Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.10.2018

На Хмельниччині прокуратура у судовому порядку вимагає повернення у державну власність 340 га землі вартістю понад 10 млн грн

Органи прокуратури Хмельницької області продовжують активну роботу щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.
 

В межах реалізації представницьких повноважень Шепетівською місцевою прокуратурою виявлено порушення при використанні сільгоспугідь на території Полонського району.
 

Місцевою прокуратурою встановлено, що на підставі розпорядження Полонської райдержадміністрації у 2008 році із фермерським господарством укладено сім договорів оренди земельних ділянок загальною площею понад 340 га.
 

Землі сільськогосподарського призначення вартістю понад 10 млн. грн. передані для розширення господарства строком на 49 років.
 

У 2017 році, всупереч положень укладених договорів та вимог земельного законодавства, без згоди орендодавця, фермером земельні ділянки передано в суборенду іншому суб’єкту господарювання.
 

Внаслідок таких оборудок фактичний землекористувач отримав у використання землі державної власності в обхід визначеної Законом процедури набуття прав на ділянки.
 

Разом з тим, від неправомірної передачі земель державної власності у суборенду спритний фермер отримав дохід у розмірі понад 200 тис. грн. – різниці між сумою орендної плати, яку до бюджету зобов’язаний вносити він, та платою суборендаря.
 

Водночас свого обов’язку щодо внесення плати за землю фермерське господарство систематично не виконує, внаслідок чого перед бюджетом утворився борг.
 

«На усунення виявлених порушень, з метою захисту інтересів держави, місцевою прокуратурою заявлено позов про розірвання договорів оренди та суборенди 340 га землі», - повідомив перший заступник керівника місцевої прокуратури Олександр Базан.
 

Позов перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1923