Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2018

Старокостянтинівська місцева прокуратура вимагає повернення у державну власність незаконно приватизованих земель сільськогосподарського призначення

Конституцією України та Земельним кодексом України кожному громадянину гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки у визначених законом розмірах.
 

Зокрема, для ведення особистого селянського господарства безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.
 

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
 

Старокостянтинівською місцевою прокуратурою, за результатами вивчення стану законності у цій сфері, виявлено випадки зловживання окремими громадянами своїм конституційним правом.
 

Так, встановлено, що троє громадян, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, повторно безоплатно набули у власність для ведення особистого селянського господарства земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів Яворовецької сільської ради Красилівського району, площею по 2 га кожна.
 

Після цього, отримані землі сільськогосподарського призначення вартістю 162 тис. грн. вони продали іншій особі.
 

Як повідомив заступник керівника місцевої прокуратури Ярослав Лісовий, з метою захисту інтересів держави,  до суду заявлено позови про визнання наказів Головного управління Держгеокадастру в області, якими затверджено проекти землеустрою та ділянки надано у власність, недійсними та витребування землі загальною площею 6 га у власність держави.
 

Позовні заяви перебувають на розгляді у Красилівському районному суді Хмельницької області.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1885