Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.09.2019

Позови на суму 52 млн грн заявлено цьогоріч органами прокуратури Хмельниччини

Реалізуючи конституційну функцію представництва, органи прокуратури Хмельниччини забезпечують захист інтересів держави.
 

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Андрій Гаврилик, з початку року органами прокуратури області заявлено позови на суму понад 52 млн грн, більше половини з яких (на суму 28 млн грн) вже задоволено судами. Повернуто та попереджено незаконне надання 511 га земель, інших об’єктів нерухомого майна площею понад 52 тис кв м, реально виконано позовів більш як на 237 млн грн. В ході представництва розпочато 39 кримінальних проваджень.
 

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері, виявленні, попередженні втрат та стягненні до бюджету коштів, факти ухилення від сплати яких залишились без належної уваги органів Держгеокадастру, місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень.
 

Прокуратурою області проведено системну роботу з метою виявлення випадків неодноразового використання права безоплатної приватизації, на підставі довіреностей, як правило, учасників АТО (ООС) чи під виглядом осіб таких категорій, для протиправного заволодіння земельними ділянками державної власності сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства.
 

Вже виявлено близько 450 таких фактів, внаслідок чого з державної власності вибуло понад 800 га землі, вартістю більше 23 млн гривень.
 

Лише у поточному році за 252 позовами прокурорів судами відкрито справи про скасування незаконних наказів Головного управління Держгеокадастру в області щодо надання у власність понад 300 га земель вартістю близько 18 млн грн та про повернення їх до державної власності.
 

У зв’язку із такими випадками, за фактами вчинення кримінальних правопорушень розпочато 14 кримінальних проваджень.
 

Застосовуються представницькі засоби прокурорського реагування на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування в питанні стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів.
 

У поточному році з метою стягнення до бюджету коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів прокурорами до суду заявлено позови на суму понад 8 млн грн, які перебувають на розгляді.
 

До прикладу, на стадії судового розгляду перебуває позовна заява Хмельницької місцевої прокуратури про стягнення із одного з товариств 2,4 млн грн збитків, завданих невиконанням зобов’язання щодо сплати пайової участі у розвиток інфраструктури міста
 

Здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.
 

Так, ініційовано питання про проведення Управлінням Західного офісу Державної аудиторської служби в області контрольних заходів у закупівлях на суму майже 50 млн грн.
 

Після підтвердження порушень та підстав для представництва, прокурорами у поточному році на захист інтересів держави заявлено 12 позовів щодо незаконного використання понад 1,3 млн грн.
 

Встановлено низку порушень у сфері використання бюджетних коштів, виділених на ремонт та утримання автомобільних доріг.
 

Значний позитивний ефект у захисті інтересів держави у зазначеній сфері досягається на стадії виявлення порушень інтересів держави та витребування від суб’єктів владних повноважень документів про вжиті заходи до захисту таких інтересів, зокрема, претензійно-позовного характеру щодо виконання підрядниками за власні кошти гарантійних зобов’язань з відновлення належного стану автодоріг, ремонт яких здійснювався за бюджетні кошти.
 

До прикладу, на цій стадії без заявлення позовів та без витрачання бюджетних коштів вдалось привести у належний стан дорожнє покриття окремих ділянок автодоріг.
 

За результатами розгляду вказаних листів підрядниками усунуто ямковість та дефекти дорожнього покриття на ділянках доріг загального користування   Н-03 Житомир-Чернівці, Т-23-17 Кам’янець-Подільский-Стара Ушиця, 0231705 Житомир-Чернівці-Меджибіж та М-12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка.
 

Таким чином, завдяки реагуванню прокуратури дорожнє покриття окремих ділянок доріг вдалось привести у належний стан.
 

Прокурори сприяють забезпеченню функціонування механізму попередження руйнування автомобільних доріг великоваговим вантажним транспортом, стягненню до бюджету сум накладених санкцій, які мають використовуватись на ремонт доріг. Так, у поточному році прокурорами заявлено до суду позовні заяви про стягнення до бюджету плати за проїзд на загальну суму близько 200 тис грн.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1722