Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2018

Вимагаючи дотримання вимог законодавства при використанні землі комунальної власності, Хмельницька місцева прокуратура заявила позови на суму понад 3,8 млн грн

Хмельницькою місцевою прокуратурою приділяється особлива увага законності використання земель комунальної власності та проводиться системна робота по стягненню збитків, завданих їх використанням без державної реєстрації прав на них.
 

Здійснюючи захист інтересів держави, яка надала органам місцевого самоврядування право розпорядження землями територіальних громад, прокурор в своїх позовних вимогах  порушує питання про відповідальність землекористувачів, які своєю протиправною поведінкою, що виразилася у використанні земельної ділянки без правовстановлюючих документів, позбавили її власника права отримувати дохід в розмірі орендної плати.
 

Як повідомив перший заступник керівника Хмельницької місцевої прокуратури Павло Маслюк, упродовж 2018 року місцевою прокуратурою пред’явлено 6 позовів вказаної категорії на суму понад 3,7 млн. грн. У поточному році судами задоволено 9  позовів на суму майже 1,4 млн. грн.
 

До прикладу, за позовом Хмельницької місцевої прокуратури з одного із землекористувачів до бюджету міста стягнуто 260 тис. грн., які він заборгував через використання землі без правовстановлюючих документів.
 

Також увага приділяється правомірності використання земельних ділянок на підставі договорів оренди, розмір орендної плати у яких є заниженим та не відповідає вимогам законодавства у зв’язку із застосуванням неактуальної нормативної грошової оцінки.
 

В поточному році до суду направлено 8 позовів із вимогами збільшення щорічної плати до місцевого бюджету на суму понад 250 тис. грн. За рішеннями суду чотирьох орендарів вже зобов’язано перерахувати розмір орендної плати, чим надходження бюджету збільшено на 222 тис. грн.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2236