Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2022

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у першому півріччі 2022 року

Органами прокуратури Хмельницької області упродовж півріччя 2022 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення підтримання державного обвинувачення у суді, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, протидії корупції.
 
З метою координації діяльності з протидії злочинності проведено координаційну та спільну наради керівників правоохоронних органів області. Такі наради проведено також окружними прокуратурами на місцях.
 
Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органам влади та місцевого самоврядування скеровано 47 таких інформацій.
 
Належну діяльність органів прокуратури області забезпечує 216 прокурорів.
 
Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.
 
І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 
Упродовж першого півріччя 2022 року органами прокуратури області здійснювався нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у 24724 кримінальних провадженнях.
 
 
До суду з обвинувальними актами скеровано 1260 кримінальних проваджень.
 
Левова частка проваджень розслідувалась органами Національної поліції області – 23676 кримінальних провадження.
 
За цей період закінчено досудове розслідування у чверті проваджень – 5972.
 
Скеровано до суду з обвинувальними актами 1234 кримінальних провадження, 141 з них – з угодами.
 
Слідчими та дізнавачами органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 36,9 млн грн, з яких майже 4 млн грн відшкодовано, накладено арешт на майно вартістю 14,4 млн грн, пред’явлено позови про стягнення 15,8 млн грн.
 
Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області розшукано 47 осіб, які ухилялися від органів досудового розслідування та суду.
 
Також розшукано 128 безвісти зниклих осіб.
 
Упродовж першого півріччя 2022 року прокурорами обласної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 335 кримінальних провадженнях, розслідування у яких проводилось слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому.
 
За результатами розслідування до суду направлено 13 кримінальних проваджень. Серед них: 2 провадження за фактами вчинення корупційних кримінальних правопорушень, 2 – стосовно митників за фактами спричинення шкоди бюджету, а також провадження у сфері екології та за фактом порушення прав людини співробітником правоохоронного органу із застосуванням насильства.
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області упродовж півріччя до суду з обвинувальними актами направлено 13 кримінальних проваджень.
 
Так, до суду скеровано обвинувальні акти у 4 провадженнях за фактами участі громадян України у складі незаконних збройних формувань – терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».
 
Також до суду направлено обвинувальні акти за фактами вчинення військовослужбовцем державної зради та його ухилення від військової служби, щодо розповсюдження матеріалів із закликами до насильницького захоплення державної влади України, незаконного перетину державного кордону, готування до вчинення державної зради, а також за фактами вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України.
 
Вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії організованій злочинності.
Завдяки спільним скоординованим діям правоохоронних органів області викрито та до суду направлено обвинувальні акти стосовно 22 осіб, якими у складі 5 злочинних угруповань вчинено 31 кримінальне правопорушення.
 
Серед викритих організованих злочинних груп три займались збутом наркотичних засобів та психотропних речовин.
 
Також викрито злочину групу, яка займалася незаконною порубкою лісу, внаслідок чого навколишньому природньому середовищу та державним інтересам спричинено тяжких наслідків на суму 4,5 млн грн.
 
Ще у 1 кримінальному провадженні цієї категорії, де триває досудове розслідування, про підозру повідомлено 4 учасникам злочинного угруповання.
 
З початку року на 31,4 % зменшився рівень дитячої злочинності. Також на 28,1 % зменшилась кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення.
 
До суду направлено 29 кримінальних проваджень, де потерпілими є 36 дітей.
 
Найбільше неповнолітні потерпали від злочинів, пов’язаних з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту (14 дітей), проти життя та здоров’я особи (12), проти статевої свободи та статевої недоторканості (1).
 
У кожному із виявлених випадків порушення прав та інтересів дітей забезпечено притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.
 
Так, за вчинення ДТП у стані алкогольного сп’яніння, внаслідок якої загинув неповнолітній, до 8 років засуджено жителя смт Стара Синява.
 
До 13 років 6 місяців позбавлення волі за зґвалтування малолітнього хлопчика засуджено жителя Кам’янець-Подільського району.
 
До 10 років позбавлення волі за вчинення ряду злочинів проти статевої свободи та недоторканості дітей засуджено мешканця м. Славути.
 
Приділено належну увагу питанню протидії правопорушенням та забезпеченню ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів.
 
Так, за результатами вивчення стану законності у сфері екології у першому півріччі розпочато 88 кримінальних проваджень, до суду спрямовано 33 кримінальних провадження.
 
Зокрема, Шепетівською окружною прокуратурою спрямовано до суду кримінальне провадження відносно місцевого мешканця, який здійснив забруднення земельної ділянки шліфувальним шламом та спричинив  навколишньому природному середовищу шкоду в розмірі 3,4 млн. грн. Справа на даний час перебуває на розгляді.
 
В ході досудового розслідування вжито додаткових заходів щодо забезпечення передачі на потреби Збройних Сил України майна, вилученого у кримінальних провадженнях у сфері екології.
 
Так, Летичівською окружною прокуратурою ініційовано передачу на потреби Збройних Сил України речових доказів у кримінальних провадженнях за фактами незаконної порубки дерев на території лісокомунального підприємства. Частину із них – колоди дуба, передано на потреби військової частини А7034.
 
Прокурорами проводиться результативна робота щодо забезпечення комплексного реагування на факти незаконного розпорядження землями природно-заповідного фонду.
 
До прикладу, повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 КК України колишній начальниці одного із відділів Головного управління Держгеокадастру в області за фактом зловживань при погодженні передачі у приватну власність земельних ділянок загальною площею 12 га вартістю майже 830 тис. грн. Вказані землі перебувають в межах гідрологічного заказника місцевого значення.
 
Окружною прокуратурою міста Хмельницького спрямовано до суду обвинувальний акт стосовно жительки Хмельницького району за ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 358 КК України. Встановлено, що жінка використала підроблений державний акт для реєстрації права власності на земельну ділянку у дендрологічному парку «Поділля» в обласному центрі. Внаслідок цього 0,15 га землі орієнтовною вартістю близько 400 тис. грн незаконно вилучено з комунальної у приватну власність.
 
ІІ. Кримінальні правопорушення, пов’язані зі збройною агресією проти України.
 
З початку повномасштабного вторгнення на територію України стан досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ, став для органів прокуратури основним пріоритетом.
 
Так, за процесуального керівництва обласної прокуратури з 24 лютого 2022 року слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 612 кримінальних провадженнях про злочини цієї категорії. З них: 298 – про воєнні злочини та 314 – проти основ національної безпеки України.
 
До прикладу, здійснюється процесуальне керівництво у 65 кримінальних провадженнях за фактами вчинення депутатами державної думи РФ умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків. Всіх 65 підозрюваних депутатів оголошено в міжнародний розшук, 48 з них обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою. Зроблено запити щодо розшуку їх майна з метою накладення арешту.
 
Наразі у 4 таких кримінальних провадженнях уже отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування та обвинувальні акти спрямовано до суду.
 
Крім того, здійснюється досудове розслідування у об’єднаному кримінальному провадженні за фактами обстрілів цивільної інфраструктури на території області.
 
Територіальними підрозділами органів Нацполіції області зареєстровано 295 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ. З них: 195 – за ст. 110 КК України, 17 – за ст. 111-1 КК України, 4 – за ст. 436-1 КК України та 79 – за ст. 438 КК України. За наслідками розслідування 276 проваджень відповідно до ст. 216 КПК України скеровано за підслідністю до органів безпеки.
 
На теперішній час у провадженні територіальних органів Національної поліції області перебуває 2 кримінальних провадження вказаної категорії (1 – за ст. 110 КК України та 1 – за ст. 438 КК України).
 
Разом з тим, у провадженні територіальних органів Національної поліції області перебувало 13 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), за наслідками розслідування яких до суду скеровано 4 обвинувальних акти, у інших досудове розслідування триває.
 
До прикладу, Хмельницькою окружною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт стосовно радника міського голови однієї із місцевих рад на території області за ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. У квітні цього року під час обговорення у стінах виконавчого комітету подій, які відбуваються на території країни, чоловік публічно заперечив факт збройної агресії російської федерації проти України.
 
За фактами публічного заперечення збройної агресії обвинувальні акти до суду також направлено Шепетівською окружною прокуратурою та Окружною прокуратурою міста Хмельницького. Двоє із обвинувачених публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора здійснювали в соціальних мережах «Однокласники» та «Фейсбук».
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування за ч. 2 ст. 111 КК України стосовно поліцейського Управління патрульної поліції в Донецькій області, який перейшов на службу до органів поліції терористичної організації «ДНР».
 
ІІІ.  Протидія корупції
 
Прокуратурою в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади проводиться активна робота з протидії корупційним проявам.
 
У першому півріччі 2022 року за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів Хмельницькою обласною прокуратурою та окружними прокуратурами до суду направлено 45 обвинувальних актів.
 
 
Розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності, зокрема в бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, з питань земельних правовідносин тощо.
 
Так, Окружною прокуратурою міста Хмельницького направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 367 КК України стосовно директора комунального підприємства. Він не перевірив достовірність даних та підписав акти виконаних робіт підрядника, що спричинило зайве перерахування коштів територіальної громади Хмельницького у сумі 2,6 млн грн.
 
Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем екскерівником Головного управління Держгеокадастру в області, внаслідок чого державі заподіяно шкоду в сумі 2 млн грн.
 
Також скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 369-2 КК України стосовно фізичної особи-підприємця, яка за 5500 доларів США пообіцяла хмельничанину сприяння в оформленні необхідних документів для введення в експлуатацію об’єкта нерухомості.
 
Шепетівською окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання сільським головою у Шепетівському районі неправомірної вигоди в сумі 3000 доларів США за прийняття сесією сільської ради рішення про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 6 га для ведення особистого селянського господарства.
 
Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання селищним головою у Хмельницькому районі неправомірної вигоди у вигляді мотокоси вартістю понад 18 тис. грн за надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 0,3, 0,2 та 0,1 га.
 
Хмельницькою окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України стосовно директора товариства, який шляхом використання підроблених документів під час будівництва зовнішніх мереж водопостачання в с. Вовча Гора Хмельницького району заволодів бюджетними коштами на суму 110 тис. грн.
 
У вчиненні корупційних правопорушень викрито правоохоронців.
 
У січні 2022 року до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно начальників двох підрозділів кримінальної поліції районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, які за попередньою змовою вимагали 10 тис. доларів США неправомірної вигоди. Вони переконували хмельничанку, що її чоловік, який вже є фігурантом кримінальних проваджень, може бути причетним і до вчинення інших злочинів. За вказану суму правоохоронці обіцяли «закрити очі» та не вживати жодних заходів до їх розкриття.
 
Також до суду направлено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України за фактом вимагання та одержання 2000 доларів США неправомірної вигоди слідчим районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області. Поліцейський обіцяв підозрюваному в кримінальному провадженні не подавати до суду клопотання про накладення арешту на його майно.
 
Триває судовий розгляд кримінального провадження стосовно поліцейського сектору реагування патрульної поліції районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області за фактом незаконного заволодіння коштами чотирьох осіб у сумі понад чверть мільйона гривень. Його дії кваліфіковано за ч. 1, ч. 2 ст. 190 КК України.
 
Також у суді розглядається обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК України за фактом службової недбалості двох інспекторів одного із митних постів Хмельницької митниці ДФС.
 
За даними слідства, митники невірно визначили митну вартість нафтопродуктів, які імпортувались суб’єктом господарювання. Фактично підакцизний товар «оформили» під виглядом газового дистиляту, що не обкладається акцизним збором. Внаслідок цього державі завдано збитків більше як на 500 тис грн.
 
Судом розглянуто обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 369-2 КК України за фактом вимагання та отримання доцентом Хмельницького університету управління і права імені Леоніда Юзькова неправомірної вигоди у розмірі 4000 доларів США за позитивне вирішення питання щодо здачі іспитів, безперешкодний захист дисертації та здобуття наукового ступеню – кандидат юридичних наук. Вироком Хмельницького міськрайонного суду, в межах санкції статті, їй призначено покарання у виді штрафу в розмірі 51 тис. грн.
 
Також за ч. 2 ст. 369-2 КК України засуджено слідчого Головного  управління ДФС у Хмельницькій області, який одержав 2000 доларів США неправомірної вигоди за не притягнення підприємниці до кримінальної відповідальності, не перешкоджання її діяльності шляхом проведення обшуків та подальшого прийняття рішення про закриття відносно неї кримінального провадження. Вироком Хмельницького міськрайонного суду, в межах санкції статті, йому призначено покарання у виді штрафу в розмірі 85 тис. грн.
 
Органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях визначеної категорії установлено збитків на суму 9,9 млн грн, 213 тис грн з яких відшкодовано, накладено арешт на майно правопорушників загальною вартістю 7,8 млн грн, заявлено позови на загальну суму 6,2 млн грн.
Вживаються заходи із запобігання та протидії адміністративно караній корупції.
 
За півріччя 2022 року за результатами розгляду протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за участі прокурорів судом у 42 випадках прийнято рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
 
Як приклад, до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 172-6 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн притягнуто колишнього депутата Хмельницької міської ради.
 
У декларації особи, яка припинила діяльність, пов’язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, він не відобразив відомості про майно вартістю 850 тис. грн. 
 
Відповідно до ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» прокурорами внесено 8 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.
 
ІV.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави.
 
Прокурорами підтримано обвинувачення у 1351 кримінальному провадженні, в яких ухвалено 719 вироків.
 
На незаконні рішення у кримінальних провадженнях подано 58 апеляційних та 11 касаційних скарг загалом стосовно 73 осіб.
 
V.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру
 
Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 
За результатами розгляду 197 документів реагування до відповідальності притягнуто 52 працівники кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб.
 
Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 
В умовах воєнного стану понад 350 в’язнів переміщено з пенітенціарних установ окупованих регіонів держави до установ області, у зв’язку з чим вживались заходи, спрямовані на додержання прав таких осіб.
 
Знизилась кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку (36 – у 2021 році, 31 – у 2022 році).
 
Активізовано роботу за додержанням законів у сфері використання земельних ділянок виправних установ області, у тому числі засобами кримінально-правового характеру.
 
За результатами проведеної перевірки Шепетівською окружною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 197-1 КК України за фактом самовільного зайняття субʼєктом господарювання 129 га землі державної власності, яка на праві постійного користування належать ДУ «Замкова виправна колонія (№ 58)». Наразі триває досудове розслідування.
 
Також вживаються заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави у земельній сфері.
 
Так, за позовом Шепетівської окружної прокуратури визнано недійсними договори, укладені між фермерським господарством та державною установою «Замкова виправна колонія (№ 58)» щодо надання послуг та фактично незаконного розпорядження 89 га землі, належної виправній установі.
 
 
VІ.  Міжнародно-правове співробітництво
Упродовж півріччя 2022 року до обласної прокуратури надійшло 19 запитів компетентних органів іноземних держав про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях.
 
Обласною прокуратурою за кордон скеровано 1 запит про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій.
 
За цей період до обласної прокуратури надійшло 4 клопотання про перейняття кримінального провадження від компетентних органів Республіки Польща, за результатами розгляду яких внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
Загалом органами дізнання та досудового розслідування області розслідується 9 кримінальних проваджень, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття. 
 
Остаточні процесуальні рішення прийнято у 7 кримінальних провадженнях цієї категорії.
 
VIІ. Представницька діяльність на захист інтересів держави
 
В складних умовах повномасштабного вторгнення РФ на територію України, органами прокуратури області спрямовано зусилля на вирішення найгостріших проблем при виконанні конституційної функції представництва інтересів держави в суді у сферах земельних відносин, бюджету, у тому числі публічних закупівель, з питань державної та комунальної власності.
 
На захист інтересів держави органами прокуратури області у першому півріччі 2022 року заявлено позови на суму майже 3432 млн грн, задоволено та добровільно відшкодовано – на суму понад 155 млн грн, попереджено вибуття коштів в сумі 250 млн грн., повернуто 442 га незаконно наданих земель. Реально виконано рішень судів на 41,6 млн грн. Розпочато 46 кримінальних проваджень.
 
Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави у земельній сфері. Прокурорами регіону пред’явлено позови на загальну суму 2095 млн грн, задоволено – на суму 98 млн грн. Повернуто 187 га земель. Рішенням суду припинено незаконне використання 819 га земель сільськогосподарського призначення.
 
Прокурорами виявлено непоодинокі факти незаконного вибуття із державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, зокрема при проведенні інвентаризації земель державної власності та передачі їх у власність територіальних громад.
 
До прикладу, обласною прокуратурою в інтересах Хмельницької ОДА пред’явлено позов до Вовковинецької селищної ради про визнання недійсним рішення сесії та зобов’язання повернути на користь держави 12 земельних ділянок лісового фонду загальною площею 404 га вартістю 1842 млн грн.
 
Також позови з аналогічними вимогами про повернення у власність держави 18 га земель лісового фонду вартістю 66 млн грн подано Волочиською окружною прокуратурою.
 
Вживались прокурорами заходи щодо повернення у комунальну власність земель, які використовуються із порушенням закону. Так, за позовом в інтересах Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради розірвано договір оренди землі та товариство зобов’язано повернути у комунальну власність ділянку площею 40 га вартістю понад 46 млн грн.
 
Окрім того, рішенням Господарського суду області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Понінківської селищної ради про визнання недійсним договору спільного вирощування сільськогосподарської продукції площею понад 819 га, укладеного з товариством.
 
Продовжено роботу щодо виявлення фактів повторного використання права на безоплатну приватизацію земель сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства.
 
В поточному році прокурорами подано до суду 29 позовів зазначеної категорії про витребування 56 га земель вартістю понад 4 млн грн.
 
Окрім того, триває робота щодо захисту інтересів держави у сфері використання земель водного фонду.
 
Так, пред’явлено 4 позови з вимогами про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок водного фонду та збільшення щорічних орендних платежів на суму понад 600 тис грн на рік щодо 96,5 га земель, а також позов про визнання недійсним договору оренди та зобов’язання повернути у попередній стан 0,2 га землі в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища.
 
Задоволено позови щодо повернення з чужого незаконного володіння 9 га землі водного фонду вартістю 5,5 млн грн.
 
До прикладу, рішенням господарського суду Хмельницької області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Гвардійської сільської ради про зобов’язання товариства повернути територіальній громаді сім земельних ділянок водного фонду площею 6 га вартістю понад 430 тис грн.
 
Рішенням Новоушицького районного суду задоволено позов Кам’янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Новоушицької селищної ради щодо повернення з чужого незаконного володіння земельної ділянки водного фонду площею 2 га на суму 5 млн. грн.
 
У екологічній сфері упродовж півріччя 2022 року пред’явлено 46 позовів на суму понад 826 млн грн, задоволено – на суму 17,2 млн грн, добровільно виконано відповідачами вимоги на суму 13,5 млн грн, реально виконано рішень судів більше як на 1,1 млн грн, до державної та комунальної власності повернуто 255 га земель. За результатами вивчення стану законності у сфері екології прокурорами розпочато 12 кримінальних проваджень.
 
До прикладу, за позовом Шепетівської окружної прокуратури в інтересах Держекоінспекції апеляційним господарським судом прийнято рішення про стягнення з Шепетівського районного спеціалізованого лісокомунального підприємства майже 11 млн грн збитків, заподіяних внаслідок незаконної порубки дерев в межах регіонального ландшафтного парку «Мальованка».
 
Окрім того, у судовому порядку обласна прокуратура вимагає повернення 167 га згаданого ландшафтного парку та визнання недійсними рішень Судилківської сільської ради про передачу у приватну власність 20 га земель для ведення особистого селянського господарства, а також про передачу 147 га земель в оренду для сінокосіння. На даний час позовні заяви щодо земель загальною вартістю понад 12 млн грн знаходяться на розгляді в суді.
 
Також обласна прокуратура заявила позовні вимоги про визнання недійсними трьох рішень про передачу у приватну власність 0,23 га земель для ведення індивідуального садівництва на території Жванецької сільської ради Кам’янець-Подільського району. Землі вартістю понад 200 тис. грн знаходяться в межах земель природно-заповідного фонду та перебувають у постійному користуванні НПП «Подільські Товтри».
 
За позовом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури до державної власності повернуто 2,9 га землі НПП «Подільські Товтри», право комунальної власності на які неправомірно оформила Китайгородська сільська рада.
 
Результативним було реагування прокурорів, спрямоване на захист та збереження правового статусу земель лісогосподарського призначення.
 
До прикладу, за реагування Шепетівської окружної прокуратури Головним управлінням Держгеокадастру в області у Державному земельному кадастрі скасовано державну реєстрацію 255 га землі. Ділянку вартістю понад 13,4 млн грн було неправомірно зареєстровано як землі сільськогосподарського призначення.
 
Вживалися результативні заходи у сфері охорони лісових ресурсів. За позовом Волочиської окружної прокуратури АТ «Укрзалізниця» сплатило до місцевих та державного бюджету понад 700 тис. грн шкоди, завданої незаконною порубкою дерев в лісосмугах залізниці.
 
Активно здійснюється представницька діяльність у сфері державної та комунальної власності. На захист інтересів держави з цих питань пред’явлено позовні вимоги на суму 20,1 млн грн, задоволено вимог на суму 6,6 млн грн.
 
До прикладу, за реагування обласної прокуратури постановою Північно-західного апеляційного господарського суду задоволено позов про визнання недійсним аукціону під час приватизації адмінбудинку з будівлями Хмельницького лісництва вартістю майже 6,6 млн грн.
 
Господарським судом Хмельницької області задоволено позов Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в особі Хмельницької міської ради про стягнення з приватного підприємства майже 4 млн грн через невиконання умов договору щодо передачі майна до комунальної власності.
 
Окрім того, Шепетівською окружною прокуратурою виявлено факти протиправного списання з балансу комунальної власності захисних споруд цивільного захисту. Реагуючи на вказані порушення, окружною прокуратурою пред’явлено 11 позовів про визнання недійсними рішень міської ради відносно 49 об’єктів нерухомого майна площею понад 43 тис. кв. м загальною вартістю майже 700 млн грн.
Активізовано роботу у сфері захисту інтересів держави з питань управління культурною спадщиною.
Так, пред’явлено позов про визнання протиправною бездіяльності виконавчого комітету Судилківської сільської ради Шепетівського району, який не виготовив облікову документацію на об’єкт культурної спадщини – курган періоду бронзи – раннього залізного віку, та не подав пропозицій щодо занесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
За реагування Хмельницької обласної прокуратури постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду відновлено правовий статус об’єкта архітектури – «Млин, 1910 р.» у м. Нетішин, що перебував під охороною держави понад 8 років.
 Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави у бюджетній сфері. Упродовж поточного року органами прокуратури області пред’явлено 98 позовів на загальну суму 489 млн грн. Вартість активів, щодо яких судами постановлено рішення про задоволення позовних вимог прокурора (у т.ч. з попередженням вибуття коштів з бюджету), становить 252 млн грн.
 
Зокрема, рішенням господарського суду області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Хмельницької ОДА про визнання недійсними договору та процедури закупівлі послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг області. Вартість активів, незаконне вибуття з бюджету яких попереджено, складає 250 млн грн.
 
Окрім того, рішенням господарського суду області задоволено позов про зобов’язання однієї з інженерно-будівельних компаній в регіоні компенсувати територіальній громаді міста Хмельницького 361 тис. грн збитків, завданих неякісним виконанням робіт з дорожнього покриття та завищенням їх вартості.
 
Вимоги прокурорів на суму 20 млн грн на теперішній час судами ще розглядаються.
 
Також виявлено порушення вимог законодавства при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг медичного призначення для протидії коронавірусній інфекції.
 
Зокрема, встановлено факт завищення товариством вартості робіт з монтажу та встановлення системи киснепостачання в КП «Хмельницька міська лікарня» на суму 142 тис. грн. За позовом прокуратури виконавця робіт зобов’язано компенсувати завдані збитки територіальній громаді.
 
Органи прокуратури області сприяють забезпеченню функціонування механізму попередження руйнування автомобільних доріг великоваговим вантажним транспортом, стягнення до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на їх ремонт. Так, в інтересах Укртрансбезпеки заявлено 6 позовів про стягнення до бюджету плати за проїзд великовагового транспорту на загальну суму 89 тис. грн, задоволено вимог на суму 163 тис. грн.
 
У сфері охорони дитинства ювенальними прокурорами заявлено 48 позовів на суму 5,3 млн грн, задоволено – на суму 429 тис. грн, відповідачами добровільно відшкодовано 16,6 млн грн. За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 3 кримінальних провадження.
 
Встановлено порушення при використанні земельних ділянок державної власності, наданих у постійне користування професійно-технічним та загальноосвітнім навчальним закладам – вони незаконно передавалися у користування комерційним суб’єктам для здійснення підприємницької діяльності шляхом укладення договорів про спільне виробництво сільгосппродукції.
 
Рішеннями судів припинено незаконне використання 231 га земель сільськогосподарського призначення вартістю понад 16,6 млн грн.
 
Зокрема, за позовом Хмельницької окружної прокуратури недійсним визнано договір на спільне виконання робіт із вирощування продукції на землях ДНЗ «Старокостянтинівський аграрно-промисловий ліцей» та закладу повернуто ділянку площею 201 га вартістю 14,5 млн грн.
 
Особлива увага приділяється захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства при використанні бюджетних коштів – заявлено позови на суму 785 тис. грн, зареєстровано 4 кримінальних провадження.
 
Як приклад, про підозру у вчиненні групою осіб розтрати майже пів мільйона гривень та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей Шепетівською окружною прокуратурою повідомлено директору навчального закладу та фізичній особі-підприємцю. За даними слідства, під час закупівлі обладнання вартістю 2,5 млн грн та після перерахунку підряднику коштів окремі його частини на суму 470 тис. грн ліцею так і не поставлені.
 
За вказаним фактом триває досудове розслідування.
 
VIІІ.  Розгляд звернень громадян
 
У першому півріччі 2022 року кількість звернень до органів прокуратури області зменшилася на 15%.
За цей період вирішено 916 звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 132 звернень.
 
Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування – 441.
 
Майже половину звернень, що надійшли до органів прокуратури та розгляд яких віднесено до компетенції органів державної влади, контролю та інших установ, відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора спрямовано за належністю.
 
 
Крім того, органами прокуратури області розглянуто 21 запит про доступ до публічної інформації.
 
IX.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 
З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено понад 1,6 тис. виступів.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на злочини, вчинені в умовах повномасштабного вторгнення на територію України РФ, питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.
 
При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 
Діють офіційні сторінки обласної прокуратури у соціальних мережах Facebook та Twitter.
 
 

кількість переглядів: 1549