Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.08.2018

За позовними вимогами Городоцької місцевої прокуратури передачі у власність громад підлягають земельні ділянки та майно вартістю більше півмільйона гривень

Городоцькою місцевою прокуратурою, в межах реалізації конституційної функції представництва інтересів держави у суді, виявлено випадки невжиття органами місцевого самоврядування заходів щодо оформлення права власності на відумерлу спадщину, що є безхазяйним майном.
 

Так, Цивільним кодексом України визначено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який розпочинається з часу її відкриття.
 

У разі відсутності спадкоємців орган місцевого самоврядування зобов’язаний звернутися до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою, після чого вказане майно переходить у власність територіальної громади.
 

Разом з тим, відповідних дій щодо визнання спадщини відумерлою та зарахування у власність територіальних громад земельних ділянок та майна уповноважені органи тривалий час не здійснювали, що стало підставою для прокурорського втручання.
 

«Реагуючи на виявлені порушення, цьогоріч місцевою прокуратурою заявлено 6 позовних заяв про визнання спадщини відумерлою, частина з яких на загальну суму 553 тис. грн. уже судами розглянута та задоволена», - повідомив перший заступник керівника Городоцької місцевої прокуратури Роман Олійник.
 

До прикладу, за результатами розгляду позову місцевої прокуратури передачі у власність Волочиської міської ради підлягає житловий будинок вартістю 280 тис. грн.
 

Ще у 1990 році власниця заповіла його синові, який помер до часу відкриття спадщини. Через відсутність інших спадкоємців нерухомість перейде у власність громади.
 

Також, у поточному році на виконання рішень судів, винесених за позовами прокуратури, у власність територіальних громад передано земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 6,5 га вартістю 250 тис. грн. та житловий будинок вартістю 85 тис. грн.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2085