Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.07.2019

Хмельничанина судитимуть за шахрайські дії із землею

Конституцією України та Земельним кодексом України громадянам гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки у визначених законом розмірах.

Водночас чинними нормативами держава покладає й обов’язок на громадян та/або юридичних осіб нести цивільну, адміністративну чи кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства.

Так, за процесуального керівництва Хмельницької місцевої прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно хмельничанина, який незаконно заволодів шляхом обману земельною ділянкою розміром майже 4 га, оцінка якої складає близько 100 тис. гривень.

Встановлено, що у квітні 2016 року місцевий житель, ввівши в оману старосту одного з сіл Хмельницького району, достовірно знаючи, що спірна земельна ділянка належить його однофамільцю, повідомив недостовірні відомості щодо права власності на цю ділянку, яка нібито належить йому на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай).

В подальшому, правопорушнику було надано довідку та витяг з протоколу розподілу земельних часток, якими засвідчено зазначені недостовірні дані щодо розміру та власника землі.

На підставі таких документів розпорядженням голови Хмельницької районної державної адміністрації затверджено проект землеустрою та передано земельну ділянку у власність обвинуваченого.

Таким чином, останній, заволодівши правом на чужу землю, заподіяв її законному власнику матеріальну шкоду на зазначену суму.

В ході проведеного слідчим відділом Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в області досудового розслідування у кримінальному провадженні за вказаним фактом зібрано достатньо доказів для доведення в суді вини особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 (шахрайство) КК України.

Обвинувальний акт у вказаному провадженні направлено для розгляду до Хмельницького міськрайонного суду.

Довідково: дії, передбачені ч. 2 ст. 190 КК України, караються штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від 1-го до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 5-ти років, або позбавленням волі на строк до 3-х років.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2262