Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.09.2018

На Хмельниччині правоохоронцями повідомлено про підозру зловмиснику, який заволодів державними коштами, призначеними для виплати допомоги породіллям, на суму понад 1,6 млн грн

За ефективного процесуального керівництва Старокостянтинівської місцевої прокуратури, слідчим відділом Старокостянтинівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в області, в результаті проведення комплексу слідчих та негласних слідчих дій, встановлено факт заволодіння коштами Судової адміністрації України та Фонду соціального страхування України в особливо великих розмірах.
 

Так, упродовж 2012-2015 років, житель м. Старокостянтинів, будучи керівником та виконувачем обов’язків керівника ряду підприємств району, зловживаючи службовим становищем, шляхом підроблення довідок про працевлаштування у нього вагітних жінок та подальшої подачі неправдивих заявок-розрахунків, заволодів коштами Фонду соціального страхування України в сумі понад 1,6 млн. грн., які були перераховані на рахунки вказаних підприємств для надання матеріального забезпечення у зв’язку із вагітністю та пологами.
 

Після надходження коштів на рахунки підприємств останній незаконно заволодів ними, перерахувавши на особисті банківські рахунки та рахунки близьких осіб.
 

Окрім цього, займаючись представництвом інтересів громадян в судах, зловмисник підробив ряд квитанцій про сплату судового збору за розгляд судами цивільних позовів та апеляційних скарг, які в подальшому посвідчив підробленою печаткою АТ «Ощадбанк» та подав в суди.
 
Такими діями інтересам Судової адміністрації України зловмисник спричинив збитків на суму понад 5 тис. грн.
 

Під час досудового розслідування кримінального провадження за вказаними фактами зібрано достатньо доказів для повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману та зловживання довірою, вчиненим шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), ч. 3 ст. 358 (підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією і надає право або звільняє від обов’язків, з метою використання його підроблювачем або іншою особою, а також виготовлення підроблених печаток, штампів підприємств, установ організацій незалежно від форм власності з тією ж метою, вчиненому повторно), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа), ч. 2 ст. 366 (складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненим в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.
 

Як повідомив керівник Старокостянтинівської місцевої прокуратури Василь Сліпець, наразі стороною обвинувачення вирішується питання про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу та вживається комплекс заходів, спрямованих на завершення досудового розслідування.
 


Довідково: найвища міра покарання за інкримінованими статтями передбачена санкцією ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років та конфіскацією майна.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 4941