Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.07.2021

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Хмельницької області у першому півріччі 2021 року

Органами прокуратури Хмельницької області упродовж І півріччя 2021 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення підтримання державного обвинувачення у суді, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
 

З метою координації діяльності з протидії злочинності проведено 2 координаційні та 2 спільні наради керівників правоохоронних органів області. Окружними прокуратурами проведено 6 координаційних нарад.
 

Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались Хмельницька обласна рада та Хмельницька обласна державна адміністрація. Загалом органами прокуратури органам влади та місцевого самоврядування скеровано 78 таких інформацій.
 

На теперішній час завершено реформування органів прокуратури та з 11.09.2020 функціонує Хмельницька обласна прокуратура, а з 15.03.2021 –  6 окружних прокуратур, належну діяльність яких забезпечує загалом  234 прокурори та 66 державних службовців.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.
 

І.  Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування
 
Органами прокуратури області упродовж 6 місяців 2021 року здійснювалось процесуальне керівництво у 45 147 кримінальних провадженнях, що розслідувались органами Національної поліції області (за аналогічний період 2020 року – у 31 340).
 

За цей період закінчено п’яту частину проваджень – 8 810 (19,5 %).
 

Скеровано до суду з обвинувальними актами 1 392, у т.ч. з угодами – 120 кримінальних проваджень, або 15,8 % від закінчених.
 

Слідчими та дізнавачами органів Національної поліції області за закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 25,4 млн грн, з яких 2,8 млн грн відшкодовано, накладено арешт на майно вартістю 12,8 млн грн, пред’явлено позови про стягнення 8,8 млн гривень.
 

Оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції України в області розшукано 30,5% осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування та суду (розшукано 119 із 390 осіб вказаної категорії).
 
Також розшукано 75 із 175 безвісти зниклих осіб (43 %).
 

Вжито низку організаційних та практичних заходів щодо протидії організованій злочинності.
 

Завдяки спільним скоординованим діям правоохоронних органів області за направленими до суду обвинувальними актами викрито 6 злочинних угруповань, у тому числі 1 злочинну організацію, якими у складі 23 осіб вчинено 40 кримінальних правопорушень. Органами Національної поліції розслідувано 5 проваджень вказаної категорії та 1 – ДФС. Одне з числа знешкоджених угрупувань мало зв’язки в органах влади і управління.
 

Так, обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 255 КК України, стосовно начальника ГУ ПФУ в Хмельницькій області та інших (всього 5 осіб), які попередньо домовившись між собою, зловживаючи службовим становищем, упродовж січня-вересня 2020 року шляхом вимагання отримали неправомірну вигоду від підпорядкованих працівників управління на загальну суму близько 100 тис гривень.
 

Ще у 3 кримінальних провадженнях цієї категорії, у яких триває досудове розслідування стосовно 19 учасників злочинних угруповань, 11 особам повідомлено про підозру.
 

За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчим управлінням Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області упродовж 6 місяців 2021 року до суду направлено 11 обвинувальних актів, 8 з яких у кримінальних провадженнях про злочини, передбачені ст. 204 КК України, один – щодо організованої злочинної групи.
 

У направлених до суду кримінальних провадженнях сума заподіяних збитків складає 7,2 млн грн, накладено арешт на майно на суму 5,8 млн гривень.
 

За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчим відділом управління Служби безпеки України в Хмельницькій області упродовж  6 місяців 2021 року до суду з обвинувальними актами направлено 14 кримінальних проваджень.
 

Розпочато розслідування кримінальних проваджень за фактами участі трьох громадян України у складі незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», що є терористичними організаціями, за ч. 1 ст. 258-3 КК України. Упродовж півріччя за результатами спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти у 4 провадженнях цієї категорії.
 

Упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами галузевого відділу здійснювалось процесуальне керівництво у 581 кримінальному провадженні, розслідування у яких проводилось слідчими ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, з яких розслідуванням закінчено 162 провадження, з яких – 19 направлено до суду, у тому числі 1 про корупційне кримінальне правопорушення.
 
 
 
 
У першому півріччі поточного року на 39,7 % зменшився рівень дитячої злочинності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (з 58 до 35 злочинів).
 

Також зменшилась на 34,7 % кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення (з 49 до 32 осіб).
 
 

Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.  
 
 
До суду направлено 46 кримінальних проваджень, де потерпілими є 51 дитина. Здебільшого неповнолітні потерпали від тілесних ушкоджень (24 провадження), крадіжок (6 проваджень), злочинів проти статевої свободи та недоторканості (5 проваджень).
 

ІІ.  Протидія корупції
 
Прокуратурою в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади проводиться активна робота з протидії корупційним проявам.
 
У вчиненні корупційних правопорушень викрито депутатів та голів місцевих рад, посадовців Головного управління ПФУ в області, службовців комунальних підприємств Хмельницької міської ради, адвокатів, нотаріусів, посадовців органів державної влади та контролю, банків, підприємств, установ та організацій.
 

Розслідувано низку актуальних проваджень на пріоритетних напрямках діяльності, зокрема в бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, з питань земельних правовідносин тощо.
 

У І півріччі 2021 року за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів Хмельницькою обласною прокуратурою та окружними прокуратурами до суду направлено 40 обвинувальних актів.
 
 
 
Зокрема, Хмельницькою місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно адвоката  за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ст. 209, ч. ч. 2, 4 ст. 358 КК України та головного бухгалтера комунального підприємства за ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 191,  ч. 3 ст. 362 КК України, які, діючи спільно та з корисливих мотивів, під виглядом закупівлі автомобільних запчастин для комунального підприємства, заволоділи коштами на загальну суму 830 тис гривень.
 

Шепетівською місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно сільського голови Ізяславського району, який вимагав та в подальшому одержав неправомірну вигоду в розмірі 15 тис доларів США за сприяння у прийнятті сесією сільської ради рішення про надання у власність земельних ділянок площею 10 га.
 

Хмельницькою обласною прокуратурою направлено обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно директора комунального підприємства, який з метою власного збагачення вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 2000 доларів США за вирішення питання щодо надання в оренду об’єкта комунальної власності (приміщень та земельної ділянки площею понад 20 га) для подальшого використання у підприємницькій діяльності.
 

Хмельницькою місцевою прокуратурою направлено обвинувальний акт за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно старшого фахівця з обслуговування клієнтів банку, яка, підробивши документи щодо руху коштів по депозитних рахунках, привласнила грошові кошти банку на загальну суму 166 тис гривень.
 

Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 368-4 КК України стосовно нотаріуса Хмельницької районної державної нотаріальної контори, яка вимагала та отримала неправомірну вигоду в сумі 800 доларів США для сприяння при проведенні та вчинення всіх необхідних нотаріальних дій в найкоротший термін, направлених на оформлення земельної ділянки у спадщину.    
 

Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно сільського голови Кам’янець-Подільського району, який отримав неправомірну вигоду в сумі 1300 доларів США за вплив на виконавчий комітет сільської ради для прийняття рішення про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами на території громади.
 

Шепетівською окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191,  ч. 2 ст. 366 КК України стосовно директора товариства, який здійснив розтрату майна товариства – двох автомобілів, які перебували у його віданні та які він реалізував шляхом підробки документів від імені власника про зняття з обліку. Внаслідок цього товариству завдано збитків на загальну суму 850 тис гривень.
 

Окружною прокуратурою міста Хмельницького направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364-1,  ч. 2 ст. 366 КК України стосовно провідного юрисконсульта банку, який вніс завідомо неправдиві відомості у лист з клопотанням про зняття заборони відчуження нерухомого майна – нежитлового приміщення, та надав його приватному нотаріусу. Внаслідок цього майно продано та інтересам банківської установи спричинено збитки на загальну суму 628 тис гривень.
 

Шепетівською окружною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України стосовно ФОП, який привласнив бюджетні кошти в сумі 800 тис грн., виділені на будівництво спортивних майданчиків для міні-футболу в  м. Полонне.
 

Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 368-3 КК України стосовно директора підприємства, який за укладення договору оренди майна, належного федерації профспілок, вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 10 тис гривень.
 

Волочиською окружною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно сільського голови Теофіпольського району, який, зловживаючи службовим становищем, підробив  рішення сесій сільської ради про передачу у власність громадянам 9 земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності площею  18 га вартістю 687 тис гривень.
 

Хмельницькою обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 КК України стосовно директора товариства, який вчинив розтрату ввірених йому 588 тонн цукру на суму 6 млн гривень.
 

Також до суду скеровано обвинувальний у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 та ч. 2 ст. 342 КК України стосовно керівника органу досудових розслідувань одного із відділень Хмельницького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в області, який за 10 тис грн пообіцяв фігуранту провадження за фактом незаконного обігу наркотичних засобів сприяння в ухиленні від відповідальності.
 

Після передачі цієї суми неправомірної вигоди, у квітні цього року, його було викрито. Усвідомлюючи наслідки вчиненого, правоохоронець намагався приховати сліди злочину та чинив опір.
 

Судовий розгляд вказаних кримінальних проваджень на сьогодні триває.
 

За підтримання публічного обвинувачення Окружною прокуратурою міста Хмельницького винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 1, 3 ст. 358 КК України, визнано колишнього лікаря-нарколога Хмельницького обласного наркологічного диспансеру. Шляхом зловживання своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, він незаконно заволодів штампом, гербовою печаткою та печаткою для рецептів Хмельницького обласного наркологічного диспансеру, а також підробив щонайменше 17 бланків форми «Ф-1», які надають право на придбання сильнодіючих лікарських засобів. З метою отримання прибутку згодом він їх реалізував.
 

За принципової позиції державних обвинувачів в суді доведено вину та до реальної міри покарання у виді позбавлення та обмеження волі засуджено  4 особи.
 

До прикладу, вироком Новоушицького районного суду від 11.06.2021 визнано винуватим у вчиненні корупційного кримінального правопорушення  та засуджено за ч. 3 ст. 368 КК України до 6 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків в органах державної влади, на 2 роки та конфіскацією майна завідувача районного сектору Управління ДМС у Хмельницькій області, який отримав неправомірну вигоду в сумі 4 тис грн за позачергове оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон.
 

Органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях визначеної категорії установлено збитків на суму 4,5 млн грн, 227 тис грн з яких відшкодовано, накладено арешт на майно правопорушників загальною вартістю 6,2 млн грн, заявлено позови на загальну суму 676 тис гривень.
 

Вживаються заходи з організації діяльності у сфері запобігання та протидії адміністративно караній корупції.

За 6 місяців 2021 року органами Національної поліції області складено 200 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.
 

За результатами розгляду протоколів за участі прокурорів судом визнано винними у вчиненні таких правопорушень 69 осіб та на них накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу.
 

Відповідно до ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» прокурорами внесено 9 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 10 посадових осіб.
 
 
ІІІ.  Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.
 

Прокурорами підтримано обвинувачення у 1359 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 808 вироків.
 

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 66 апеляційних скарг стосовно 84 осіб, 62 апеляційних скарги, у тому числі попереднього року, на даний час розглянуто та задоволено.
 

Окрім того, у поточному році прокурорами органів прокуратури області у кримінальних провадженнях подано 9 касаційних скарг стосовно 11 осіб.
 
 
ІV.  Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції області, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.
 

За результатами розгляду 243 документів реагування до відповідальності притягнуто 68 працівників кримінально-виконавчої служби, органів національної поліції та інших посадових осіб.
 

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.
 

Знизився рівень смертності серед в’язнів, які утримуються в установах кримінально-виконавчої служби області (з 5 до 3 осіб).
 

Знизилась кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають у розшуку (з 38 до 36 осіб). Зменшилась кількість вчинення засудженими вказаної категорії повторних злочинів (з 21 до 15).
 

Органами прокуратури області проведено результативні перевірки додержання законодавства, що регулює питання використання майна установами кримінально-виконавчої служби.
 

Хмельницькою обласною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України за фактом неправомірного розпорядження майном виправної колонії – приміщенням складу площею майже 1,5 тис м кв. За попередніми підрахунками державним інтересам завдано шкоду в розмірі близько 800 тис гривень.
 

Його неправомірно передано у користування суб’єкта господарювання без відома та погодження Міністерства юстиції України, а також Регіонального відділення Фонду державного майна України по Хмельницькій області.
 

Також виявлено факти невиконання на території Шепетівського району постанов суду про застосування адміністративного арешту.
 

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України, досудове розслідування у якому триває.
 

Продовжується скоординована робота щодо викриття фактів незаконної доставки на охоронювані зони виправних установ області заборонених предметів, насамперед працівниками таких установ.
 

Так, цьогоріч за ч. 2 ст. 307 КК України засуджено двох працівників ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор» за фактами пронесення ними наркотичної речовини до установи.
 

Також за матеріалами оперативно-розшукової діяльності оперативного відділу ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор» Територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Хмельницькому, у березні 2021 року розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 307 КК України за фактом організації одним із в’язнів, за попередньою змовою із працівниками слідчого ізолятора, доставляння до установи та подальшого розповсюдження наркотичних речовин. Слідчі дії тривають.
 

Крім того, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України відносно колишнього інспектора Замкової виправної колонії №58, який працював наглядачем у секторі тримання чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі, та на прохання одного із них у січні цього року намагався пронести до установи канабіс. Передати заздалегідь придбаний наркотичний засіб «замовнику» 19-річний зловмисник не зміг, оскільки заборонену речовину було виявлено працівниками колонії.
 
 
V.  Міжнародно-правове співробітництво
 
Упродовж І півріччя 2021 року до обласної прокуратури надійшов 31 запит компетентних органів іноземних держав про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях.
 

З них 16 запитів надійшло для виконання з Офісу Генерального прокурора (запити компетентних органів Республіки Польща, Республіки Білорусь, Чеської, Португальської Республік, Болгарії, Угорщини, Швейцарської конфедерації та РФ), 14 запитів надійшли безпосередньо до Хмельницької обласної прокуратури від Окружних прокуратур Республіки Польща.
 

Обласною прокуратурою за кордон скеровано 7 запитів прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях та слідчих органу досудового розслідування про міжнародну правову допомогу щодо проведення процесуальних дій.
 

До обласної прокуратури від компетентних органів Республіки Білорусь, Російської Федерації надійшли матеріали виконання 2 запитів Хмельницької місцевої прокуратури. Також компетентними органами Республіки Польща виконано 3 запити, які внесені у 2021 році.
 

Із-за кордону видано 1 затриману для притягнення до кримінальної відповідальності особу.
 

У І півріччі 2021 року до обласної прокуратури надійшло 5 клопотань про перейняття кримінального провадження від компетентних органів Республіки Польща.  За результатами їх розгляду внесено відомості про 4 кримінальні провадження, ще 1 клопотання про перейняття кримінального переслідування перебуває на розгляді.
 

Загалом органами дізнання та досудового розслідування області розслідується 10 кримінальних проваджень, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття.  

Остаточні процесуальні рішення прийнято у 19 кримінальних провадженнях цієї категорії.
 
 
 
VI. Представницька діяльність на захист інтересів держави
 
На належному рівні забезпечено виконання конституційної функції представництва прокурором інтересів держави в суді. Роботу спрямовано на вирішення найбільш гострих проблем у сферах земельних відносин, бюджету, у т.ч. публічних закупівель.
 

На захист інтересів держави органами прокуратури області у першому півріччі 2021 року заявлено позови на суму понад 350 млн грн, задоволено – на суму 273 млн грн, повернуто 2641 га незаконно наданих земель. Реально виконано рішень судів на 178 млн гривень. Розпочато 45 кримінальних провадження.
 
 
Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави у земельній сфері, виявленні, попередженні втрат та стягненні до бюджету коштів, факти ухилення від сплати яких залишились без належної уваги органів місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень.
 

Прокурорами виявлено ряд схем ухилення від сплати обов’язкових платежів до бюджету.
 

Зокрема, непоодинокими є факти ухилення від сплати до бюджету мільйонних сум внаслідок заниження розміру орендної плати за землю, які залишались поза увагою відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування упродовж тривалого часу.
 

Загалом виявлено понад 352 чинних договорів оренди земель державної та комунальної власності загальною площею близько 8,7 тис га, де розмір нормативної грошової оцінки земельних ділянок, визначений у договорах оренди земель, не відповідає вимогам законодавства. Як наслідок, бюджети недоотримують значні кошти.
 

За результатами вжитих прокурорами заходів на теперішній час уже збільшено розмір орендних платежів більш ніж у 250 договорах на суму майже 14 млн грн щорічно.
 

Активно органами прокуратури вживаються заходи реагування на факти незаконної передачі земель органами влади та місцевого самоврядування.
 

Так, у травні 2021 року господарським судом області задоволено позов керівника Шепетівської місцевої прокуратури до Нетішинської міської ради та обслуговуючого кооперативу про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, яким незаконно у власність вказаного кооперативу передано земельну ділянку площею 7,8 га вартістю 13,8 млн гривень.
 

Також Господарським судом області задоволено 2 позовних заяви Шепетівської місцевої прокуратури щодо незаконного використання товариством земель державного підприємства «Понінківське» площею 1656 га вартістю майже 120 млн гривень. Таке використання здійснювалось на підставі договорів про інвестиційну діяльність без відповідного погодження центрального органу виконавчої влади, за відсутності на те відповідних законних підстав та повноважень, а також без проведення земельних торгів (аукціону) з продажу права їх оренди.
 

Попри проведену органами прокуратури області упродовж останніх років значну результативну роботу, подальшої уваги потребує протидія випадкам неправомірної подвійної приватизації громадянами земельних ділянок державної та комунальної власності, забезпечення повернення цих земель.
 

В умовах децентралізації також особливої актуальності набуло питання законності розпорядження землями комунальної власності.
 

Упродовж 2018 – 2020 років на території регіону Головним управлінням Держгеокадастру в області в процесі децентралізації у комунальну власність новоствореним об’єднаним територіальним громадам передано 144,6 тис га земель сільськогосподарського призначення.
 

Як засвідчує прокурорська практика, поряд із безумовним позитивом у потенційному зміцненні економічної спроможності територіальних громад, передача повноважень із розпорядження землями до компетенції місцевих рад одночасно підвищує ризики незаконного надання земель, у т.ч. корупційні.
 

Загалом упродовж першого півріччя 2021 року у сфері земельних відносин органами прокуратури області до суду заявлено позовів на суму понад 160 млн грн, за результатами судового розгляду задоволено позови на суму 211 млн гривень, повернуто 2277 га земель.
 

Активізовано представницьку діяльність у сфері державної та комунальної власності.
 

Упродовж першого півріччя поточного року на захист інтересів держави з питань державної та комунальної власності пред’явлено 21 позов на суму  31,7 млн грн, задоволено 16 позовів на суму 29,8 млн грн, набрало законної сили рішень на суму на 24 млн грн, виконано – на суму 8,1 млн гривень.
 

До прикладу, за реагування Шепетівської місцевої прокуратури Господарським судом Хмельницької області ухвалено два рішення про передачу до комунальної власності територіальної громади м. Шепетівка двох гуртожитків вартістю майже 15 млн гривень.
 

Значно активізовано роботу прокурорів щодо звернення до суду із заявами про передачу безхазяйного майна до комунальної власності, пред’явлено 8 таких заяв на суму 968 тис гривень. До прикладу, Летичівською окружною прокуратурою подано до суду 4 заяви про передачу до комунальної власності територіальних громад об’єктів нерухомості на загальну суму 553 тис гривень.
 

Господарським судом Хмельницької області у поточному році задоволено 4 позови обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях до підприємств про визнання недійсними договорів оренди нерухомого державного майна у м. Волочиськ загальною площею 4,5 тис м кв вартістю близько 13,6 млн гривень.
 

Окрім того, Хмельницькою обласною прокуратурою  до Господарського суду Хмельницької області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Державного агентства водних ресурсів України до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, двох товариств про визнання недійсними результатів аукціону та договору купівлі-продажу будівлі ремонтної майстерні загальною площею понад 750 м  кв, що знаходиться у м. Старокостянтинів,  витребування вказаного об’єкта приватизації у державну власність в особі Держводагенства України.
 

Прокуратурою встановлено, що будівлю ремонтної майстерні вартістю 1,7 млн грн продано з порушенням вимог законодавства.
 

Органом приватизації в інформаційному повідомленні про продаж нерухомості не зазначено даних про земельну ділянку під нею, не проведено належної оцінки приміщення, а його стартова ціна становила лише 500 гривень.
 

Також виявилось, що в аукціоні брали участь пов’язані юридичні особи, одна з яких і стала переможцем.
 

Постановою Північно-Західного апеляційного господарського суду, залишеною без змін постановою Верховного Суду, задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Хмельницької обласної ради до товарної біржі та фізичної особи про визнання недійсним договору купівлі-продажу майнового комплексу Славутського паливного складу та повернення майна вартістю понад 750 тис грн у спільну власність територіальних громад.
 

Ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.
 

Найпоширенішими порушеннями є безпідставна зміна предмету закупівлі на стадії укладення та виконання договорів, що призводить до повного нівелювання мети здійснених в системі закупівель «Прозоро».
 

Внаслідок значної латентності корупційної складової, зумовленої взаємною зацікавленості службових осіб замовника та постачальника,  дієвим засобом реагування є представництво інтересів держави у суді.
 

За фактами зазначених порушень прокурорами на адресу Управління Західного офісу Державної аудиторської служби в області надіслано 39 листів про можливі порушення у закупівлях на суму майже 528 млн гривень, у яких ініційовано питання про проведення відповідних контрольних заходів, що є передумовою захисту в суді інтересів держави прокурором.
 

Прокурорами на захист інтересів держави заявлено 19 позовів на суму 23,8 млн грн,  21 позов на суму більш ніж 1 млн грн  задоволено.
 

Значна увага приділяється захисту державних інтересів у бюджетній сфері, зокрема щодо ефективності використання коштів, що виділяються з державного та місцевих бюджетів на здійснення будівництва об’єктів соціальної інфраструктури.
 

У березні 2020 року в Україні розпочато національну програму «Велике будівництво», метою якої є масштабна розбудова якісної інфраструктури країни. Визначено перелік об’єктів інфраструктури, будівництво яких заплановано на території Хмельницької області.
 

Вивченням стану забезпечення інтересів держави при використанні бюджетних коштів, виділених на реалізацію цієї програми встановлено підстави для прокурорського втручання.
 

Так, Хмельницька обласна прокуратура у судовому порядку вимагає розірвати договір з підрядником, який за 11 млн грн мав провести капітальний ремонт міського стадіону ім. Г.А. Тонкочеєва в м. Кам’янець-Подільський, та стягнути з товариства невикористану суму авансового платежу на суму майже 3,3 млн гривень.
 

На підставі рішення тендерного комітету департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради у червні минулого року із переможцем відкритих торгів укладено договір про проведення робіт вартістю понад 11 млн гривень.
 

На виконання умов правочину замовником товариству відразу сплачено аванс у розмірі майже 3,4 млн гривень.
 

В свою чергу підрядник зобов’язався виконувати роботи, визначені проектно-кошторисною документацією, та звітувати про використання коштів.
 

Разом з тим станом на січень 2021 року він цього не зробив, підтвердив виконання робіт вартістю лише 96 тис грн, а невикористану частину авансу до міської ради не повернув.
 

Органами прокуратури області також вживаються заходи для забезпечення функціонування механізму попередження руйнування доріг великоваговим вантажним транспортом, стягнення до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на їх ремонт.
 

У поточному році прокурорами до суду заявлено 14 позовів в інтересах Укртрансбезпеки про стягнення до бюджету плати за проїзд великовагового транспорту на загальну суму 285 тис гривень. Розглянуто та задоволено 10 позовів на суму 620 тис гривень.
 

Упродовж півріччя пред’явлено позови на суму понад 60 млн грн у сфері охорони навколишнього природного середовища. Розглянуто та задоволено вимоги прокуратури на суму майже 1,2 млн грн, реально виконано – на 310 тис гривень. При здійсненні представницьких повноважень розпочато  7 кримінальних проваджень.
 

До прикладу, Хмельницька обласна прокуратура попередила незаконне вибуття з лісового фонду 380 га землі вартістю 20 млн гривень.
 

За результатами розгляду позову скасовано рішення Головного управління Держгеокадастру в області про переведення лісових ділянок в землі сільськогосподарського призначення.
 

Незважаючи на перебування землі лісогосподарського призначення у постійному користуванні Державного підприємства «Старокостянтинівське лісове господарство», їх цільове призначення змінено.
 

Землі, на які поширюється спеціальний режим використання та спеціальна процедура розпорядження, протиправно віднесено до сільськогосподарських земель запасу.
 

Це, у свою чергу, могло сприяти подальшому неправомірному відчуженню землі з державної власності.
 

Окрім того, обласною прокуратурою у судовому порядку стягується 714 тис грн збитків, завданих державі в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища та здійснення викидів в атмосферне повітря без спеціального дозволу.
 

Також обласною прокуратурою до Господарського суду Хмельницької області на захист інтересів держави пред’явлено позов про стягнення  2,2 млн грн збитків, завданих викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря без спеціального дозволу, з іншого товариства.
 

Шепетівською окружною прокуратурою заявлено позов про стягнення   36 млн грн шкоди, завданої засміченням земельної ділянки у м. Шепетівка небезпечними відходами, та про її приведення у попередній стан.
 

Вказані небезпечні відходи – шліфувальний металошлам утворились у процесі господарської діяльності луцького підприємства, яке зобов’язане вивозити їх на спеціальні об’єкти.
 

Попри це, у травні 2018 року дорогою до місця утилізації сміття у м. Горішні Плавні Полтавської області його самовільно вивантажено на території колишнього маслозаводу в м. Шепетівка.
 

Згодом місцевий мешканець використав його для облаштування заїзду до власного господарства.
 

Внаслідок цього допущено забруднення ґрунту вміщеними у цих відходах речовинами міді, нафтопродуктів, нікелю, фосфору, хлоридів, цинку.
 

Активно вживались заходи з оскарження судових рішень. Ініційовано перегляд в апеляційному та касаційному порядку 22 рішень судів - задоволено 12 скарг (9 апеляційних та 3 касаційних).
 

Забезпечено виконання судових рішень за позовами прокурора на загальну суму понад 178 млн гривень.
 

Ювенальними прокурорами заявлено 40 позовів на суму 56 млн грн, з них 14 позовів на суму 27 млн грн розглянуто та задоволено судом. У добровільному порядку відшкодовано 15 млн грн, державі повернуто земель площею 363 га.
 

За результатами вивчення стану законності у сфері охорони дитинства розпочато 12 кримінальних провадження.
 

Встановлено порушення при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній та комунальній власності та надані у постійне користування навчальним закладам.
 

Зокрема земельні ділянки професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладів незаконно передавалися у користування комерційним суб’єктам для здійснення підприємницької діяльності шляхом укладення договорів про спільне виробництво сільгосппродукції.
 

Реагуючи на такі порушення, заявлено 7 позовів на суму 38 млн грн, площа земель, яка підлягає поверненню –  619 га. Також до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 3 кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 364 КК України за фактами відчуження земельних ділянок закладів освіти.
 

До прикладу, на розгляді господарського суду перебуває позов про визнання недійсним договору про надання послуг між  професійним агарним ліцеєм та товариством, а також зобов’язанням звільнити земельну ділянку площею 130 га вартістю 9 млн гривень.
 

Рішенням Господарського суду Хмельницької області  за  позовом обласної прокуратури визнано недійсним наказ Держгеокадастру та повернуто в державну власність земельну ділянку площею 200 га вартістю понад  8,8 млн грн, чим фактично попереджено її вибуття з постійного користування промислово-аграрного професійного ліцею.
 

Забезпечено реальне виконання рішення про визнання недійсним наказу Держгеокадастру та повернення у державну власність земельних ділянок площею 157 га вартістю понад 8,5 млн гривень.
 

Приділяється увага захисту інтересів держави при використанні бюджетних коштів, у тому числі при проведенні публічних закупівель.
 

Реагуючи на порушення, на вказаному напрямку зареєстровано  5 кримінальних проваджень, заявлено 6 позовів на суму 1,2 млн гривень.
 
За результатами розгляду позовів Хмельницької обласної прокуратури Господарським судом Хмельницької визнано недійсними додаткові угоди до договорів про закупівлю Городоцькою міською радою та Теофіпольською райдержадміністрацією природного газу.
 

Йдеться про закупівлю газу для потреб навчальних закладів на загальну суму понад 4 млн гривень.
 

Укладенню договорів про закупівлю передували відкриті торги, на яких обрано найвигідніші пропозиції учасників.
 

Попри досягнутих домовленостей щодо ціни, наступного ж дня сторони почали її збільшувати шляхом укладення додаткових угод.
 

Така зміна ціни договору спотворює результати закупівлі, нівелює економію, яку було отримано під час підписання основних договорів, та тягне за собою неефективне використання бюджетних коштів.
 

Також це свідчить про недобросовісні підходи газопостачальників підприємств до формування запропонованої ціни заради перемоги на відкритих торгах.
 

За фактами порушень при використанні бюджетних коштів розпочато  8 кримінальних проваджень.
Шепетівською окружною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт за фактом заволодіння коштами, виділеними на будівництво двох спортивних майданчиків для міні-футболу із штучним покриттям у м. Полонне (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України).
 

Між міською радою та фізичною особою-підприємцем укладено договори підряду, відповідно до яких суб’єкт господарювання за 2,8 млн грн мав спорудити об’єкти інфраструктури.
 

Незважаючи на повну попередню оплату, підрядник свої зобов’язання не виконав та заволодів частиною коштів у сумі 800 тис гривень.
 

До актів виконаних робіт він вніс неправдиві відомості про їх обсяги.
 

За принципової позиції прокуратури до покарання у виді 3 років обмеження волі засуджено директора товариства, котрий заволодів бюджетними коштами на суму майже 65 тис грн під час капітального ремонту приміщення однієї із шкіл Полонської міської ради.
 

Його визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
 

За результатами вивчення стану додержання вимог законодавства у сфері захисту прав дітей новоствореними об’єднаними територіальними громадами області, прокурорами виявлено порушення щодо забезпечення належного захисту особистих і майнових прав кожної дитини, яка є жителем громади.
 

Встановлено, що у порушення вимог закону у складі утворених ОТГ служби у справах дітей не створено. Питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, фактично не здійснюється.
 

На стадії досудового врегулювання, за результатами розгляду листів прокуратури, служби у справах дітей створено у 13 селищних та сільських радах – у Лісовогринівецькій, Вовковинецькій, Старосинявській, Солобковецькій, Смотрицькій, Плужненській, Сахновецькій, Закупненській, Грицівській, Староостропільській, Гвардійській, Слобідко-Кульчієвецькій та Гуменецькій.
 

Також пред’явлено 12 позовних заяв про зобов’язання створити служби у справах дітей на території Гуківської, Жванецької, Китайгородської, Миролюбненської, Розсошанської, Новоушицької, Полонської, Чорноострівської, Сатанівської, Щиборівської, Понінківської, Ленковецької селищних та сільських рад.
 
 
VIІ.  Розгляд звернень громадян
 

Упродовж 6 місяців 2021 року збільшилась кількість звернень до органів прокуратури області.
 

За цей період вирішено 847 звернень громадян та юридичних осіб, що на 16 % більше ніж за аналогічний період минулого року. Задоволено 63 звернення.
 

Найбільшу кількість звернень розглянуто з питань досудового розслідування – 641.
 

Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» та галузевих наказів Генерального прокурора половину звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ.  
 

Крім того, органами прокуратури області розглянуто 17 запитів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
 

 
 
VIІ.  Стан інформування суспільства про роботу прокуратури
 
 
З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками органів прокуратури області здійснено 1600 виступів.
 

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.
 

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.
 

Діють офіційні сторінки обласної прокуратури у соціальних мережах Facebook та Twitter.
 

кількість переглядів: 2228