Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.11.2020

Мешканця Хмельниччини підозрюють у встановленні та поширенні на території області злочинного впливу

За ефективного процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури, працівниками слідчого управління Головного управління Національної поліції в області, в результаті проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій в рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 189 КК України, у вересні цього року викрито чотирьох мешканців обласного центру, які вимагали у місцевого мешканця 350 тис грн неіснуючого боргу.
 

Під час зустрічей із чоловіком вимагачі постійно застосовували фізичне насильство, погрози, пошкоджували його майно, а тому, побоюючись за своє життя, потерпілий був змушений погодитись на неправомірні вимоги.
 

За результатами проведеної спецоперації із залученням співробітників управління стратегічних розслідувань в області ДСР Національної поліції України та управління КОРД, зловмисників затримано та за клопотанням сторони обвинувачення їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.
 

Під час слідства встановлено, що організатором злочинного плану заволодіння чужим майном став хмельничанин, який уже мав досвід вчинення злочинів проти власності.
 

Маючи яскраво виражені лідерські якості, він організував та очолив стійку злочинну групу, до складу якої залучив ще трьох своїх знайомих.
 

Окрім того виявилось, що очільник вказаного злочинного об’єднання упродовж 8 років, перебуваючи у статусі так званого «смотрящого», встановив та поширював злочинний вплив на території Хмельницької області.
 

Він особисто визначав осіб, відповідальних за дотримання «злодійських законів» у районних центрах області та установах виконання покарань, координував їх діяльність, а також встановлював правила поведінки серед осіб, схильних до злочинного способу життя.
 

При цьому, будь-який спротив у дотриманні таких «неписаних правил» негайно подавлявся ним особисто або іншими наближеними до нього особами.
 

Серед іншого, кримінальний авторитет здійснював збір та розподіл коштів, у тому числі здобутих злочинним шляхом, забезпечував наповнення так званого «злочинного общака», тобто фонду взаємодопомоги у злочинному середовищі, а також забезпечував підтримання осіб, які відбувають покарання у виправних установах регіону.
 

Наразі вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України (вимагання, вчинене організованою групою, поєднане з погрозою вбивства та насильством, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого), а організатору злочинного угрупування додатково – у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 255-1 КК України (умисне встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу, вчинені особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу).
 


Довідково: санкція ч. 4 ст. 189 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна, а ч. 3 ст. 255-1 КК України – позбавлення волі на строк від 12 до 15 років із конфіскацією майна.
 
 
Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1847