Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.11.2016

Прокуратура Хмельниччини відстоює в суді повернення державі понад 1500 га сільгоспземель вартістю більше 51 млн грн

Прокуратура Хмельницької області продовжує вживати заходів щодо припинення незаконних схем використання земель державних підприємств, що входять до сфери управління Національної академії аграрних наук України, приватними агровиробниками.


Як повідомив начальник відділу прокуратури області Андрій Гаврилик, мова йде про договори щодо спільного виробництва продукції, зміст яких суперечить нормам чинного законодавства, оскільки по своїй суті є договорами оренди землі.


Так, встановлено, що одне із державних сільгосппідприємств, що знаходиться в підпорядкуванні Національної академії аграрних наук України без належних на те підстав та повноважень у 2014 році уклало з приватним товариством договір про виробництво продукції.


Відповідно до умов договору, державне підприємство передало приватному агровиробнику у користування понад 1500 гектарів землі, вартість якої більше 51 мільйона гривень.


Практично вся ця земля є ріллею, та належить до категорії особливо цінних і дає високі врожаї, а тому завжди цікавила власників аграрного бізнесу. Попри те, що такі земельні ділянки призначені для проведення наукових досліджень з метою розвитку аграрного сектору держави, вони використовуються суб’єктами господарювання, які не мають жодного стосунку до науки, для вирощування сільськогосподарської продукції на продаж. Фактично всі прибутки від такої діяльності отримує приватний виробник, а державні підприємства залишаються збитковими. Як наслідок, держава недоотримує значні кошти.


Вказаний договір укладено з метою приховування орендних відносин, оскільки він містить усі істотні умови договору оренди землі.


Тому, прокуратурою області, з метою припинення незаконного користування земельними ділянками державної форми власності, заявлено позов до господарського суду Хмельницької області про визнання цього договору недійсним.
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1958