Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.07.2015

Протидія корупції на Хмельниччині – цифри і факти

За результатами спільних заходів, вжитих органами прокуратури, внутрішніх справ та служби безпеки, у Хмельницькій області упродовж першого півріччя 2015 року активізовано викриття корупційних правопорушень та забезпечено притягнення винних до передбаченої законом відповідальності. Про це повідомив прокурор області Олег Синишин.
Зокрема, органами досудового розслідування розпочато 28 кримінальних проваджень про вчинення корупційних злочинів, до суду уже направлено обвинувальні акти у 25 таких провадженнях стосовно 27 осіб.
Викрито у вчиненні корупційних правопорушень 4 працівників правоохоронних органів, 2-х начальників районних відділів Держземагентства, начальника і спеціаліста районного сектору управління Державної міграційної служби, начальника районного сектору ГУ ДСНС в області, начальника районного відділу освіти, головного державного інспектора Державної архітектурно-будівельної інспекції, головного спеціаліста відділу санітарно-епідеміологічного нагляду міського управління Держсанепідемінспекції, державного виконавця, керівників дитячого навчального закладу і відділення районного закладу охорони здоров’я та інших.
Крім того, у кримінальних провадженнях, розслідування яких триває, повідомлено про підозру у вчиненні корупційних злочинів дільничному інспектору міліції, начальнику відділу Держземагентства, головному спеціалісту районного сектору Управління ДМС України, сільському голові.
Більше половини розпочатих кримінальних проваджень – щодо вимагання та одержання посадовцями неправомірної вигоди, інші переважно пов’язані із заволодінням майном шляхом зловживанням службовим становищем.  
Сума неправомірної вигоди, у вимаганні та одержанні яких викрито посадовців, складає від 1 000 гривень (держвиконавець - за не проведення перевірки майнового стану громадянина) до 14 тисяч доларів США (начальник відділу Держземагентства - за сприяння у передачі в оренду земельної ділянки).
«Найкорумпованішими» виявилися сфери земельних відносин, бюджетна,  освіти, охорони здоров’я, транспорту.
У ході розслідування забезпечено відшкодування 96 відсотків завданих корупційними злочинами збитків.
Державними обвинувачами у суді уже доведено вину корупціонерів у              12 кримінальних провадженнях. За принципової позиції прокурорів під час апеляційного оскарження вироку до реальної міри покарання апеляційним судом області засуджено осіб у двох кримінальних провадженнях, які одержали хабарі на суми від 4 тисяч до 15 тисяч гривень.  
Також посилено протидію корупції адміністративно-правовими засобами: упродовж цьогорічних шести місяців правоохоронними органами складено і направлено до суду 69 протоколів про такі адміністративні правопорушення.
За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 58 корупціонерів: 4 державних службовці (2 – голови РДА), 4 депутати місцевих рад, 37 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 2 працівників кримінально-виконавчої служби та 11 посадовців юридичних осіб публічного права. Винних судом оштрафовано на загальну суму 22 тис. гривень.
Здебільшого, на корупціонерів накладено адмінстягнення за неповідомлення про конфлікт інтересів. За такі правопорушення до відповідальності притягнуто 49 посадових осіб. Інші понесли покарання за  порушення встановлених законом обмежень щодо фінансового контролю, одержання подарунка, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.
 
ХОДТРК "Поділля-центр"

кількість переглядів: 2024