Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2018

У першому півріччі 2018 року прокурори Хмельниччини заявили позови щодо порушення законодавства в бюджетній сфері на суму майже 20 млн грн

Реалізуючи конституційну функцію представництва держави в суді, органи прокуратури Хмельниччини проводять роботу із захисту інтересів держави в бюджетній сфері.
 

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Андрій Гаврилик, з початку року органами прокуратури області заявлено 66 позовів на суму понад 13,7 млн. грн., 43  позови на суму понад 7 млн. грн. судами вже  розглянуто та задоволено, заявлені вимоги на суму понад 2 млн. грн. добровільно задоволені відповідачами в ході розгляду справ або виконані в порядку примусового виконання судових рішень.
 

При здійсненні представництва інтересів держави у бюджетній сфері, за фактами виявлених кримінальних правопорушень розпочато 20 кримінальних проваджень.
 

Органами прокуратури забезпечено системне реагування на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування під час сплати до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів.
 

У поточному році з метою стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів прокурорами до суду заявлено 33 позови на суму понад 12 млн. грн., вимоги щодо стягнення половини з яких (5,9 млн.) вже задоволено рішеннями суду, а 1,25 млн. грн. добровільно сплачені відповідачами в ході судового розгляду.
 

До прикладу, в квітні цього року рішенням господарського суду області за позовом Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури із замовника будівництва стягнуто майже півмільйона збитків (упущеної вигоди), завданих внаслідок несплати до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури м. Кам’янець-Подільського.
 

Рішенням господарського суду Рівненської області за позовом Хмельницької місцевої прокуратури з одного із товариств стягнуто 1 млн. 115 тис. грн. заборгованості за договором про пайову участь у створенні і розвитку соціальної та інженерно - транспортної мережі міста Хмельницького. З іншого товариства рішенням господарського суду області стягнуто 1 млн. 621 тис. грн.
 

Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.
 

Основними з виявлених прокурорами порушень є здійснення закупівлі у суб’єктів, які допускали порушення антиконкурентного законодавства, обмеження конкуренції учасників закупівлі шляхом визначення дискримінаційних умов щодо учасників чи предмета закупівлі, неналежне визначення (неконкретизація) предмету закупівлі, безпідставна його зміна, зокрема збільшення вартості після проведення закупівлі.   
 

У поточному році, органами прокуратури області до суду пред’явлено 18 позовів щодо визнання недійсними, укладених за результатами незаконних державних закупівель, договорів на суму понад 5 млн. грн.
 

До прикладу, галузевим відділом прокуратури області пред’явлено 3 позови про визнання недійсними додаткових угод про внесення змін до договорів про закупівлю пального Хмельницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Хмельницької обласної ради.
 

Встановлено, що всупереч інтересів держави, без будь-яких належних на те підстав, в порушення норм Закону України «Про публічні закупівлі» та положень укладеного сторонами договору про закупівлі моторного пального на суму понад 3,5 млн. грн., укладено додаткові угоди, згідно яких суттєво зменшено обсяги пального, що закупляється, а ціну за одиницю товару безпідставно збільшено.
 

Встановлено низку порушень у сфері використання бюджетних коштів, виділених на ремонт та утримання автомобільних доріг загальнодержавного та місцевого значення.
 

Враховуючи специфіку такого роду порушень, прокурори реагували на них переважно кримінально-правовими заходами. За фактами незаконного використання бюджетних коштів, виділених на ремонт автомобільних доріг, розпочато 6 кримінальних проваджень.
 

Разом з тим, вкрай необхідним є забезпечення функціонування механізму попередження їх руйнування важковаговим транспортом, стягнення до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на ремонт доріг.
 

Враховуючи прогалини законодавства, ряду інших недоліків системи державного управління у зазначеній сфері, органи Укртрансбезпеки не наділені повноваженнями звертатися до суду із позовами про стягнення плати за проїзд великогабаритним транспортом внаслідок перевищення нормативів навантаження (перевантаження), а тому представництво інтересів держави в суді відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» здійснюють прокурори.
 

Так, упродовж минулого та поточного років органами прокуратури Хмельниччини до суду заявлено позови про стягнення із суб’єктів господарювання третини мільйона гривень плати за проїзд.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2697