Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.03.2018

На Хмельниччині прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом незаконної передачі у власність громадян законсервованих під заліснення земель вартістю більше півмільйона гривень

Органами прокуратури області, в межах реалізації конституційної функції представництва інтересів держави у суді, проводиться робота з виявлення фактів зловживань у сфері земельних відносин.
 

Городоцькою місцевою прокуратурою встановлено факти зловживань під час розпорядження землями на території Віньковецького району.
 

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, одним з елементів якої, з-поміж іншого, є консервація деградованих і малопродуктивних сільськогосподарських угідь.
 

Консервації підлягають деградовані і малопродуктивні землі,  господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно  неефективним. Здійснюється вона шляхом припинення їх господарського  використання на визначений термін шляхом залуження або заліснення.
 

У 2013 році Головним управлінням Держземагенства в області затверджено проект землеустрою щодо консервації деградованих та малопродуктивних земель державної власності на території Яснозірської сільської ради Віньковецького району. Згідно прийнятого рішення під заліснення законсервовано 22 га землі державної власності.
 

Водночас, незважаючи на попереднє рішення, у червні минулого року посадовцями Головного управління Держгеокадастру в області та відділу у Віньковецькому районі неправомірно видано накази на розроблення і затвердження проектів землеустрою щодо відведення із числа законсервованої 18 га землі та у приватну власність громадян для ведення особистого селянського господарства передано 9 ділянок.
 

Внаслідок протиправних дій службових осіб органів Держгеокадастру з державної власності незаконно вибуло 18 га землі, чим державі завдано шкоду на суму близько 600 тис. грн.
 

Як повідомив начальник Віньковецького відділу місцевої прокуратури Олександр Лісовий, за вказаним фактом прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
 

Проведення досудового розслідування доручено слідчому відділенню Віньковецького відділення поліції Ярмолинецького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.
 

На даний час вживаються заходи та проводяться слідчі дії, спрямовані на збір та фіксацію доказів.
 
 
Прес-служба прокуратури Хмельницької області

кількість переглядів: 1724