про запобігання корупції» органами прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування внесено 130 подань, за результатами розгляду яких вжито заходів до усунення порушень вимог цього Закону та до дисциплінарної відповідальності притягнуто 42 посадових особи, 4 з яких звільнено із займаних посад.
 

Робота правоохоронних органів Хмельниччини, спрямована на забезпечення неухильного додержання вимог антикорупційного законодавства та притягнення осіб, що його порушують, до відповідальності триває.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2318