Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.08.2014

Олег Синишин: ...Ми готові до змін

БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю
 
ОЛЕГ СИНИШИН: ...МИ ГОТОВІ ДО ЗМІН
 
Не виповнилося й місяця, як призначено прокурором Хмельницької області О.Р. Синишина. Олег Романович народився на Івано-Франківщині, працював на різних посадах — від слідчого транспортної прокуратури, прокурора Жидачівського району, що на Львівщині, до старшого помічника Генерального прокурора України. Йому 38 років.
Олеже Романовичу, встигли вже вникнути у стан справ області?
— Прагну скрупульозно увійти у курс справ. Майже щоденно спілкуюсь і зустрічаюся з представниками громади. Для себе зробив певний висновок: хмельничани доброзичливі, працьовиті, патріотично налаштовані.
— А які враження про підлеглих?
— У прокуратурі загалом професійні та відповідальні працівники. Вони здатні у нинішніх умовах виконувати ті завдання, які ставлять перед ними закон, керівництво держави та реальна ситуація.
— Чи відомі вам факти прокремлівських настроїв на Хмельниччині?
— В області були заклики до зміни територіального устрою України. За такими фактами зареєстровано і розслідуються Службою безпеки України два кримінальні провадження. Але попри це тривожним залишається загальний рівень злочинності й корупції. Вважаю, саме подолання цих негативних явищ має бути першочерговим, найважливішим у діяльності усіх правоохоронних органів області.
— Часто стається так, що новопризначений керівник декларує про боротьбу з хабарництвом, казнокрадством, корупцією, а згодом добрі наміри згасають...
— ...Ми готові до змін. Бо всі ми розуміємо, що до масових протестів спонукала «беззуба» позиція правоохоронної системи у протидії корупції. Люди самі були змушені боронити країну від цього зла. На жаль, у суспільстві починає формуватися думка, що після Майдану гідності нічого не змінилося. Тому одна з основних вимог Генерального прокурора України — нетерпиме ставлення до корупційних проявів, від кого б вони не виходили.
— Громадська думка, зазвичай, малооптимістична. Правоохоронці звітують про велику кількість затриманих корупціонерів, але серед них крупних можновладців немає. Обходять, не зачіпають їх... Чому — зрозуміло.
— На розширеному засіданні підсумкової колегії прокуратури області проаналізовано результати роботи за півріччя і обговорено стратегію подальшої діяльності. В тому числі – і з питань протидії корупції. В цьому році правоохоронними органами області до суду направлено 18 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення. Судами розглянуто 56 протоколів, до відповідальності притягнуто 40 осіб. Безперечно, це – результат, але вкрай необхідно посилити викриття корупціонерів серед посадовців вищих рангів. Тобто, виявляємо «побутову корупцію», однак слід активізувати протидію та викорінення корупційних схем, скажімо, розтрати коштів державного та місцевого бюджетів, у сфері медицини, освіти. На це й націлюємо роботу нашого колективу, спецпідрозділів правоохоронних органів. Сподіваюсь, про наслідки виявлених корупційних правопорушень і зловживань ви скоро почуєте...
 
Петро МАЛІШ.
Газета "Подільські вісті", 14.08.2014

кількість переглядів: 2962