Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2020

На Хмельниччині прокуратура вимагає повернення до державної власності неправомірно приватизованих земельних ділянок вартістю 2,4 млн грн

Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, органи прокуратури продовжують активну роботу щодо забезпечення законності у сфері земельних відносин.
 

Конституцією України та Земельним кодексом України кожному громадянину гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки у визначених законом розмірах.
 

Зокрема, для ведення особистого селянського господарства безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.
 

Шепетівською місцевою прокуратурою упродовж 2019-2020 років виявлено численні факти порушення цих норм та незаконної безоплатної приватизації земельних ділянок на території Ізяславського району.
 

Встановлено, що особи, які отримали землі у власність, своє право безоплатної приватизації земельних ділянок цієї категорії у межах норм, визначених ст.121 Земельного кодексу України, раніше вже використали.
 

Реагуючи на виявлені порушення, з метою захисту інтересів держави, місцевою прокуратурою до суду подано 40 позовних заяв про визнання наказів Головного управління Держгеокадастру в області недійсними, а також витребування земельних ділянок загальною площею 80 га та вартістю 2,4 млн грн на користь держави.
 

Як повідомив заступник керівника місцевої прокуратури Вадим Вітрук, на сьогодні із числа заявлених позовних заяв Ізяславським районним судом уже розглянуто та задоволено 2.
 

На виконання вказаних рішень суду в державну власність повернуто 4 га землі вартістю 120 тис грн.
 
 
Пресслужба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1844