Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2018

Хмельницькою місцевою прокуратурою викрито зловживання при розпорядженні землями на території Хмельницького району

Кожному громадянину України гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки.
 

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
 

За результатами вивчення підстав для прокурорського реагування у цій сфері на території Хмельницького району місцевою прокуратурою виявлено випадки зловживання шістьма громадянами своїм правом та повторне використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали.
 

Встановлено, що, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, вказані громадяни звернулися до Головного управління Держгеокадастру в області з заявами про затвердження проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих на території Чабанівської, Гвардійської та Пархомовецької сільських рад Хмельницького району.
 

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально та задоволили їх.
 

Як повідомив керівник Хмельницької місцевої прокуратури Валерій Заяц, з метою повернення у державну власність незаконно приватизованих земель та захисту інтересів держави, прокуратурою вжито заходи представницького характеру.
 

За результатами розгляду позовів прокуратури накази Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області про затвердження проектів землеустрою щодо відведення вказаних земельних ділянок загальною площею 6 га у приватну власність визнано недійсними та скасовано.
 

Ще три аналогічні позовні заяви перебувають на розгляді у Хмельницькому міськрайонному суді.
 

Окрім того, за вказаними фактами прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), проведення досудового розслідування у якому доручено слідчому відділенню районного відділення Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.
 

Наразі вживаються заходи щодо встановлення усіх обставин вчинення кримінального правопорушення.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 2429